BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Αγωνία των αμπελουργών για την τύχη της ΕΑΣ Πεζών

Στην ουρά περιμένουν οι αμπελοκαλλιεργητές για να παραδώσουν τα σταφύλια τους στην Ένωση Πεζών, η οποία ζήτησε και πέτυχε την ένταξή της στο καθεστώς του Άρθρου 99. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου οι συνήγοροι της Ένωσης παρουσίασαν ένα λεπτομερές σχέδιο εξυγίανσης με στόχο την αποπληρωμή του συνόλου των χρεών της που αφορά ποσοστό άνω του 70% τις τράπεζες.

Αγωνία των αμπελουργών για την τύχη της ΕΑΣ Πεζών

3
0

Το σχέδιο που έχει και τη στήριξη των εργαζομένων της Ένωσης προβλέπει την αποπληρωμή σε βάθος χρόνου των οφειλών σε δημόσιο και τράπεζες και σε 24 δόσεις την καταβολή των οφειλομένων προς τους εργαζόμενους.

Η Ένωση Πεζών, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο του κρασιού και του ελαιολάδου οινοποιεί ετησίως 15.000 τόνους οινοστάφυλα, ενώ στα δύο ιδιόκτητα ελαιουργία της αλέθονται 6.000 τόνοι ελαιοκάρπου. Η εμφιάλωση του ελαιολάδου αγγίζει τους 2.000 τόνους ετησίως, ενώ του κρασιού τους 8.000 τόνους.

Παράλληλα κατέχει, για τη διανομή των προϊόντων της, ιδιόκτητες αποθήκες 10.000 μ. σε τρία κέντρα χωρισμού έτοιμων προϊόντων στρατηγικά τοποθετημένα ανά την επικράτεια, καθώς και ιδιόκτητο στόλο φορτηγών, ο οποίος αποτελείται από 28 οχήματα. Ο αριθμός των υπαλλήλων της ανέρχεται σε 130, ενώ το εποχιακό προσωπικό ξεπερνά τα 300 άτομα σε περιόδους αιχμής. 

Στο άρθρο 99 εντάχθηκε η Ένωση Πεζών

Υπενθυμίζεται ότι η πιο ιστορική συνεταιριστική οργάνωση της Κρήτης και μία από τις πιο παλιές της χώρας, η ΕΑΣ Πεζών εντάχθηκε την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο καθεστώς του άρθρου 99 ξεκινώντας μια μαραθώνια διαδικασία εξυγίανσης με στόχο τόσο να διασωθεί η ίδια, όσο και να εξασφαλιστούν οι δεκάδες πιστωτές και οι πρώην και νυν εργαζόμενοι της.

Ο μεγάλος «βραχνάς» της Ένωσης Πεζών ήταν τα τραπεζικά χρέη που ξεπερνούν τα 23 εκατ. ευρώ, και που αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου των χρεών της.

Η Ένωση, την Παρασκευή, δια των συνηγόρων της Φραγκίσκου Λαμπρινού και Αργύρη Αργυριάδη, παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο εξυγίανσης, 120 σελίδων, με το οποίο επιζητείται η μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του τραπεζικού της δανεισμού, ώστε - σύμφωνα με την πρόβλεψη – να μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή του 100% των χρεών της.

Βάσει του σχεδίου - στο οποίο σημειωτέον συναίνεσαν και οι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των οποίων παρέστησαν στην διαδικασία ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου – προβλέπεται η αποπληρωμή, σε βάθος χρόνου, των οφειλών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες, ενώ τα οφειλόμενα προς τους πρώην και νυν εργαζόμενους θα καταβληθούν σε 24 δόσεις.

Το Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας για την Συνεταιριστική Οργάνωση που επιδιώκει ουσιαστικά να «βγάλει τη θηλιά της χρεοκοπίας από το λαιμό της».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία