BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Από τις πλατείες των χωριών μετρούν τις δυνάμεις τους οι αγρότες

Σειρά κινητοποιήσεων που θα κορυφωθούν με μπλόκα σε όλη τη χώρα προαναγγέλλει το επιτελείο του αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, την ίδια ώρα που οι συνάδερφοί τους από τη βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται λιγότερο… ζεστοί για κάθοδο στις εθνικές οδούς.

Από τις πλατείες των χωριών μετρούν τις δυνάμεις τους οι αγρότες

3
0

Ο νέος τρόπος φορολόγησης φέρνει αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών της χώρας που ξεκίνησαν από το πρωί της Τρίτης 21 Ιανουαρίου, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, ενώ επίκειται την Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στις εφορίες.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από την Καρδίτσα, Βαγγέλης Μπούτας μιλώντας ο πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι αγρότες σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το μείγμα είναι εκρηκτικό καθώς τόσο στο σπίτι, όσο και στο χωράφι οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν πέντε χαράτσια.

Εν τω μεταξύ, ο Παύλος Αραμπατζής από την ΕΑΣ Νιγρήτας δείχνει προβληματισμένος απέναντι στην προοπτική να οργανωθούν κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας σε δηλώσεις του στο Agronews ότι «το κίνημα έχει κάτσει και για αυτό μπορεί να ευθύνονται οι δικαστικές περιπέτειες πολλών αγροτών». 

Για μία ακόμη φορά οι δυνάμεις των τρακτέρ και η διάθεση των αγροτών θα κρίνουν τι μέλλει γενέσθαι και σε αυτό τον κύκλο των αγροτικών κινητοποίησεων. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά και εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας, Κώστας Τζέλλας:  «Η απόφαση που βγήκε είναι ότι από σήμερα στις πλατείες των χωριών βγάζουμε τα τρακτέρ, εμείς εδώ στην Καρδίτσα και σε όλη την Ελλάδα. Η σύσκεψη στη Λάρισα ήταν πανελλαδική. Από Κρήτη, από Πελοπόννησο, από Έβρο, από Καβάλα, από όλη την Ελλάδα. Μαζευόμαστε στις πλατείες των χωριών, την Παρασκευή στις 24 θα πάμε στις εφορίες, όλης της χώρας, να κάνουμε μια παράσταση διαμαρτυρίας για το φορολογικό και μετά ανάλογα με τις δυνάμεις που έχουμε θα δούμε προς τα που θα κινηθούμε, πως θα κλιμακώσουμε τον αγώνα».

Όπως είπε ο κ. Τζέλλας, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα επιτρέψει στους μικρομεσαίους αγρότες ούτε να καλλιεργήσουν αλλά ούτε και να ζήσουν ενώ υπογράμμισε ότι αυτό που ζητούν είναι να θεσπιστεί αφορολόγητο 40.000 ευρώ και παράλληλα να μην είναι υποχρεωμένοι να κρατούν βιβλία εσόδων - εξόδων.

«Αυτό μπορούμε να το εξηγήσουμε διότι από αυτά τα χρήματα, αυτά που είναι για να ζήσει ο αγρότης είναι μηδαμινά. Και βέβαια ανάλογα με τον καιρό και ανάλογα με την παραγωγή. Γιατί όπως καταλαβαίνετε η παραγωγή δεν είναι κάτι που μπορούμε να το έχουμε στάνταρ κάθε χρόνο, ούτε όπως μας είπαν 10.000 ευρώ, γιατί κάποιος μπορεί τη μια χρονιά να έχει 10.000 τιμολόγιο και την άλλη να έχει 3.000. Και ξέρετε πολύ καλά ότι τα χωράφια δεν είναι μαγαζιά, δεν πάει καλά άρα το κλείνουμε το μαγαζί και σηκωνόμαστε φεύγουμε. Εμείς εδώ έχουμε επενδύσει όλη μας τη ζωή, έχουμε μηχανήματα, δεν μπορούμε ούτε να κλείσουμε, ούτε να ξανανοίξουμε και δεν είναι επιχείρηση», υπογράμμισε.

Στη ΔΟΥ Σερρών οι αγρότες

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Σερρών, ύστερα από πρόσκληση του τελευταίου, πραγματοποιεί από τις 10 το πρωί της Τρίτης 21 Ιανουαρίου, αντιπροσωπεία αγροτών του νομού, με σκοπό να αποσαφηνιστούν σημεία σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών, που συνιστούν «παράθυρα» ικανά να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη συνέχεια.

Όπως ανέφερε στο Agronews ο Γεώργιος Κασάπογλου, πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Νέας Ζίχνης Σερρών, έχουν μείνει αρκετά σκοτεινά σημεία, τα οποία θα πρέπει να φωτιστούν, όπως για παράδειγμα τί θα δηλωθεί ως έδρα τήρησης των βιβλίων εσόδων – εξόδων. «Δεν είναι διατεθειμένος κανείς να δηλώσει το σπίτι του ως έδρα, γιατί εάν έρθει ο έφορος να κάνει έλεγχο, παραβιάζεται το οικογενειακό άσυλο και μπορεί να έχουμε και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από αγρότες», μας είπε ο κ. Κασάπογλου.

Αντίστοιχοι προβληματισμοί που ζητούν περαιτέρω επεξηγήσεις διατυπώνονται για το τι θα ισχύσει με τα ενοικιαστήρια, τα οποία, εφεξής, θα πρέπει να κατατίθενται ηλεκτρονικά (αντί για την χειρόγραφη τακτική που ακολουθούνταν έως τώρα), από τι στιγμή που κάποιοι ιδιοκτήτες χωραφιών ζουν στο εξωτερικό, όπως και αν θα πρέπει να τηρούν βιβλία – εσόδων εξόδων κι οι αγρότες που διατηρούν δεύτερη δραστηριότητα, για παράδειγμα ένα καφενείο στο χωριό, και ήδη κρατούν τέτοια βιβλία.

«Περιμένουμε απαντήσεις σε όλα αυτά κι αναλόγως με όσα ακούσουμε, θα συγκαλέσουμε γενικές συνελεύσεις τις επόμενες ημέρες για να καθορίσουμε τη στάση μας», επισήμανε ο κ. Κασάπογλου, καθ’ οδόν προς τη συνάντηση με τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Σερρών. Ο ίδιος όπως είπε, θα προτείνει στις συνελεύσεις, εάν δεν δοθούν ικανοποιητικές διευκρινιστικές απαντήσεις, «να συγκεντρωθούν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα τρακτέρ εκατέρωθεν του οδοστρώματος, για να μην δημιουργείται πρόβλημα στις άλλες κοινωνικές τάξεις που δεν χρωστούν τίποτε και ταυτόχρονα να γίνουν καταλήψεις στις εφορίες και στις τράπεζες, για να μην πάει ούτε ευρώ στα δημόσια ταμεία».

Από την ΕΑΣ Νιγρίτας, ωστόσο, ο κ. Παύλος Αραμπατζής εμφανίστηκε προβληματισμένος για τη δυνατότητα να οργανωθούν κινητοποιήσεις. «Γίνονται ζυμώσεις κι ενημερώσεις των αγροτών, αλλά δεν βλέπουμε κάτι δυναμικό που να δικαιολογεί κινητοποιήσεις. Με 300 ή 500 τρακτέρ δουλειά δεν γίνεται, πρέπει να υπάρξει μαζική προσέλευση τουλάχιστον 4.000 τρακτέρ για να έχει νόημα, κάτι που δεν φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί», επισήμανε. Είπε ακόμη πως για τα φορολογικά ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται είτε γιατί δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς θα σημάνει αυτή η αλλαγή για το εισόδημά του, είτε γιατί έχει κουραστεί. «Το βέβαιο είναι πως το κίνημα έχει κάτσει και για αυτό μπορεί να ευθύνονται οι δικαστικές περιπέτειες που είχαμε πολλοί αγρότες, ή η γενικότερη αφασία των αγροτών», εξήγησε ο κ. Αραμπατζής. Μικρές πιθανότητες να δημιουργηθεί κλίμα κινητοποιήσεων, με αιχμή τα φορολογικά, βλέπει και ο γραμματέας συντονιστικού των αγροτών κ. Γιάννης Παναγής, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της τήρησης βιβλίων εσόδων και εξόδων. Τόνισε πως τα περισσότερα σημεία διευκρινίστηκαν και μολονότι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη στρεβλώσεις που χρειάζεται να αλλάξουν, έσπευσε να συμπληρώσει ότι  «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλες οι επαγγελματικές τάξεις της χώρας τηρούν βιβλία και σε εμάς επιβλήθηκε ο χαμηλότερος συντελεστής». Νηνεμία, τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο κινητοποιήσεων βλέπει και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, ο οποίος δεν απέκλεισε, ωστόσο, να υπάρξει κάποιας μορφή διαμαρτυρία στο πλαίσιο της Agrotica.

Στις κινητοποιήσεις δεν θα συμμετάσχει ο αγροτοσυνδικαλιστής Φθιώτιδας Βάιος Γκανής, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ και τον Κώστα Αλατζά ότι είναι υποκινούμενες από κόμματα

Στην Αθήνα συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών την Πέμπτ

Συνάντηση στην Αθήνα, εκτός απροόπτου την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, προετοιμάζουν συνδικαλιστές διαφόρων περιοχών της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν το πλαίσιο δράσης τους σχετικά με  το φορολογικό. Στη συνάντηση θα κληθούν να πάρουν μέρος και  βουλευτές οι οποίοι εμφανίζονται να διαφωνούν σε κάποια από τα σημεία της εγκυκλίου Θεοχάρη, «για να ακούσουν τα αιτήματα των αγροτών και να κάνουν παρεμβάσεις  στην κυβέρνηση» όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. «Αν και μετά από όλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών επιμείνει στις θέσεις του, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου» προσθέτει ο ίδιος.

Αρκετοί συνδικαλιστές από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία βρίσκονται αυτές τις ημέρες «σε ανοικτή γραμμή» προκειμένου να προετοιμάσουν τις δραστηριότητες τους για το φορολογικό. Τις αμέσως ερχόμενες ημέρες προγραμματίζεται να γίνει συνάντηση και των επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης για τον προγραμματισμό των επόμενων δραστηριοτήτων.

 

Τζωρτζάκης για Μπούτα

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις πρωτοβουλίες του αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα ο Γιώργος Τζωρτζάκης λέει «ότι αποτέλεσμα υπάρχει για τους αγρότες είναι θετικό. Καλό είναι όμως ότι κάνουμε να το κάνουμε όλοι μαζί και όχι  όπως και όποτε βολεύει τον καθένα μας. Είχαμε ενημερώσει το Βαγγέλη πριν ανέβουμε στην Αθήνα όταν ψηφιζόταν η φορολόγηση της αγροτικής γης και μας απάντησε ότι θα ξεκινούσαν κινητοποιήσεις στις 19 Ιανουαρίου. Θα μπορούσαμε τότε να είχαμε κάνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας».

Στο μεταξύ, σε κινητοποιήσεις στην εφορία προχωρά την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου ο κτηνοτροφικός σύλλογος νομού Χανίων με θέμα το φορολογικό.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία