BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Από τα 3.700 στα 10.000 ευρώ το ταβάνι για τις εισφορές ΕΛΓΑ

Στα 10.000 ευρώ εκτοξεύεται πλέον το ανώτατο ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, που προκύπτει από την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση που υπογράφουν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

1
0

Όπως έγραψε ήδη η Agrenda, στο προηγούμενο της φύλλο, η κατάργηση στο «ταβάνι» της ασφαλιζόµενης αξίας και ταυτόχρονα της εισφοράς, που δεν ξεπερνά τώρα τα 3.700 ευρώ, αναμένεται να φέρει σχεδόν τριπλάσια ασφάλιστρα για τους «μεγάλους».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση: 5. Η παρ. 8 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής: «8. Το ανώτατο ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, που προκύπτει από την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ».


Στο 2% ειδική ασφαλιστική εισφορά για φιστικιές

Στην ΚΥΑ προβλέπεται επίσης πως το ύψος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ, υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνόλου της ασφαλιζόμενης αξίας για τη φιστικιά με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%).

Αναλυτικά αναφέρεται πως: «3. Η παρ. 2 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής: «2. Το ύψος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α., υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνόλου της ασφαλιζόμενης αξίας κάθε καλλιέργειας ή εκτροφής, με τους παρακάτω συντελεστές, ως εξής:

α) τέσσερα τοις εκατό (4%) για τη φυτική παραγωγή και προκειμένου για την ελιά με συντελεστή ενάμιση τοις εκατό (1,5%) και για τη φιστικιά με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%)».

 

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση Διαδικασία υποβολής της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας και τρόποι καταβολής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ.pdf



Στο προηγούμενο φύλλο της η Agrenda έγραφε

Τριπλή εισφορά σε μεγάλους από τα ασκεπή ασφάλιστρα

Σε εξωπραγµατικά ύψη αναµένεται να οδηγήσει το κόστος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής ο σχεδιασµός των επιτελών του ΕΛΓΑ για κατάργηση στο «ταβάνι» της ασφαλιζόµενης αξίας και ταυτόχρονα της εισφοράς, που δεν ξεπερνά τώρα τα 3.700 ευρώ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda

Αν ισχύσουν οι αλλαγές που προωθεί ο οργανισµός σε µια προσπάθεια να πάρει εισφορές «για όλα τα στρέµµατα», χωρίς τον κόφτη στην ασφαλιζόµενη αξία των 93.582 ευρώ και αυτόν της εισφοράς στα 3.700 ευρώ, ανεξάρτητα αν η εκµετάλλευσή του αγρότη ήταν για παράδειγµα 1.000 ή 2.000 στρέµµατα, θεωρείται βέβαιο πως οι προϋπολογισµοί των συγκεκριµένων εκµεταλλεύσεων θα πέσουν… έξω

Όπως σηµειώνει η Ένωση Αγρινίου που έφερε στην δηµοσιότητα το θέµα: «η κυβέρνηση σκέφτηκε και αποφάσισε, να καταργήσει ουσιαστικά το όριο της ασφαλιζόµενης αξίας, µε αποτέλεσµα οι εισφορές να εκτινάσσονται σε 10.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τριπλασιάζονται… για να αποζηµιωθεί ο παραγωγός σε περίπτωση καταστροφής ή απωλειών από διάφορα αίτια, εάν και εφόσον το προβλέπει ο κανονισµός, µε τα ποσά που συνήθως δίδονται, όταν και όπως κριθούν»

Αξίζει να σηµειωθεί πως, καίτοι το θέµα είναι ήδη προς υπογραφή και τελική έγκριση απ’ τον υπουργό, σύµφωνα πάντα µε πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου, ως ώρας δεν υπάρχει η παραµικρή πληροφόρηση στους παραγωγούς



Φυσικά, καµία διαβούλευση δεν προηγήθηκε και απολύτως κανένα απ’ τα πάγια αιτήµατα των αγροτών σε σχέση µε τις ασφαλιστικές καλύψεις και τον κανονισµό δεν έχει απασχολήσει τους ιθύνοντες, σηµειώνει η Ένωση Αγρινίου, που θεωρεί «εντελώς απαράδεκτη αυτή την εξέλιξη και καλεί τους αρµοδίους να αναθεωρήσουν πάραυτα αυτή την εντελώς αψυχολόγητη απόφασή τους»

Σηµειωτέον πως µέχρι τώρα ίσχυε όριο ασφαλιζόµενης αξίας στις 93.582 ευρώ και µε βάση αυτή το ύψος της εισφοράς που θα πλήρωνε ένας παραγωγός, δεν θα µπορούσε να υπερβαίνει τις 3.700 ευρώ. Εφόσον µάλιστα ο ΕΛΓΑ αποτελεί τον µοναδικό φορέα κάλυψης γεωργικών εκµεταλλεύσεων, κάθε παραγωγός πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίσει την εκµετάλλευσή του και µάλιστα χωρίς δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικών καλύψεων.
Ενώ, για να δικαιούται αποζηµίωση πρέπει:
  • Να υποβάλλει δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής κάθε χρόνο
  • να καταβάλει ασφαλιστική εισφορά εντός προθεσµίας που ορίζει ο Οργανισµός, για να είναι ασφαλιστικά ενήµερος,
  • να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προηγούµενων ετών και να υποβάλει έγκαιρα δήλωση ζηµιάς, µέσα σε 15 ηµέρες από την εποµένη της ηµεροµηνίας που συνέβη το ζηµιογόνο αίτιο καταβάλλοντας τα αντίστοιχα τέλη εκτίµησης.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία