BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Πέρασε τη Βουλή, όχι τους αγρότες, το νέο συνεταιριστικό πλαίσιο

Από τη µια «διαφηµίζει» ότι καταργεί τον πόρο υπέρ της τριτοβάθµιας κι από την άλλη κάνει επιδροµή µε φόρο 2% στα κέρδη των αγροτικών οργανώσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε µια επίδειξη ανακολουθίας και ανισορροπίας, η οποία, πλέον «βγάζει µάτια», όπως έγραψε η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφόρησε στα περίπτερα το Σάββατο 23 Απριλίου.

Πέρασε τη Βουλή, όχι τους αγρότες, το νέο συνεταιριστικό πλαίσιο

1
0

Όπως και στην περίπτωση των Αναγκαστικών Συνεταιρισµών, που θα µπορούν πλέον να καταργηθούν µε ΚΥΑ, αλλά και µιας πλειάδας άλλων διατάξεων, στη λογική του «αποφασίζουµε και διατάζουµε» κινήθηκε η Βάθη στο θέµα του ταµείου συνεταιριστικής εκπαίδευσης. Ενός ακόµη οργανισµού µε τη µορφή νοµικού προσώπου, που σκοπό θα έχει να µαζεύει χρήµα από τα κέρδη οργανώσεων, µε σκοπό να επιµορφώνονται τα συνεταιριστικά στελέχη.

Σκοπός του ταµείου, σύµφωνα µε την πολιτική ηγεσία, µέσω του οποίου απροκάλυπτα παρεµβαίνει στα εσωτερικά των οργανώσεων θα είναι η «επιµόρφωση των συνεταιριστικών στελεχών», προκειµένου να µπορούν να συµµετάσχουν στα όργανα διοίκησης, ωστόσο ποιος σε αυτή τη χώρα µπορεί να εγγυηθεί πως οι συγκεκριµένες συνδροµές θα πάνε εκεί που πρέπει;

Οι συνεταιριστές, βέβαια, όπως αναµενόταν «πνέουν µένεα», καθώς έτσι και θα υποχρεωθούν οι οργανώσεις τους σ’ ένα επιπλέον έξοδο και µάλιστα σε χαλεπούς καιρούς, αλλά και θα πρέπει να εκπαιδεύονται ιδίοις εξόδοις, ακόµη κι αν δεν το επιθυµούν, εάν και εφόσον θέλουν να ασχολούνται να µετέχουν στα συµβούλια.

Πνεύµα Σκανδαλίδη

Μείωση του ελάχιστου αριθµού ιδρυτικών µελών για σύσταση συνεταιρισµού, αλλά και αλιευτικού, του αριθµού ιδρυτικών µελών σύστασης κλαδικών, καθώς επίσης του χρονικού περιθωρίου για µετατροπή των κεντρικών συνεταιριστικών ενώσεων σε κλαδικές περιλαµβάνονται, στις αλλαγές ρυθµίσεων του ν/σ. Ρυθµίσεις, που έτυχαν σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση και τους φορείς, ενώ απεσύρθη µετά την καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ, το άρθρο για τις ερασιτεχνικές άδειες αλιείας.

Οι εν λόγω αλλαγές πέρασαν κατά τη β’ ανάγνωση του  νοµοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εµπορίου, την περασµένη ∆ευτέρα.

Αναλυτικότερα, ο Βαγγέλης Αποστόλου προέβη σε αλλαγές που αφορούν:

  στη µείωση του ελάχιστου αριθµού µελών που προβλέπονταν για την σύσταση συνεταιρισµού από 30 σε 20 µέλη,

   στη µείωση του ελάχιστου αριθµού µελών για την σύσταση αλιευτικού συνεταιρισµού από τα 15 στα 10 µέλη

   στην αύξηση του ελάχιστου αριθµού µελών για σύσταση γυναικείου συνεταιρισµού, από τρία σε πέντε µέλη

   στη µείωση από επτά σε δύο των ιδρυτικών µελών για την σύσταση κλαδικών συνεταιρισµών.

Πρόεδροι ΕΑΣ, όπως λέµε Οµπάµα

Μόνο τους προέδρους των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων θ’ αφορά ο «κόφτης» των 2 θητειών (όπως γίνεται και για την προεδρία των ΗΠΑ), καθώς έπειτα από τροποποίηση, η πρόβλεψη δεν ακουµπά τα µέλη των ∆ιοικητικών Συµβουλίων, όπως αναφέρονταν στην πρώτη εκδοχή του του ν/σ.

Εν κατακλείδι, µε παρέµβαση Αποστόλου, επήλθε µείωση, στους έξι µήνες, του περιθωρίου ενός χρόνου για την µετατροπή των κεντρικών συνεταιριστικών ενώσεων σε κλαδικές.

Αναχρονισμούς βλέπει η αντιπολίτευση, εξυγίανση ο κυβερνητικός σχηματισμός

Μιχάλης Τζελέπης, βουλευτής Σερρών
δημοκρατικής συμπαράταξης

«∆υστυχώς µε αυτό το ν/σ έναν θεσµό αναπτυξιακό, οικονοµικό, κοινωνικό, όπου είναι αναγκαίος σήµερα λόγω κρίσης, αλλά και στην οικονοµική κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός τοµέας, αντί να τον αξιοποιήσουµε µε τον καλύτερο τρόπο και να τον κάνουµε να είναι ένα χρήσιµο εργαλείο, δυστυχώς αυτό το νοµοσχέδιο γίνεται το κηδειόχαρτο που βάζει το τέλος στο συνεταιριστικό κίνηµα της χώρας µας.

Κώστας Τασούλας,
βουλευτής Ιωαννίνων Ν∆

«Πάµε από το 1915 στο 2016 και βλέπουµε ότι είναι ένα ν/σ, που δηµιουργεί µια σοβιετικού τύπου, κοµµουνιστικού τύπου, ιδεοληπτικού τύπου συνεταιριστική οργάνωση, την ώρα που όλα απελευθερώνονται και οι αγρότες αφήνονται ελεύθεροι ν’ αναπτύξουν την επιχειρηµατικότητα. Είναι ένας αναχρονισµός, που δεν θα ψηφίσουµε».

Κατερίνα Παπανάτσιου,
βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ

«Σταµατάµε την παράνοµη χρηµατοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, όµως δεν την καταργούµε.Σεβόµενοι την αυτονοµία του κινήµατος, δεν προβλέπουµε την ακριβή θεσµική τους εκπροσώπηση. Αυτό µένει να το κάνει το ίδιο το κίνηµα. Τον τρόπο και το σχήµα θα τα αποφασίσει δηµοκρατικά».

Γιώργος Βλάχος, βουλευτής Αττικής Ν∆

«Βρήκαµε τώρα να πούµε στους προέδρους των συνεταιρισµών της περιφέρειας ότι θα έχουν µια θητεία, δυο θητείες και αλίµονο; Εντάξει τώρα! Παροµοιάζετε τον Πρόεδρο των συνεταιρισµών µε τον Πρόεδρο των Ηνωµένων Πολιτειών που δεν µπορεί να κάνει τρίτη θητεία. Ακριβώς! Είναι πολύ πετυχηµένη η παροµοίωση. Μπράβο σας!»

Γιώργος Τούµπος, πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών

«Αντί να µας δίνουν τη δυνατότητα να απογειώσουµε τη Μαστίχα, τα εισοδήµατα των παραγωγών και τη χιώτικη οικονοµία, µας βάζουν «αναπτυξιακές» τρικλοποδιές. Η οργάνωση, ο εκσυγχρονισµός και η καινοτοµία είναι πλέον µονόδροµος, για την ΕΜΧ, έτσι ώστε να µην έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν».

Όλες οι λύσεις από το χέρι του υπουργού

Σε πολιτικό παζάρι µεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών εξελίχθηκε η διπλή συνεδρίαση της βουλής, πριν τεθεί σε ψηφοφορία το τελικό κείµενο του νοµοσχεδίου συνεταιρισµών. Αυτό καταδεικνύουν οι 23 τροπολογίες, πολλές εξ αυτών άσχετες, µε το συνεταιριστικό νόµο.

Σφοδρή ήταν η κριτική βουλευτών της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι µεταξύ άλλων κατηγόρησαν τον υπουργό ότι παρεµβαίνει ακόµη και στη συµβολαιακή γεωργία των οργανώσεων, καθορίζοντας µε αποφάσεις τον τύπο και το ελάχιστο περιεχόµενο των συµβάσεων ανά γεωργικό προϊόν.

Εκτός αυτού η κριτική τους συνοψίζεται στα εξής σηµεία:             

   Έννοιες «καινοτοµία»,  «επιχειρηµατικότητα», «επένδυση» απουσιάζουν από το νοµοσχέδιο

   Μπερδεύει την επιχειρηµατικότητα µε το συνδικαλισµό

   Συνεργατισµός δεν είναι συνδικαλισµός

  Παρεµβαίνει το κράτος µέσω της έγκρισης ή µη του επιχειρηµατικού πλάνου του συνεταιρισµού

   Παρέµβαση στα ψηφοδέλτια, σταυροδοσία, στις γενικές συνελεύσεις.

  Επιµόρφωση κατά τα πρότυπα που θα θέτει απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία