BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Ο νέος Κανονισμός της ΕΕ για τα λιπάσματα θα καλύπτει όλες τις ουσίες θρέψης

Θετικά βλέπει η βιομηχανία λιπασμάτων την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ, κυρίως γιατί θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα προϊόντα θρέψης, βιοδιεγέρτες και λιπάσματα που περιέχουν οργανικές ενώσεις, που παλαιότερα δε συμπεριλαμβάνονταν στον διεθνή κανονισμό.

Mpouranis-Dimitris

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

96
0

Οι αλλαγές που θα επιφέρει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα προϊόντα θρέψης καλλιεργούμενων φυτών στην αγροτική παραγωγή της Ελλάδος συζητήθηκαν σε ημερίδα για το θέμα στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών.  Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Κέντρο Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους του ΓΠΑ την Τρίτη 28 Μαΐου 2019 στις 9:30.



Μέχρι τώρα τέτοια προϊόντα καταχωρούνταν ως εθνικά προϊόντα θρέψης με αντίστοιχες δυσκολίες στη διεθνή τους διακίνηση.  Με το νέο κανονισμό όλες οι ουσίες, μετά από διαδικασία πιστοποίησης με ελέγχους που θα διενεργούν οι εταιρίες παραγωγής τους, θα προσλαμβάνουν το χαρακτηρισμό CE και θα διακινούνται ελεύθερα στην ΕΕ.
Νέοι ορισμοί και Ακρωνύμια εισάγονται προς χρήση και θα χρησιμοποιούνται με τον Νέο Κανονισμό.
Έτσι,  «Προϊόν Λίπανσης» θα ονομάζεται κάθε ουσία, μείγμα, μικροοργανισμός ή οποιοδήποτε άλλο υλικό που χορηγείται ή προορίζεται να χορηγηθεί, είτε σε καθαρή μορφή είτε αναμεμειγμένο με άλλο υλικό, σε φυτά ή στη ριζόσφαιρα φυτών με σκοπό να προσφέρει θρεπτικές ουσίες ή να βελτιώσει την αποδοτικότητα της θρέψης των φυτών.

«Βιοδιεγέρτης» θα ονομάζεται το προϊόν λίπανσης της ΕΕ που έχει ως λειτουργία να διεγείρει τις διαδικασίες θρέψης των φυτών ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα του προϊόντος σε θρεπτικά στοιχεία, με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά του φυτού και της ριζόσφαιρας του φυτού:

α) αποδοτικότητα της χρήσης των θρεπτικών στοιχείων,

β) αντοχή σε αβιοτικές καταπονήσεις,

γ) χαρακτηριστικά ποιότητας ή

δ) διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων που συγκρατούνται στο έδαφος και στη ριζόσφαιρα.

Το κόστος βέβαια της διαδικασίας ελέγχου, εξαιτίας νέων τμημάτων που πρέπει να δημιουργηθούν στις εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων, μπορεί να είναι δυσβάστακτο για μικρές ελληνικές εταιρείες.

Παρ' όλα αυτά, αν διαχειριστεί και ξεπεραστεί, η σήμανση CE μπορεί να ανοίξει ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις αυτές. Ένα μικρό μέρος του κόστους αυτού μπορεί να μεταφερθεί στον παραγωγό, όμως η χρήση του πιστοποιημένου CE προϊόντος θρέψης μπορεί να ανταποδώσει στον αγρότη έσοδα από καλύτερη παραγωγή και αύξησης τιμής του προϊόντος του και για λόγους υγείας και ποιότητας, αφού αποδεδειγμένα θα χρησιμοποιεί εγκεκριμένα από την ΕΕ προϊόντα θρέψης. 

Γενικά, η διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων λίπανσης θα επιφέρει αύξηση της αποδοτικότητας της λίπανσης , σωστή παροχή πληροφοριών στους αγρότες για τη θρέψη των φυτών, δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων που διασφαλίζουν τον Υγιή Ανταγωνισμό και παραγωγή αγροτικών προϊόντων Υψηλής Διατροφικής Αξίας.

 Το περιβάλλον και η προστασία του, τέλος, μέσω υιοθέτησης κυκλικής οικονομίας αποτελεί πρώτο μέλημα της ΕΕ. Για αυτό το λόγο, εκτός από την απαραίτητη φιλικότητα προς το περιβάλλον, τα προϊόντα θρέψης με έγκριση θα περιλαμβάνουν και προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά, παραπροϊόντα διαδικασιών, μετασχηματισμένα σε δοκιμασμένο προϊόν, για σωστή χρήση, όχι για χρήση σαν "μαντζούνια" όπως συνέβαινε σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ με την εφαρμογή του νέου Κανόνα, επιδιώκει καλύτερη Διαχείριση Θρεπτικών Στοιχείων με:

  • Περιορισμό των αποβλήτων σε όλα τα στάδια της παραγωγής
  • Μείωση των Απωλειών
  • Αύξηση της Χρήσης Ανακυκλωμένων Υλικών
  • Αύξηση της Αποδοτικότητας της Λίπανσης



Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία