BACK TO
TOP
Μεγάλες Καλλιέργειες

Συγκέντρωση δυνάµεων στις µεγάλες καλλιέργειες υπαγορεύουν οι νέες τεχνολογίες και ο περιορισµός διακύµανσης των τιµών

Όλα έχουν τη σηµασία τους, όταν αναφερόµαστε σε καλλιέργειες, αποδόσεις και οικονοµικότητα εκµεταλλεύσεων, όµως, αυτό που µετράει πάνω απ’ όλα είναι ο λογαριασµός και µάλιστα όταν όταν αυτός γίνεται µε ακρίβεια, δηλαδή µε χαρτί και µολύβι.

Συγκέντρωση δυνάµεων στις µεγάλες καλλιέργειες υπαγορεύουν οι νέες τεχνολογίες και ο περιορισµός διακύµανσης των τιµών

4
0

Αφήνοντας αυτή τη φορά κατά µέρος τη βιοµηχανική ντοµάτα, το ρύζι και την πατάτα, προϊόντα που ανήκουν σε µια τελείως διαφορετική οµάδα, όπου αντίστοιχα ο λογαριασµός είναι τελείως διαφορετικός, η κύρια µάχη µεταξύ των εαρινών, είναι αυτή η οποία διεξάγεται για µια ακόµη χρονιά ανάµεσα στις παραδοσιακές, λεγόµενες «µεγάλες καλλιέργειες». Αναφερόµαστε ειδικότερα, στο βαµβάκι, το καλαµπόκι, τον ηλίανθο, το σκληρό σιτάρι (ίσως εδώ ταιριάζει και το κριθάρι βυνοποίησης) και τα ψυχανθή, είτε αυτά προορίζονται για ζωοτροφή είτε για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΒΑΜΒΑΚΙ: Για να έχει νόηµα η συζήτηση θα πρέπει να µιλάµε για µια µέση απόδοση γύρω στα 500 κιλά το στρέµµµα (500 χ0,50= 250 ευρώ το στρέµµα) , έτσι ώστε µαζί µε τη συνδεδεµένη (70 ευρώ το στρέµµα) και την άµεση ενίσχυση (περί τα 50 ευρώ το στρέµµα) να µπορεί να γίνεται λόγος για εισπράξεις της τάξεως των 370 ευρώ το στρέµµα. Οι δαπάνες; Περί τα 80 ευρώ το στρέµµα το ενοίκιο και 60 ευρώ το στρέµµα η άρδεση, τα 120 ευρώ το στρέµµα επί πλέον, µάλλον δεν αρκούν για να καλύψουν τα κόστη των εισροών (σπόροι, λίπανση και φυτοπροστασία) Πράγµα που σηµαίνει ότι µένει δεν µένει ένα κατοστάρικο για τις λοιπές αποσβέσεις τα εργατικά, την ασφάλιση και την εφορία.

Σ’ αυτή την περίπτωση, αν ένας καλός παραγωγός µε 500 στρέµµατα καλλιέργεια «καθαρίσει» 12.000 ευρώ, θεωρείται αυθεντία.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ: Εδώ, όποιος πηγαίνει για λιγότερα από 1.400 κιλά το στρέµµα µέση απόδοση είναι χαµένος από χέρι (1.400χ0,18=252 ευρώ το στρέµµα). Είναι γνωστό σε όλους ότι το καλαµπόκι έχει τουλάχιστον τα ίδια έξοδα µε το βαµβάκι, δεν έχει συνδεδεµένη (άρα 70 ευρώ µείον) και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει και πολύ µεγαλύτερο ρίσκο, τόσο ως αγορά, όσο και κυρίως λόγω του Diabrotica. Λογικά, ο στόχος των 12.000 το χρόνο που τίθεται µε 500 στρέµµατα βαµβάκι, καθίσταται επιδίωξη µάλλον µε τα διπλάσια, δηλαδή µε 1.000 στρέµµατα καλαµπόκι.

ΜΗΔΙΚΗ: Με τη συνδεδεµένη, έστω και στα 15,4 ευρώ το στρέµµα φέτος (από 27,8 τον περασµένο χρόνο), τα πράγµατα µοιάζουν πιο εύκολα για τη µηδική, όπου βέβαια το ρίσκο, τόσο της αγοράς όσο και του καιρού, παραµένει µεγάλο. Ανακατάξεις επιφέρει και το πριµ της βιολογικής, του οποίου οι προσδοκίες αύξησαν τα στρέµµατα και κατ’ επέκταση την παραγωγή, χωρίς να υπάρξει αντίστοιχα πρόοδος στην κατανάλωση. Εδώ 4+1 κοπές, αποδίδουν περί τα 1.500 κιλά το στέµµα ετησίως, ήτοι 1.500χ15=225 ευρώ το στρέµµα. Τις λιγότερες εισροές στη µηδική αναπληρώνουν κατά κάποιο τρόπο τα περισσότερα εργατικά, µε δεδοµένο όµως ότι µιλάµε για τουλάχιστον 80 ευρώ λιγότερα έσοδα ( από συνδεδεµένη και αγορά), η διαφορά αντισταθµίζεται µόνο από την δυνατότητα για διάθεση της παραγωγής στη «µαύρη αγορά», δηλαδή χωρίς παραστατικά, όσο ακόµα αυτό είναι εφικτό.

ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ: Παρ’ ότι φθινοπωρινή καλλιέργεια, το σκληρό σιτάρι επηρεάζει σε σηµαντικό βαθµό τη διαµόρφωση του χάρτη και στις εαρινές. Σε κάθε περίπτωση, η καλλιέργεια «µετράει» όταν µιλάµε για παραγωγούς και για παραγωγικά κτήµατα που σηκώνουν αποδόσεις κοντά στα 600 κιλά το στρέµµα κατά µέσο όρο (δεν πρόκειται για κάτι απίθανο), οπότε και µε 20 λεπτά το κιλό η αγορά έχει να δώσει περί τα 120 ευρώ το στρέµµα. Σ’ αυτή την περίπτωση τα καλλιεργητικά έξοδα δεν είναι βέβαια λίγα, συνδυαστικά όµως (αµειψισπορά κ.α.) παλεύεται.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία