BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Αύξηση 5,7% των εξαγωγών δεν περνά στο εισόδημα αγροτών

Λειτουργική εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων ζητούν οι Copa-Cogeca.

5
0

Οι ευρωπαϊκές αγροτικές συνεταιριστικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca καλωσορίζουν τη νέα έκθεση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία οι αγροτικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 5,7% σε γεωργικές το 2015, τονίζοντας ωστόσο ότι τα εισοδήματα των γεωργών της ΕΕ από τις εξαγωγές είναι ζωτικής σημασίας και ότι θα έπρεπε οι αγρότες να επωφελούνται περισσότερο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση για τις εξαγωγές του 2015 της ΕΕ, αυξήθηκαν κατά 5,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα  129 δισεκατομμύρια ευρώ.    Έτσι , κατοχυρώθηκε η θέση της ΕΕ ως πρώτη στις παγκόσμιες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής με ένα καθαρό εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 16 δισ. ευρώ αποτελώντας ένα ισχυρό κομμάτι για την οικονομία.

Ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέα της Copa και Cogeca τόνισε: «Οι αγρότες δεν πρέπει να επαναπαύονται με τα οφέλη αυτής της απολαβής καθώς τα εισοδήματά τους είναι κατά μέσο όρο μόλις το ήμισυ σε σχέση με των μέσων αποδοχών στην ΕΕ , σημειώνοντας επιπλέον και μία πτώση το περασμένο έτος , που προήρθε από τις χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος των εισροών. Τα εισοδήματά τους συνεχώς πιέζονται από τους μεταποιητές και εμπόρους λιανικής πώλησης. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, διαφανή και λειτουργική  αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων».

Χάρης Βώσσος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία