BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Διανομή φυσικού χυμού από αγροτικούς συνεταιρισμούς της Ημαθίας

Ένα από τα θέματα, με τα οποία ασχολήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα, ήταν και η σύναψη ή μη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Βέροιας, του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού, Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Βέροιας (ΚΑΠΑ) και των ΑΣ Βέροιας VENUS GROWERS, ΑΕΣ ΑΛΜΜΕ Α.Ε. (Α.Σ. Μέσσης, Α.Σ. Ν. Αλιάκμων, Α.Σ. Μελίκης), Α.Σ. Άμμου «Ν. ΑΛΙΑΚΜΩΝ», Α.Σ. Μέσης, Α.Σ. Μελίκης, ΑΕΣ ΚΟΜΕΞ ΑΕ (ΝΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, Α.Σ. ΞΕΧΑΣΜΕΝΗΣ) και ΑΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Α.Ε., με σκοπό τη χορήγηση τυποποιημένου φυσικού χυμού στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας εκπαίδευσης.

Διανομή φυσικού χυμού από αγροτικούς συνεταιρισμούς της Ημαθίας

1
0

Για τη σύμπραξη αυτή ενημέρωσε αρχικά το σώμα ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και ως εκπρόσωπος των αγροτικών συνεταιρισμών.

Όπως είπε, oι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής ενημέρωσαν το Δήμο Βέροιας για την πρόθεση παραχώρησης 1.800 τόνων φρούτων, ροδακίνων και νεκταρινιών και τη δυνατότητα χυμοποίησης και τυποποίησής τους, προκειμένου στη συνέχεια να διανεμηθούν στους μαθητές. 

Το Υπουργείο όμως δεν ενέκρινε τη χρήση φυσικού χυμού ως γλυκαντική ουσία στις ποσότητες αυτές, αλλά τη ζάχαρη, προφανώς λόγω κόστους, με αποτέλεσμα να μην είναι κατάλληλες για διανομή στα σχολεία. Αν' αυτού, θα διανεμηθούν σε ευπαθείς ομάδες του δήμου.

Πρόσθεσε δε ο ίδιος ότι οι Συνεταιρισμοί που συμμετέχουν στο έργο, προτίθενται να προσφέρουν οι ίδιοι 10.000 λίτρα τετραπάκ, για να διανεμηθούν στα σχολεία, τα οποία θα περιέχουν, όπως προβλέπεται, φυσικό χυμό σταφυλιού. 

Από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης σημείωσε πως «γίνεται μία συνέργεια, κατά την άποψή μου, βέλτιστη και την πετυχαίνουμε. Με αυτή τη σύμπραξη, αποσυμφορούμε τις αποθήκες, προσφέροντας παράλληλα χυμό στα σχολεία και στις ευπαθείς ομάδες. Ευχή θα ήταν τέτοιου είδους συνέργειες να υπάρχουν πάντα, γιατί βοηθάνε την τοπική κοινωνία».

Τοποθετήσεις

Οι επικεφαλείς των παρατάξεων και οι σύμβουλοι, αφού έλαβαν τις (απαραίτητες) διευκρινιστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν και απορίες που εκφράστηκαν από την πλευρά τους, εκ μέρους του κ. Γιαννακάκη, τοποθετούμενοι είπαν: 

Μπέκης Νικος: «Το βρίσκω πολύ θετικό αυτό το μέτρο και θα το ψηφίσω»

Γιώργος Μελιόπουλος: «Το μέτρο δεν πρόκειται να στηρίξει κανένα εισόδημα αγροτών, παρά ορισμένες επιχειρήσεις. Σαν «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν είμαστε αντίθετοι να μοιρασθούν σε σχολεία χυμοί, αλλά έχουμε αμφιβολίες, γιατί σαν κυβέρνηση αρνούνται να δώσουν κάποια ψίχουλα, να γίνει πιο φυσικός ο χυμός».

Αντώνης Καγκελίδης: «Συγχαρητήρια στις συνεταιριστικές οργανώσεις και στο Δήμαρχο, που πήρε την πρωτοβουλία αυτή. Αυτές οι λύσεις είναι πάγιες και θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τέτοιες περιπτώσεις». 

Θωμάς Αγγελίνας: «Επικροτώ τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης των συνεταιριστικών μονάδων της περιοχής μας με το Δήμο Βέροιας. Υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες ροδακίνων και νεκταρινιών, λόγω του ρωσικού εμπάργκο και με τη σύναψη αυτή της σύμβασης θα επωφεληθούν οι αγρότες και θα δοθεί μια ανάσα.

Και τα δυο συμβαλλόμενα μέρη συμβάλλουν σε μια κοινωνική πολιτική και προς όφελος των πολιτών του Δήμου. Και μ' αυτό τον τρόπο ανοίγεται έτσι ένας δρόμος συνεργασίας των συνεταιριστικών οργανώσεων με το Δήμο Βέροιας και σ' άλλα προϊόντα». 

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, με τους Γιώργο Μελιόπουλο και Σάκη Κουλουριώτη να δίνουν «λευκή» ψήφο.

Πηγή: imerisia-ver.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία