BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Βαρόμετρο για τα φετινά μπλόκα η συμμετοχή των αγροτών στις πλατείες

Με συγκεντρώσεις των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από την Τρίτη 21 Ιανουαρίου δίνεται το σήμα για τις φετινές κινητοποιήσεις. Όπως αποφασίστηκε την Κυριακή στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών και από τη συμμετοχή θα εξαρτηθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με την προοπτική για μπλόκα στα τέλη Ιανουαρίου.

Βαρόμετρο για τα φετινά μπλόκα η συμμετοχή των αγροτών στις πλατείες

2
0

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από την Καρδίτσα, Βαγγέλης Μπούτας μιλώντας ο πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι αγρότες σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το μείγμα είναι εκρηκτικό καθώς τόσο στο σπίτι, όσο και στο χωράφι οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν πέντε χαράτσια. Παράλληλα, προανήγγειλε σειρά κινητοποιήσεων που θα κορυφωθούν όπως είπε χαρακτηριστικά με μπλόκα σε όλη τη χώρα. «Την ερχόμενη εβδομάδα θα καταλήξουμε που θα στηθούν μπλόκα. Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα».

Σύμφωνα πάντως με τη σχετική ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, καλούνται οι αγρότες «να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η άγρια φορολόγηση με το άνοιγμα λογιστικών βιβλίων και την φορολογία με 13% από το πρώτο ευρώ, τα κάθε είδους χαράτσια σε σπίτια και αγροκτήματα, οι υπέρογκες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, το πετρέλαιο, τα μέσα και εφόδια και οι χαμηλές τιμές μειώνουν το αγροτικό εισόδημα, οδηγούν χιλιάδες αγρότες στην φτώχεια και την εξαθλίωση».

Σε πρώτη φάση έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση αγροτών έξω από την Α’ ΔΥΟ Λάρισας την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου και ώρα 11 το πρωί στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης στις Εφορίες που αποφασίστηκε στην σύσκεψη των επιτροπών αγώνα των μπλόκων που έγινε την Κυριακή στην Λάρισα, με στόχο την ανάδειξη του θέματος της τήρησης λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες. Επίσης έχει αποφασιστεί και η διοργάνωση μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου την 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, όταν θα εγκαινιάζεται η έκθεση γεωργικών προϊόντων Agrotica.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών περιλαμβάνονται:

- η κατάργηση της υποχρέωσης τήρηση λογιστικών βιβλίων από τους μικρομεσαίους αγρότες

- η θεσμοθέτηση αφορολόγητου εισοδήματος 40.000 ευρώ για κάθε αγροτική οικογένεια και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

-η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

 Οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας

Την ίδια ώρα, εβδομάδα διαβουλεύσεων είναι η τρέχουσα για τους Βορειοελλαδίτες αγρότες, οι οποίοι συζητούν ακόμη προτάσεις που προτίθενται να καταθέσουν στους αρμόδιους υπουργούς, αντί της τήρησης βιβλίων εσόδων- εξόδων.

Όπως διαβεβαιώνουν, σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν να μην φορολογηθούν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτό θα γίνει δίκαια και όχι με στόχο την οικονομική «καταστροφή» τους και τον αφανισμό των καλλιεργειών τους και σημειώνουν πως θα έχουν εντατικές διαβουλεύσεις αυτή την εβδομάδα προτού προβούν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής και εντός της εβδομάδας, αφού πρώτα αναλύσουν και τη νέα εγκύκλιο που βγήκε σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων και άλλα ζητήματα φορολογικά, θα κάνουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις και κατά την Πέμπτη ή Παρασκευή πρόκειται να έχουν καταλήξει σε ένα πλάνο σχετικά με το τι πρόκειται να πράξουν, όπως επεσήμανε ο αγρότης Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, μέλος του μπλόκου στα «Πράσινα Φανάρια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσιχήτας τόνισε στο ΑΠΕ ότι οι κινητοποιήσεις είναι η τελευταία μορφή αγώνα που θα σκεφτούν οι αγρότες της περιοχής, οι οποίοι και επιθυμούν, όπως είπε, έναν γόνιμο διάλογο. Μια σκέψη τους, μάλιστα, είναι να προτείνουν την αύξηση του ορίου του τζίρου των 10.000 ευρώ για όσους απαιτείται να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, τουλάχιστον στα 20.000 ευρώ, αφού, σύμφωνα με τον κ. Τσιχήτα, με τζίρο 10.000 ευρώ το κέρδος που μένει στον αγρότη είναι το πολύ 2.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα για την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων φθάνουν στα 1.500 ευρώ τουλάχιστον τον χρόνο.

Το μπλόκο της Κουλούρας και όσοι συμμετέχουν σε αυτό- μεταξύ άλλων αγρότες από Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και κάποιοι από Κρήτη Σέρρες και Λειβαδιά -έχει ήδη κάνει την αντιπρότασή του για «απλοποίηση της διαδικασίας». Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, ροδακινοπαραγωγός Κώστας Λιολιόπουλος, προτείνουν να φορολογούνται με βάση τα στρέμματα που κατέχουν και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων. Την Παρασκευή, σύμφωνα με τον κ. Λιολιόπουλο, πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς και με τη συμμετοχή βουλευτών από τις περιοχές τους, οι οποίοι και τους στηρίζουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε

Το μπλόκο της Δράμας, στο οποίο και πρόσκεινται αγρότες από- μεταξύ άλλων -Καβάλα, Έβρο, Σέρρες, Φοιώτιδα και Βοιωτία αναλύει τη νέα εγκύκλιο, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και πραγματοποιεί επαφές με παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να κλειστεί ημερομηνία συνάντησής τους για περαιτέρω διάλογο, όπως τόνισε ο συντονιστής, αγρότης Χρήστος Γκόντιας εκτιμώντας ότι η αύξηση του ορίου στα 20.000 τουλάχιστον είναι μια καλή αρχή.

Συνέχεια των ενημερώσεων

Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι στα χωριά, οι Επιτροπές Αγώνα συνεχίζουν την ενημέρωση των αγροτών και την οργάνωση των φετινών κινητοποιήσεων με συσκέψεις σε χωριά:

Αγιά την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 7 το απόγευμα στην ταβέρνα «ΚΙΒΩΤΟΣ»

Αμπελώνας την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 6.30 το απόγευμα στο Παλιό Δημαρχείο

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία