BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Νέα μέτρα στήριξης ως τον Ιούνιο για οπωροκηπευτικά του εμπάργκο

Πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις αγορές αναλώσιμων φρούτων και λαχανικών, που επηρεάζονται από το ρωσικό εμπάργκο, τα οποία θα διαρκέσουν έως το τέλος του Ιουνίου 2015, είναι διατεθειμένη να εισάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απόσυρση και προώθηση στα μέτρα στήριξης του ροδάκινου από την Κομισιόν

2
0

Η πρόταση περιλαμβάνει νέους επιλέξιμους όγκους ορισμένων οπωροκηπευτικών σε συγκεκριμένα κράτη μέλη που μπορούν να αποσυρθούν από την αγορά. Οι εν λόγω ποσότητες θα βασίζονται στον όγκο των εξαγωγών προς την Ρωσία τα τελευταία 3 χρόνια, για την αντίστοιχη περίοδο.

«Τα έκτακτα μέτρα έχουν βοηθήσει να διευκολυνθεί η πίεση της αγοράς για τους καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών μετά τη ρωσική απαγόρευση. Ωστόσο, η πτωτική πίεση στις τιμές επιμένει για ορισμένα προϊόντα και σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Φιλ Χόγκαν. «Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να παρέχεται συνεχής στήριξη για τον τομέα και με το νέο έτος, ως ένα δίχτυ ασφαλείας για τους παραγωγούς οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να βρουν εναλλακτικές αγορές μέχρι τώρα», πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι το τρέχον έκτακτο πρόγραμμα στήριξης λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, το νέο πρόσθετο πρόγραμμα προβλέπει τη στήριξη της ΕΕ έως τις 30 Ιουνίου 2015. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν αποσύρσεις για δωρεάν διανομή (το οποίο είναι 100% χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ), αποσύρσεις για χρήσεις μη-τροφίμων (π.χ. κομποστοποίηση ), όπου το ποσοστό της στήριξης της ΕΕ είναι χαμηλότερο, καθώς και επιλογή της πράσινης συγκομιδής ή μη συγκομιδής, με ένα επίπεδο στήριξης ακόμη ελαφρώς χαμηλότερο.

Τα μέτρα θα είναι διαθέσιμα και για τους παραγωγούς που δεν είναι μέλη των οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ), αλλά το επίπεδο της χρηματοδότησης της ΕΕ είναι υψηλότερο για τα μέλη των ΟΠ (75% του ποσού που προβλέπεται, σε σύγκριση με 50% για τα μη μέλη). Τα μέλη οργανώσεων παραγωγών θα λάβουν ένα επιπλέον ποσοστό (25%) από το επιχειρησιακό ταμείο της Οργάνωσης Παραγωγών.

Το νέο καθεστώς θα προσθέσει ένα παράρτημα με συγκεκριμένους όγκους για την περίοδο Ιανουάριος - Ιούνιος 2015, για τα 12 κράτη μέλη τα οποία εξάγουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη Ρωσία κατά μέσο όρο την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου (Απριλίου - Μαΐου για ορισμένα φρούτα καθώς η περίοδος Ιανουαρίου - Μαρτίου καλύπτεται ήδη από το προηγούμενο μέτρο) κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.

Αυτά τα πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να εξεταστούν από κοινού με τα μέτρα του κανονισμού 1031/2014 (που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014). Οι συνολικές δαπάνες της στήριξης στο πλαίσιο του ισχύοντος μέτρου και στο νέο καθεστώς θα παραμείνουν κάτω από το σύνολο των 165.000.000 ευρώ το οποίο εξ αρχής είχε εκτιμηθεί ως ανώτατο όριο δαπανών σύμφωνα με τον κανονισμό 1031/2014.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία