BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Φωτιές ανάβει η Τζάκρη μετά το όχι Χόγκαν για τα ροδάκινα

Ταφόπλακα στα σχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εξασφάλιση εισοδηματικής στήριξης προς τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιών από τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, έναντι των απωλειών, που κατέγραψαν στην περυσινή εμπορική σεζόν, έβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Φωτιές ανάβει η Τζάκρη μετά το όχι Χόγκαν για τα ροδάκινα

2
1

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Agrenda η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη -επικαλούμενη πληροφορίες της από τις Βρυξέλλες- ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, απέρριψε τελικώς το φάκελο με τα δικαιολογητικά που είχε υποβάλλει  το ΥπΑΑΤ, ζητώντας το ποσό της τάξης των 47 εκατ. Ευρώ, ως αντιστάθμισμα στην κατάρρευση τιμών που κατέγραψαν τα δύο προϊόντα πέρσι το καλοκαίρι, υποχωρώντας στα επίπεδα των 12 λεπτών το κιλό για τα ροδάκινα και των 8 λεπτών το κιλό, αντίστοιχα, για τα νεκταρίνια.


Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, στην απαντητική επιστολή του ο Επίτροπος φέρεται να παραδέχεται πως σημειώθηκε μεγάλη απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς, αλλά σημειώνει πως πρόκειται για διαρθρωτικό πρόβλημα και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ήδη 23 εκατ. Ευρώ (από το 2014 και εντεύθεν) για προγράμματα που έχουν να κάνουν με την απόσυρση ροδάκινων και τη δωρεάν διανομή τους σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα φέρεται να παροτρύνει το ΥπΑΑΤ να αξιοποιήσει το μέτρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων και για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, αλλά και να προωθήσει την αναδιάρθρωση του κλάδου.

Μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη, η κ. Τζάκρη επισημαίνει πως η ευθύνη για τη στήριξη των χιλιάδων παραγωγών από τους δύο νομούς, βαραίνει τον υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος σε δελτίο τύπου στο πρόσφατο παρελθόν είχε αναφέρει πως σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος από την Ε.Ε., θα γίνει χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει το de minimis.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-03-2018 11:17ChrisS

Φίλοι ροδακινοπαραγωγοι.Ξηλωστε τα δένδρα να γλυτώσετε και από τον υπουργό και από τους Αλβανούς.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία