BACK TO
TOP
Πιστοληπτικά

Στο τραπέζι το «κούρεμα» των αγροτικών συντάξεων

Τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, ακόμα και της βασικής των 350 ευρώ μηνιαίως φέρεται να έχει προτείνει μεταξύ άλλων στην τρόικα η κυβέρνηση ως μέρος του «πακέτου» των μέτρων για την ανεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ.

Βεβαίωση λειτουργίας σε συνεταιρισμούς μόνο με εφαρμογή του νόμου

0
0
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα από τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εξασφαλίσει το πολλυπόθητο «ναι» των δανειστών για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το εν λόγω μέτρο έχει προβλεφτεί να εφαρμοστεί από το 2013 -επομένως μπορεί να μη θεωρηθεί «καινούργιο»- και η κυβέρνηση το ρίχνει τώρα στο «τραπέζι» (όπως και άλλα που είχαν δρομολογηθεί για την ίδια χρονιά) προκειμένου να μην κληθεί να λάβει επιπρόσθετα. Οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι μπορεί να παρουσιασθεί και ως «συμβολή των συνταξιούχων αγροτών στη δημοσιονομική εξυγίανση».

Όμως, οι αντιδράσεις που συναντά ακόμα και εντός του κυβερνητικού σχήματος είναι πολύ μεγάλες, ενώ  οικονομικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το δημοσιονομικό όφελος δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 24 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το κοινωνικό κόστος θα είναι τεράστιο δεδομένου ότι οι αγροτικές συντάξεις είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Άλλα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι και τα οποία εξετάζεται να εφαρμοσθούν από φέτος και, ενδεχομένως, αναδρομικά, είναι τα εξής:

-Mείωση κατά περίπου 23% του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών Ταμείων. Εξετάζεται μάλιστα να εφαρμοστεί για όλους όσοι έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν λάβει το εφάπαξ και φυσικά θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτούνται από φέτος και εφεξής.

- Η επέκταση του νέου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ ενδεχομένως και με αναδρομική εφαρμογή από το Νοέμβριο του 2011. Προτείνεται συγκεκριμένα σε όσες ΔΕΚΟ δεν έχουν εφαρμοστεί οι περικοπές των αποδοχών, με ευθύνη των διοικήσεών τους, να επεκταθεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο δημόσιο τομέα από τον περασμένο Νοέμβριο και μάλιστα αναδρομικά.

Όσον αφορά τις συντάξεις, πάντως το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει την αναπροσαρμογή του ορίου των συντάξεων, πάνω από το οποίο θα αρχίσουν οι περικοπές, από τα 1.000 ευρώ που ήταν αρχικά, σε 1.400 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μείωση των συντάξεων κατά 5% από 1.000 μέχρι 1.400 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία