BACK TO
TOP
Μεγάλες Καλλιέργειες

Η µηδική αλλάζει το χάρτη της εαρινής σποράς

Να ξεπεράσουν τα -ήδη αυξηµένα σε σχέση µε τις σχετικές προβλέψεις- 1,7 εκατ. στρέµµατα που καλλιεργήθηκαν µέσα στο 2017, σύµφωνα µε τα στοιχεία µάλιστα του ΟΣ∆Ε τείνουν πλέον τα κτηνοτροφικά και σανοδοτικά ψυχανθή, σύµφωνα µε τον Γιάννη Ράγκο της εταιρείας Σπύρος Ανδριώτης ΑΕ.

Η µηδική αλλάζει το χάρτη της εαρινής σποράς

22
0

Σε αυτή την εξέλιξη σηµαντικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξαν η θέσπιση των συνδεδεµένων ενισχύσεων για τη συγκεκριµένη κατηγορία προϊόντων, στα οποία ανήκει και η µηδική (τριφύλλια), καθώς επίσης και η πρώτη πρόσκληση στη Βιολογική Γεωργία, που έφερε το προϊόν ακόµα και σε άνυδρα χωράφια σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Παράλληλα, όµως, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, παρ’ όλη την αυξηµένη προσφορά, στα µέσα Φεβρουαρίου οι τιµές παραγωγού στη µηδική κρατήθηκαν σε ένα πολύ καλό επίπεδο, φθάνοντας στα επίπεδα των 23 λεπτών το κιλό µε τα αποθέµατα µάλιστα να φθίνουν διαρκώς.

Με τα λιβάδια στεγνά, αναζητείται ζωοτροφή

Οι καλές ροές και η υψηλή ζήτηση για την µηδική από νησιωτικές περιοχές, την Πελοπόννησο και άλλα µέρη της χώρας λόγω κυρίως του γεγονότος ότι το φθινόπωρο και ο χειµώνας ήταν ιδιαίτερα ξηρικοί, µε αποτέλεσµα να «στεγνώσουν» τα λιβάδια και οι κτηνοτρόφοι να καταφύγουν σε αγορές ζωοτροφών, σύµφωνα µε τον κ. Ράγκο, κράτησαν στα µέσα Φεβρουαρίου τις τιµές παραγωγού σε αυτά τα επίπεδα. Οι υψηλότερες τιµές παραγωγού καταγράφηκαν στην Βοιωτία και την Φθιώτιδα, όπου οι παραγωγοί πληρώνονται και 23 λεπτά του ευρώ, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Όπως εξηγεί µάλιστα ο Βοιωτός παραγωγός Γιάννης Βάγγος «η ζήτηση που καταγράφεται φέτος είναι εξαιρετικά έντονη και µπορώ να πω και έως έναν βαθµό αξιοπερίεργη».

Ας σηµειωθεί ότι ειδικά φέτος πολλοί Κρητικοί και νησιώτες έµποροι., αλλά και κτηνοτρόφοι µετακινήθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειµένου να βρουν ζωοτροφές. Πρόσθετη εξάλλου βοήθεια έδωσε και η κατανάλωση από κτηνοτροφικές µονάδες των ∆ωδεκανήσων, µε χαρακτηριστικό το παράδειγµα της Ρόδου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία