BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Το σκληρό δοκιμάζει τα υψηλά του

Η τάση εξακολουθεί να είναι ανοδική στην ελληνική αγορά για την τιµή στο σκληρό σιτάρι, παρά τις εκτιµήσεις πολλών αναλυτών πως τα περιθώρια ανόδου είναι µικρά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Με τιμή γύρω στα 17,50 λεπτά βαδίζει τώρα το σκληρό σιτάρι

1
0

Ανάλογα µε την προσφερόµενη ποιότητα οι τιµές εξαγωγής κυµαίνονται από 210 ως 230 ευρώ ο τόνος FOB ελληνικό λιµάνι, αλλά οι αγοραστές είναι διστακτικοί προς τις τιµές µας. Υπάρχουν ακόµα πολλά αποθέµατα σε αποθήκες παραγωγών και εµπόρων κυρίως καλών ποιοτήτων. Στις τιµές παραγωγού επικρατεί αισιοδοξία ενώ ακούγονται επίπεδα στα 20-21 λεπτά το κιλό για καλά αποθέµατα.   

Στη λίστα της Φότζια παρά τη γενικότερη ανοδική τάση και τις θετικές προβλέψεις, οι τιµές δεν µεταβλήθηκαν. Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 65%) κυµαίνονται στα 202-207 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 192-197 ευρώ ο τόνος. Στο Μιλάνο οι τιµές ενισχύθηκαν κατά 10 ευρώ ο τόνος και οι πολύ καλές ποιότητες κυµαίνονται στα 291-301 ευρώ παραδοτέα σε ιταλικό λιµάνι.

Το γαλλικό σιτάρι ενισχύθηκε άλλα 10 ευρώ ο τόνος, φτάνοντας, για τα ποιοτικά, τα 250 ευρώ παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι, λόγω της γνωστής έλλειψης καλών ποιοτήτων. Οι καθυστερήσεις του Καναδά προξενούν γενικότερη άνοδο του σκληρού. Οι Καναδοί δεν προσφέρουν ακόµα στην Ιταλία κι αυτό δηµιουργεί την εντύπωση πως τα στάρια µε υψηλή πρωτεΐνη θα πληρωθούν ακριβά. Η άνοδος των ποιοτικών «τραβάει» και τις τιµές των χαµηλότερων ποιοτήτων προς τα πάνω.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο οι τιµές του µαλακού σίτου καταγράφουν µικρές απώλειες στις τελευταίες συνεδριάσεις, κυρίως λόγω της αποκόµισης κερδών και των πωλήσεων από τους παραγωγούς. Νωρίτερα η αγορά είχε σηµειώσει άνοδο, µε τις τιµές να φτάνουν τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Αυγούστου, που βασίστηκε σε χρηµατιστηριακές τοποθετήσεις κάλυψης θέσεων στην πτώση. Η δυναµική αυτή σε συνδυασµό µε την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου ενίσχυσε και τις γαλλικές τιµές, µε τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘16 στα 164-165 ευρώ παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία