BACK TO
TOP
Αγορά Εισροών

Νέες χρεώσεις από τη νομιμοποίηση γεωτρήσεων στους αγρότες

Αντιμέτωποι με καινούριες χρεώσεις πρόκειται να έρθουν, πιθανότατα από το 2017, όσοι αγρότες διαθέτουν γεώτρηση και αποκτήσουν άδεια μέχρι το τέλος του 2013.

Λιγότερος μπελάς για τις άδειες των γεωτρήσεων

1
0

Σύμφωνα με ευρωπαϊκό κανονισμό, που βρίσκεται υπό ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο, θα είναι υποχρέωση των χωρών-μελών της Ε.Ε. να κοστολογήσουν τη χρήση του νερού από τις πόλεις, τις βιομηχανίες και τη γεωργία. Μέχρι τώρα οι πολίτες της Ε.Ε. πληρώνουν για τη χρήση του νερού στο σπίτι, στη βιομηχανία και στην άρδευση μέσω επιφανειακών καναλιών.

Η πρόταση της Κομισιόν είναι να πληρώνουν όλοι, ακόμα και οι αγρότες που αντλούν νερό μέσω γεωτρήσεων νερό από τα υπόγεια ύδατα. Ανάλογα με την επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον και τις ανάγκες της κάθε περιοχής, θα πρέπει να καταβάλουν ένα ποσό στο κράτος-μέλος. Γι' αυτό το λόγο, η Οδηγία της Κομισιόν (που ισχύει από το 2000) προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να έχουν εκπονήσει Σχέδια Λεκάνων Απορροής Υδάτων, προκειμένου στη συνέχεια να υπολογιστεί το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος από τη χρήση του νερού.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε στο Agronews ο εκτελών χρέη διευθυντή της Διεύθυνσης Δ-Περιβάλλοντος της Κομισιόν (DG Environment), Γιώργος Κρεμλής, υπάρχει ο κίνδυνος μετά το 2017 να κοπούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις στο κράτος-μέλος που δεν θα εφαρμόσει τον νέο κανονισμό.

«Έχουμε, όμως, περιθώριο μέχρι το τέλος του 2015 να ζητήσουμε παράταση από την Ευρώπη πρώτα για τα Σχέδια Λεκάνων Απορροής, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και στη συνέχεια για την κοστολόγηση της χρήσης νερού από τα υπόγεια αποθέματα. Άρα, η επικείμενη χρέωση προς τους αγρότες με γεωτρήσεις θα μπορέσει να μπει σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017, εφόσον εγκριθεί το Σχέδιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο 2016».

Μάθετε πώς θα γίνονται οι χρεώσεις στους αγρότες με γεωτρήσεις στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Agrenda της 28ης Σεπτεμβρίου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία