BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Άμεση λύση για την εξισωτική ζητά ο ΣΕΚ

Απεντάχθηκαν περίπου 11 εκατ. στρέμματα βοσκότοποι που τα προηγούμενα χρόνια ήταν επιλέξιμα.

Την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών ο ΣΕΚ

2
0

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι, δικαιούχοι είσπραξης της εξισωτικής αποζημίωσης 2013, έπαθαν σοκ όταν είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται από μηδέν έως ένα μικρό μέρος των χρημάτων που δικαιούνται, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

«Ένας μικρός αριθμός  κτηνοτρόφων είχε ελλιπή στοιχεία, οπότε μετά από ένσταση και προσκόμιση των στοιχείων αυτών πιθανά να δικαιωθεί. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως των  κτηνοτρόφων δεν πληρώθηκαν διότι το προηγούμενο έτος βίαια και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξε τις επιλέξιμες εκτάσεις και άδικα διότι οι κτηνοτρόφοι είναι  οι μόνοι που δεν έφταιγαν σε τίποτα.   Έτσι 11 εκατ. στρέμματα βοσκότοποι περίπου που τα προηγούμενα χρόνια αναγνωρίστηκαν ως επιλέξιμες εκτάσεις απεντάχθηκαν.

Παρά το γεγονός ότι πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τους Δήμους  δεν έκαναν καμία προσπάθεια να λύσουν το πρόβλημα παρά τις εκκλήσεις μας   για συζήτηση και διάλογο με  το ΣΕΚ και τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων.

Οι επιπτώσεις αυτής της κραυγαλέας  αμέλειας δυστυχώς  δεν αφορούν μόνο την εξισωτική αποζημίωση αλλά και τις Γεωργό-περιβαλλοντικές ενισχύσεις (βιολογική κτηνοτροφία, Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών).

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα των βοσκοτόπων  ο ΣΕΚ  έχει κάνει παρεμβάσεις, ήδη από το 2011 και συγκεκριμένες προτάσεις,   οι οποίες  έχουν κατά κόρον δημοσιευτεί  και προειδοποιούσε ότι αν δεν λυθεί άμεσα  το ζήτημα θα οδηγηθούμε στα σημερινά οδυνηρά αποτελέσματα (απένταξη 11 εκατ. στρέμματα και 37 εκατ. ευρώ επιστροφές από τους κτηνοτρόφους  και αγρότες από την ενιαία ενίσχυση του 2013).

Καλούμε την Κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  να δώσουν λύση άμεσα αποδίδοντας στους δικαιούχους κτηνοτρόφους την εξισωτική αποζημίωση και να συζητήσει με τους φορείς των κτηνοτρόφων και αγροτών (ΣΕΚ –ΠΑΣΕΓΕΣ) την οριστική λύση του προβλήματος βοσκότοποι», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΚ, και καταλήγει ότι «Ο ΣΕΚ δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε, στο βαθμό που μας αναλογεί,  στο να κλείσει οριστικά αυτό το πρόβλημα προς όφελος των κτηνοτρόφων – αγροτών και της χώρας συνολικά».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία