BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Μόνο άνοδος για τις τιμές χοιρινού, πάει για 4 ευρώ το μισάδι

Θετικές προοπτικές για την εγχώρια χοιροτροφία δηµιουργούν φέτος οι διεθνείς εκτιµήσεις παραγωγής που θέλουν για πρώτη φορά την Κίνα και τρίτη συνεχόµενη χρονιά την Ευρωπαϊκή Ένωση να µειώνουν το κοπάδι τους κατά 7%.

34b_4

Γιάννης Ρούπας

100
0

Οι εκτιµήσεις αυτές έρχονται µερικές εβδοµάδες πριν τελειώσει η νηστεία στην Ελλάδα και αρχίσει η σεζόν για τους χοιροτρόφους µε τις πρώτες τιµές που ακούγονται να είναι κοντά στα 4 ευρώ το κιλό για το ποιοτικό µισάδι και 2,20 ευρώ το κιλό σε ζων βάρος. Το καλό µε τη νέα κατάσταση είναι πως οι τιµές διατηρούν την δυναµική που απέκτησαν τα προηγούµενα χρόνια, δίχως όµως τις επιβαρύνσεις από πλευράς ζωοτροφών, συνθήκη που φέρνει κάποια ανακούφιση στους χοιροτρόφους.

Σε επίπεδο Ευρώπης, παρατηρείται ολική επαναφορά στα επίπεδα του Σεπτεµβρίου 2022 για τις ευρωπαϊκές τιµές χοιρινού µε ανοδικές τάσεις, δηλαδή στο 1,85-1,95 ευρώ το κιλό σε ζων βάρος, µετά το πτωτικό σερί που διήρκησε από τα µέσα του 2023 έως και τα τέλη Ιανουαρίου. Σηµειώνεται πως η Iταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Γερµανία έχουν ήδη σπάσει το φράγµα των 2 ευρώ. Η ενδοκοινοτική παραγωγή χοιρινού το 2023 ήταν η χαµηλότερη που έχει καταγραφεί και ανερχόταν σε 20,6 εκατ. τόνους.  Οι προβλέψεις για το 2024 µιλούν για τρίτη συνεχόµενη µείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος. Τον ∆εκέµβριο του 2023 ο συνολικός πληθυσµός χοίρων στην ΕΕ των 27 ανερχόταν σε 133,6 εκατ. ζώα, που είναι ο µικρότερος πληθυσµός που έχει ποτέ καταγραφεί από το 2001. Σε συνδυασµό µε τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισµούς, οι µακροπρόθεσµες προοπτικές της παραγωγής στην ΕΕ εµφανίζονται αρνητικές, µε την Κοµισιόν να προβλέπει µεσοσταθµική ετήσια µείωση 1% από φέτος µέχρι το 2035 (αθροιστικά 12%). Σε διεθνές επίπεδο, σηµαντικός παράγοντας που αναµένεται να ωθήσει τις τιµές προς τα πάνω είναι και η στάση των χοιροτρόφων στην Κίνα.

Σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία η παραγωγή χοιρινού κρέατος ήταν 6,9% µειωµένη συγκριτικά µε πέρυσι, ενώ το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας αναπροσάρµοσε προς τα κάτω τον στόχο παραγωγής στα 39 εκατ. κεφάλια, έναντι 41 εκατ. αρχικά.  Η τάση αυτή αναµένεται να συρρικνώσει και την κατανάλωση ζωοτροφών έως το τέλος του έτους, αφού η Κίνα περιµένει να εισάγει λιγότερο καλαµπόκι και σόγια.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος