BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Για να τρέξεις ΟΕΦ χρειάζεται να έχεις λεφτά

Τα σχόλιά του σχετικά με την προβολή από την εφημερίδα και το περιοδικό el θεμάτων που αφορούν τα Προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) εκφράζει με επιστολή του προς την Agrenda ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης.

Για να τρέξεις ΟΕΦ χρειάζεται να έχεις λεφτά

3
0

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Στα φύλλα 488 και 491 της Agrenda της 21ης Μαρτίου και 9ης Απριλίου αντίστοιχα, όπως και στο ένθετο περιοδικό el του Απριλίου, πολύ σωστά και επίκαιρα αναφέρεστε, μεταξύ άλλων, σε:

^ Προεγκρίσεις 3ετών προγραμμάτων σε ΟΕΦ με πελατειακά κριτήρια και ελλιπή στήριξη στις υγιείς Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται με τα ίδια σταθμά με τις μη βιώσιμες που μένουν στο "παιχνίδι"

-S Οριζόντιο κούρεμα 50% σε όλες τις ΟΕΦ που εγκρίθηκαν (66 τελικά), στέλνοντας "περίπατο" τα αντικειμενικά κριτήρια που ορίζονται από τον ΚΑΝ (Ε.Ε,) 611/2014 στο άρθρο 6

^ ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στη στενή σχέση κάποιων

γραφείων συμβούλων με υπηρεσιακά στελέχη και στη "βιομηχανία" που έχει στηθεί με τις εγγυητικές επιστολές

^τη σκυτάλη που παίρνουν οι υπουργικοί σύμβουλοι, προκειμένου

να αποκαταστήσουν την τάξη και να περάσουν όπου αυτό είναι εφικτό και κάποιους από τους ....δικούς τους

-αυτό το οποίο πιθανότατα θα γίνει είναι η τακτοποίηση κάποιων

"νεοεισερχόμενων" στη συμπαθή κατά τα λοιπά τάξη των συμβούλων (ανάπτυξης και πιστοποίησης της ποιότητας), οι οποίοι προφανώς da τύχουν ειδικής μέριμνας από κάποιους άλλους συμβούλους (της πολιτικής ηγεσίας ), η οποία σημειωτέον έχει παραδώσει βάση σε κάποιους "τενεκέδες" που βρέθηκαν δίπλα της από καθαρό καιροσκοπισμό την κατάλληλη στιγμή!

-Ερώτηση βουλευτού της Κρήτης και ανακοίνωση των ΟΕΦ Κρήτης ότι υπήρξαν εξωθεσμικές παρεμβάσεις για μείωση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων μας προκειμένου να ωφεληθούν ΟΕΦ από άλλες περιοχές της χώρας.

Όλα τα παραπάνω, που με ευθυκρισία αποτυπώνονται, σαφώς και συνιστούν εξαμβλωματικές ενέργειες προκειμένου να “ικανοποιηθούν” σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (βεβαίους, αναλόγως “συμπαθειών”, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο), σε πλήρη αντίφαση με τα παγκοσμίως ισχύοντα σε ευνομούμενες πολιτείες. Εκεί, όπου, με αξιοκρατικές διαδικασίες, εγκρίσεως τυγχάνουν ιιόνον αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις και κατατάσσονται σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης και αναλόγως των προσόντων τους στον πίνακα αξιολόγησης.

Όμως, αυτή η κατά 50% οριζόντια περικοπή οδήγησε σε “ισότητες προς τα κάτω”, οι οποίες ωφέλησαν πολλούς, αλλά και έβλαψαν αρκετούς άλλους.

Και για να γίνω πιο σαφής, και σεις ακόμα με την αδιαμφισβήτητη εμπειρία και γνώση σας, αγνοήσατε το γεγονός ότι στα Προγράμματα των ΟΕΦ της τριετίας 2015-2018 συμμετέχουν (όπως σαφώς ο Καν (ΕΕ) 1308/2013 ορίζει), πλην των Οργανώσεων Παραγωγών (ΟΠ) και Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών (ΕΟΠ), υπό την σκέπη των οποίων ενώνονται Οργανώσεις Παραγωγών,

Στις 66 εγκριθείσες ΟΕΦ περιλαμβάνονται και 3 Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών (ΕΟΠ) με 24 ΟΠ, εκ των οποίων η ΕΟΠ ΕΑΣ Λακωνίας ΑΕ, περιλαμβάνει 16 ΟΠ.

Επομένως το πλήθος των εγκριθεισών ΟΕΦ περιλαμβάνει 66+24=90 ΟΠ.

Με βάση τα παραπάνω η Κρήτη συμμετέχει στο πρόγραμμα με 30 ΟΠ και η Λακωνία με 6+16(Ε ΑΣ)+5(ΚΑΣΕΛΛ)=27 ΟΠ. Έτσι, με μόνον αυτό το κριτήριο η ΕΟΠ ΕΑΣ Λακωνίας ΑΕ “καταλαμβάνει” το 18,9% του Προγράμματος, αλλά και λαμβανομένων υπόψη των λοιπών ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων, η ΕΟΠ ΕΑΣ Λακωνίας ΑΕ θα έπρεπε να τύχει της έγκρισης τουλάχιστον διπλάσιου ποσού!!

Είναι λοιπόν καταφανής η αδικία στην αξιολόγηση της ΕΟΠ ΕΑΣ Λακωνίας ΑΕ με 3.045.000 €, που αντιπροσωπεύει το 6,5% του Προγράμματος με περίπου 3.000 συμμετέχοντες παραγωγούς και 110.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 20.000 στρέμματα καλλιεργούνται με επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Καλαμών.

Για να γίνει αντιληπτό, σε μια ΟΠ της Κρήτης, σύμφωνα με δημοσίευμα διαμαρτυρίας της ίδιας και με τον ισχυρισμό ότι είναι η δεύτερη σε μέγεθος ΟΠ της Κρήτης με 677 παραγωγούς και 14.438 στρέμματα, της εγκρίθηκαν μόνον 1.069.225 ευρώ.

Με το παράδειγμα αυτό δεν θέλω να σχολιάσω τη διαμαρτυρία της συγκεκριμένης ΟΠ, αλλά να καταδείξω το μέγεθος της αδικίας κατά της ΕΟΠ ΕΑΣ Λακωνίας ΑΕ, όπου η ανωτέρω ΟΠ με το 23% του αριθμού των παραγωγών και το 13% των στρεμμάτων της ΕΟΠ ΕΑΣ Λακωνίας ΑΕ, έλαβε το 35% του ποσού της (1.069.225 ευρώ έναντι 3.045.000 ευρώ).

Αναφέρω, επίσης, ότι ο Νομός Λασιθίου με 11 συμμετέχουσες ΟΠ λαμβάνει 5.952.000 ευρώ και ο Νομός Λακωνίας με 27 ΟΠ λαμβάνει 5.326.000 €!!!

Σημειωτέον, ότι ο συνολικός αριθμός tow ελαιόδεντρων του Νομού Λασιθίου ανέρχεται σε 5.500.000 περίπου και του Νομού Λακωνίας σε 12.200.000!!!

Κύριε Διευθυντά,

Θα μου επιτρέψετε δύο παρατηρήσεις ακόμα.

• Το ποιοτικό παρακράτημα των Ελλήνων ελαιοκαλλιεργητών επί των δικαιωμάτων των Κοινοτικών Ενισχύσεων τους δεν ανέρχεται σε 10%, αλλά σε 2%.

• Η δεύτερη αφορά την εκ μέρους σας υπεραπλούστευση κάποιων πραγμάτων που, όπως όλες οι παρόμοιες, καθίσταται επικίνδυνη.

Το "εις υγείαν των κορόιδων τα 100 εκατ. Ευρώ" βεβαιώνει κατηγορηματικά ότι όλα τα μέχρι σήμερα εφαρμοσθέντα Προγράμματα των ΟΕΦ χαρακτηρίζονταν από τον ωχαδερφισμό των Ενώσεων και των συμβούλων και είχαν ως έμβλημα την παρατυπία και την παράκαμψη των Κοινοτικών Κανονισμών και των εφαρμοστικών Υπουργικών Αποφάσεων, πιθανόν προς εύκολο ίδιον όφελος.

Η γενίκευση αυτή όμως, δεν αφορά στο παραμικρό τα Προγράμματα που εφάρμοσε η ΕΑΣ Λακωνίας. Οι προσφερθείσες υπηρεσίες και οι εξοπλισμοί των παγίων ήταν πλήρως εναρμονισμένοι με το πνεύμα των Κανονισμών για ποιοτικότερο ελαιόλαδο και προστασία περιβάλλοντος και καταναλωτή. Έτσι, η ικανοποίηση των ελαιοπαραγωγών και των ελαιοτριβέων που συμμετείχαν στα προγράμματα ήταν ευθέως ανάλογη με τα αποτελέσματα των πραγματοποιηθέντων Κοινοτικών και Εθνικών Ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς.

Βέβαια, στα Προγράμματα της τριετίας 2015-2018, με τη στρεβλή αξιολόγηση που δεν έλαβε υπόψη τα εκ του Κανονισμού προβλεπόμενα κριτήρια αξιολόγησης και με την πληθώρα των εγκριθεισών ΟΕΦ, ο κίνδυνος στο να “πεταχτούν” χρήματα καθίσταται μέγιστος.

Κύριε Διευθυντά,

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στις φιλόξενες σελίδες της εφημερίδας σας για πληρέστερη απεικόνιση για τα Προγράμματα των ΟΕΦ της τριετίας 2015-2018, όπου ο ετσιθελισμός και η αυθαιρεσία αξιολογητών και “παρατρεχάμενων” κατίσχυσαν (προς το παρόν) των Κανονιστικών διατάξεων και της νομιμότητας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την  Απάντηση ΕΑΣ Λακωνίας για τα ΟΕΦ.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία