BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Νέα μέτρα ζητούν Copa-Cogeca για τα οπωροκηπευτικά

Επέκταση στα μέτρα στήριξης των παραγωγών οπωροκηπευτικών που έχουν πληγεί από την απαγόρευση εισαγωγών στην Ρωσία, η οποία όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Βλ. Πούτιν θα συνεχιστεί μέχρι και το 2016, ζητούν από την Κομισιόν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca.

Αύξηση 10% στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας

3
0

Πιο αναλυτικά, μιλώντας επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, προειδοποίησε πως «οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών της ΕΕ και οι συνεταιρισμοί τους έχουν πληγεί σκληρά από την κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική απαγόρευση στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών της ΕΕ. Η σεζόν των καλοκαιρινών φρούτων της ΕΕ έχει μόλις αρχίσει και η ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν δημιουργεί κινδύνους πρόκλησης μεγάλης πτώσης των τιμών παραγωγού εάν δεν ληφθούν μέτρα. Μια επανάληψη των όσων συνέβησαν την περασμένη σεζόν, όταν οι τιμές παραγωγού ήταν χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν δεν μπορεί να συμβεί ξανά. Έχουμε ήδη δει τις τιμές των παραγωγών για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια να βρίσκονται σε  πτώση κατά 20 σεντς το κιλό σε ορισμένες περιοχές κατά τις τελευταίες εβδομάδες - πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί μια τέτοια κλιμάκωση. Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι ιδιαιτέρως ευπαθή καθιστώντας πιο δύσκολο το γεγονός να βρουν εναλλακτικούς προορισμούς εξαγωγών».

Υπογραμμίζοντας τις βασικές δράσεις που απαιτούνται ανέφερε «τα τρέχοντα μέτρα που πρόκειται να εξαντληθούν μέσα σε λίγες ημέρες και τα οποία επιτρέπουν στα προϊόντα να αποσυρθούν από την αγορά και να διανεμηθούν ελεύθερα, για παράδειγμα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, για μη διατροφικές χρήσεις, ή  πρώιμη συγκομιδή πρέπει να επεκταθούν και να εισαχθούν πριν την πτώση των τιμών για να αποτρέψουν την κατάρρευση της αγοράς. Το άρθρο 219 του κανονισμού της ΕΕ 1308/2013 επιτρέπει έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όταν η αγορά βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως συμβαίνει σήμερα για την πρόληψη της εμφάνισης κρίσεων. Πρέπει επίσης να διευρυνθεί ο κατάλογος των προϊόντων. Η εφαρμογή του άρθρου 222 της ΚΑΠ είναι επίσης απαραίτητη για να μπορέσουν οι οργανώσεις παραγωγών, όπως οι γεωργικοί συνεταιρισμοί να αντιδράσουν γρήγορα».

«Οι παραγωγοί είναι πολύ ανήσυχοι για την κατάσταση η οποία είναι αποτέλεσμα πολιτικής διαμάχης και αυτοί τα θύματα της. Δεν θα πρέπει να πληρώσουν για τις συνέπειες της. Απαιτείται επείγουσα δράση που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της αγοράς και θα αποφευχθούν διαταραχές», τόνισε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία