BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Την ποικιλία Texas τσάκισε ο πάγος στο Συκούριο

Τεράστιες ζηµιές, που ανάλογα µε την ποικιλία ενδέχεται να φτάσουν και στο 100% της παραγωγής, προκάλεσε ο παγετός της 21ης Μαρτίου, κυρίως στις αµυγδαλιές, αλλά και σε πρώιµες καλλιέργειες πυρηνόκαρπων στους ∆ήµους Τεµπών και Τυρνάβου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Την ποικιλία Texas τσάκισε ο πάγος στο Συκούριο

2
0

Τα ποσοστά ζηµιάς είναι πολύ υψηλά, απεφάνθη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, µετά τον επιτόπιο διήµερο έλεγχο στις πληγείσες δενδροκαλλιέργειες, µε την ποικιλία Texas να παρουσιάζει εξαιρετικά µεγάλο ποσοστό έναντι της Φυρανιάς, επειδή τα δέντρα ήταν σε πλήρη ανθοφορία. Μεγάλες πληγές εντοπίζονται και στις πρώιµες ποικιλίες βερίκοκων και ροδάκινων, µε τη συνολική εικόνα της καταστροφής να µπορεί να υπολογιστεί τις επόµενες ηµέρες µε την άνοδο της θερµοκρασίας.

Για την ώρα, οι αναγγελίες ζηµιάς έχουν ήδη γίνει και οι παραγωγοί καλούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για παγετό στην ανθοφορία, αίτιο που καλύπτεται ασφαλιστικά από τον κανονισµό του ΕΛΓΑ. Οι εξατοµικεύσεις υπολογίζεται να ξεκινήσουν στα µέσα Μαΐου, σύµφωνα µε τον κ. Έξαρχο, «επειδή πρέπει πρώτα να έχουµε µια ολοκληρωµένη εικόνα της ζηµιάς, καθώς πολλά από τα καρπίδια τις επόµενες ηµέρες θα πέσουν, ενώ αρκετά από αυτά που θα βγουν ενδέχεται αργότερα να µην είναι παραγωγικά». 

Σε µια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πληγέντες παραγωγούς σχετικά µε το αν θα πληρωθούν, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τονίζει µε στόµφο ότι «ο κουµπαράς έχει λεφτά. Μειώσαµε τις λειτουργικές δαπάνες από 65 εκατ. ευρώ περίπου στα 23-25 εκατ. ευρώ και έχουµε δηµιουργήσει αποθεµατικό». 

Πιο συγκεκριµένα, τώρα, ο καταστροφικός παγετός το βράδυ της 21ης Μαρτίου έπληξε κυρίως αµυγδαλιές, βερικοκιές, ροδακινιές , δαµασκηνιές και νεκταρινιές σε Τύρναβο, Τέµπη, Αγιά, Κιλελέρ και Ελασσόνα. Τα δέντρα των καλλιεργειών δεν έφεραν καρπό αλλά βρίσκονταν σε στάδιο πλήρους ανθοφορίας µε αποτέλεσµα ο παγετός να «κάψει» µέσα σε µία νύχτα τα άνθη, καταστρέφοντας σχεδόν το σύνολο της αναµενόµενης παραγωγής στην περιοχή. Καταστροφή, που σύµφωνα µε παραγωγούς θα έχει βαρύτατες συνέπειες στο σύνολο της οικονοµικής δραστηριότητας µιας και τα εισοδήµατα των καλλιεργητών αποτελούν κινητήρια δύναµη και για επαγγελµατίες άλλων κλάδων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δηµάρχου Τεµπών Κώστα Κολλάτου στην Agrenda, που τονίζει ότι «παράγουµε το 20% αµυγδάλων που βγάζει η χώρα, και µέσα σε µια νύχτα χάθηκαν τα πάντα. Πάνω από 2.000 οικογένειες ασχολούνται µε την καλλιέργεια, περίπου 2.000 στρέµµατα κάηκαν από τον παγετό µόνο στα Τέµπη» ενώ σε ερώτηση σχετικά µε το κόστος της καταστροφής απάντησε: «Σίγουρα µιλάµε για ένα ποσό άνω των 12 εκατ. ευρώ»

Παρόµοια και η κατάσταση στον Τύρναβο µε τον πρόεδρο του τοπικού συνεταιρισµού κ. Χαλούλη να δηλώνει στην Agrenda ότι «η καταστροφή ξεπερνά τα 4.000 στρέµµατα, όσο για το κόστος δεν τολµώ να το υπολογίσω. Ελπίζουµε σε βοήθεια από την πολιτεία.»

Έντονη ήταν και η παρουσία τοπικών πολιτικών παραγόντων και κλιµακίων αγροσυνδικαλιστών, από την πρώτη κιόλας στιγµή της καταστροφής µε πάγιο αίτηµα τις άµεσες εκτιµήσεις και τις δίκαιες αποζηµιώσεις των αγροτών, ενώ το θέµα έφτασε και στην ολοµέλεια της Βουλής.


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία