BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Οι υποχρεώσεις για λήψη τσεκ αναστέλλονται έως το 2027, τελικές αποφάσεις 26 Μαρτίου

Με ισχύς το έτος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης 2024 και για όλη την υπόλοιπη διάρκεια της προγραµµατικής περιόδου, η Κοµισιόν προχώρησε στις πρώτες τροποποιήσεις των διατάξεων της ΚΑΠ, οι οποίες και θα σφραγιστούν στο ερχόµενο συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας, την Τρίτη 26 Μαρτίου. Συγκεκριµένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόταση κανονισµού ο οποίος προβλέπει:

upoxrewseis-gia-lhpsh-check-mexri-2027

Γιώργος Κοντονής

3095
8

Οι υποχρεώσεις για λήψη του τσεκ που αναστέλλονται μέχρι το 2027 και οι τελικές αποφάσεις την Τρίτη

Συνολική εξαίρεση από τους ελέγχους και τις κυρώσεις που αφορούν τη συµµόρφωση µε την αιρεσιµότητα (πράσινες υποχρεώσεις για τη λήψη του τσεκ) όλων των εκµεταλλεύσεων που δηλώνουν κάτω των 100 στρεµµάτων γης.

  • Υποχρέωση αγρανάπαυσης (ΚΓΠΚ 8). Καταργείται η υποχρέωση για όλους, ωστόσο θα πρέπει να «διατηρήσουν τα υφιστάµενα χαρακτηριστικά τοπίου στη γη τους» (π.χ αναβαθµίδες, φυτοφράκτες ή δέντρα κ.λπ). «Όλοι οι γεωργοί της ΕΕ θα ενθαρρυνθούν να διατηρήσουν µη παραγωγικές περιοχές επωφελείς για τη βιοποικιλότητα χωρίς φόβο απώλειας εισοδήµατος», αναφέρει η Κοµισιόν.
  • Αµειψισπορά (ΚΓΠΚ 7): Οι γεωργοί της ΕΕ θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν την απαίτηση αυτή επιλέγοντας είτε να εναλλάσσουν είτε να διαφοροποιήσουν τις καλλιέργειές τους, ανάλογα µε τις συνθήκες που αντιµετωπίζουν και εάν η χώρα τους αποφασίσει να συµπεριλάβει την επιλογή της διαφοροποίησης των καλλιεργειών στο στρατηγικό τους σχέδιο για την ΚΑΠ. Η ευελιξία για τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών αντί µόνο της αµειψισποράς θα επιτρέψει στους γεωργούς που πλήττονται από τακτική ξηρασία ή υπερβολικές βροχοπτώσεις να συµµορφωθούν ευκολότερα µε την απαίτηση αυτή.
  • Εδαφοκάλυψη (ΚΓΠΚ 6) κατά τις ευαίσθητες περιόδους: Τα κράτη µέλη θα έχουν πολύ µεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισµό του τι ορίζουν ως ευαίσθητες περιόδους και των πρακτικών που επιτρέπουν την εκπλήρωση αυτής της απαίτησης, υπό το πρίσµα των εθνικών και περιφερειακών συνθηκών τους και στο πλαίσιο της αυξανόµενης µεταβλητότητας των καιρικών συνθηκών.
  • Αίτηµα τροποποίησης του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ µπορεί να υποβληθεί δύο φορές ανά ηµερολογιακό έτος.

Προς επανεξέταση και η κοινωνική αιρεσιµότητα

Τα παραπάνω έρχονται να απαλλάξουν σε µεγάλο βαθµό τους αγρότες από τις νέες υποχρεώσεις και ουσιαστικά να συνεχίσουν να λαµβάνουν τη βασική ενίσχυση, τηρώντας πάνω-κάτω όσα έκαναν και στην περασµένη προγραµµατική περίοδο.

Εν τω µεταξύ, από το 2025 θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ και η λεγόµενη «κοινωνική αιρεσιµότητα». Με βάση αυτή, οι αγρότες που απασχολούν εργάτες γης θα έχουν υποχρέωση να τους ασφαλίζουν και να τους παρέχουν καλές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, αν θέλουν να συνεχίσουν να παίρνουν επιδοτήσεις. Για τη συγκεκριµένη απαίτηση, τα κράτη-µέλη ζητάνε την αναβολή της υποχρέωσης, κάτι που θα συζητηθεί επίσης στο συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Αναφορικά τώρα µε τα υπόλοιπα αιτήµατα των κρατών µελών (λίστα 19 απαιτήσεων της Ελλάδας) σχετικά µε δοµικές αλλαγές στην ΚΑΠ, αυτές ακόµη θα αργήσουν και δεν αναµένεται να έχουν εφαρµογή από φέτος, εκτός και αν η ΕΕ αποφασίσει κάποια αναδροµικότητα.  Σε αυτά τα αιτήµατα περιλαµβάνεται η πρόβλεψη της συνδεδεµένης ενίσχυσης καλαµποκιού για όλες τις περιοχές της χώρας, η µετακίνηση κονδυλίων από το ΠΑΑ στις άµεσες ενισχύσεις και να µπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει ποσά της ΚΑΠ για να χρηµατοδοτήσει αποζηµίωσης σε περιόδους κρίσης.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

24-03-2024 07:18habo

Απο ποτε οι τοκογλυφοι λεγονται ειμαστε ενας οργανισμος που δινει δανεια. Ητοκογλυφια απαγορευεται απο τους νομους του ελληνικου κρατους . Εφυγε καταγγελια προς την καταπολεμηση ηλεκτρονικου εγκληματος ωστε να ταυτοποποιηθει. Και επιτελους αυτη η ιστοσελιδα πρεπει πρεπει να ειναι η μονη στον ιστοχωρο που δεν εχει monts να πετανε εξω καθε πικραμενο . Μπορει να πιστευετε οτι αυξανεται η αναγνωσιμοτητα με το βριξιδι , αλλά αυτες ειναι παλαιολιθικες αντιληψεις . Αντιθετα εχουν γραψει στα σχολια ανθρωποι με αξιολογες σκεψεις και πληροφοριες , αλλά αποτρεπονται να συνεχισουν γιατι δεν μπορουν να εμπλακουν σε συζυτησεις με τροφιμους ψυχιατρειου. Πιστευω οτι η αναγνωσιμοτητα θα εκτοξευοταν αν κοβονταν οι παραπανω τροφιμοι και επιτρεπονταν μονο τα σοβαρα σχολια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά