BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Καθοδόν η πληρωμή της εξισωτικής, όπως ειπώθηκε σε σύσκεψη στο Λιβάδι

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη τοποθετείται η πληρωμή των δικαιούχων κτηνοτρόφων της εξισωτικής αποζημίωσης, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των ενστάσεων, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ με κτηνοτρόφους, στο Λιβάδι Ελασσόνας.

Καθοδόν η πληρωμή της εξισωτικής, όπως ειπώθηκε σε σύσκεψη στο Λιβάδι

0
0

Όσον αφορά τις υπογραφές των συμβάσεων των δικαιούχων του προγράμματος της βιολογικής κτηνοτροφίας, οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκο Μπαμπασίδη, ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, από πλευράς ΥΠΑΑΤ μετείχε και ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Ιατρίδης, καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας Μαρία Μαμάρα, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος και εκπρόσωποι οργανώσεων κτηνοτρόφων: ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης και ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού «Βοσκός» Τάσος Αντωνίου.

Δικαιώματα μόνο σε όσους παράγουν

Εν τω μεταξύ, στην ίδια σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Μελάς ξεκαθάρισε ότι τα νέα δικαιώματα ενισχύσεων θα κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά παράγουν, ανεξαρτήτως των ιστορικών δικαιωμάτων, που είχαν κατανεμηθεί σε περιόδους αναφοράς μέχρι και είκοσι χρόνια πριν. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η κατανομή των δικαιωμάτων θα είναι δίκαιη, ισόρροπη και διαφανής, ενώ τόνισε πως η κτηνοτροφία θα είναι ευνοημένη στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Όσον αφορά τα βοσκοτόπια ο Γενικός Διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους  ότι ο οργανισμός προετοιμάζεται εντατικά, ενόψει του Κοινοτικού ελέγχου, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει απώλεια σε κανένα από τα δικαιώματα που έχει η χώρα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους, τόσο σε επίπεδο εθνικής πολιτικής όσο και σε επίπεδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τους παραγωγούς για τις μεταρρυθμιστικές τομές που υλοποίησε το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να τεθεί τέρμα στην ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την οριστική τακτοποίηση αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς πρόστιμο και τη θέσπιση πλαισίου για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών στο γαλακτοκομικό τομέα.

Πως θα γίνει η πληρωμή της εξισωτικής

Να θυμίσουμε ότι και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε συνέντευξη τύπου της 5ης Σεπτεμβρίου, είχε αναφέρει ότι το ΥΠΑΑΤ μεταθέτει για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου την εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης προς τους γεωργοκτηνοτρόφους-κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2012 είχε δοθεί τον Ιούλιο του 2013 (82 εκατ. ευρώ), σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την περυσινή προκαταβολή (125 εκατ. ευρώ).

Φέτος έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι και ποιοι θα πληρωθούν την εξόφληση:

• Θα πληρωθούν όσοι εξαιρέθηκαν από την α΄ δόση ή εξαιρέθηκαν για πάντα, επειδή δεν έφταναν οι βοσκότοποι;

• Θα γίνουν κι άλλες εξαιρέσεις κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που αποδείχτηκε ότι μετά τους ελέγχους και την προσκόμιση των δικαιολογητικών δεν είχαν αρκετά επιλέξιμα στρέμματα;

Ο υπουργός δεν αποσαφήνισε πόσο θα είναι το τελικό ποσό της πληρωμής, αλλά για να φτάσει στο περσινό νούμερο, χρειάζονται άλλα 68 εκατ. ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία