Η λεβάντα είναι η ψυχή της Προβηγκίας

 30/01/2017 - 05:55 μμ
UPDATE 30/01/2017 , 05:23 μμ

Το µοβ της λεβάντας, το µπλε του ουρανού και τα εκατοντάδες πετρόχτιστα χωριουδάκια, οι πύργοι και οι µεσαιωνικές πόλεις συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό, το οποίο ζωγράφοι όπως ο Βαν Γκογκ, ο Σεζάν και ο Πικάσο προσπάθησαν να αποτυπώσουν στους πίνακές τους για την Προβηγκία.

Η λεβάντα στην περιοχή ξεκίνησε να καλλιεργείται συστηµατικά από το 1920 σε υψόµετρο 600 έως 700 µ., ωστόσο ήταν ήδη γνωστή από την εποχή του Μεσαίωνα. Το φυτό περιέχει στα φύλλα του αιθέριο έλαιο, που αξιοποιείται στην αρωµατοποιία, ενώ έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει και θεραπευτικές ιδιότητες. Παράλληλα, είναι αντισηπτικό και χρησιµοποιείται στην επούλωση τραυµάτων. Οι Γάλλοι αγρότες αποσπούν το αιθέριο έλαιο µε µικρούς κινητούς αποστακτήρες και για να πάρουν ένα κιλό φυτικού ελαίου χρειάζονται 100 κιλά από άνθη λεβάντας.

Η ιστορική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας προσφέρεται για βόλτες στα ατελείωτα χωράφια λεβάντας µε αυτοκίνητο, µε ποδήλατο ακόµα και µε τα πόδια. Η Λουµπερόν, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Προβηγκίας και έχει µέγιστο υψόµετρο τα 1.256 µ. και καλύπτει µια έκταση 600 τ. χλµ., είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιοποικιλότητα. Πιο αναλυτικά, η Λουµπερόν αποτελεί το «σπίτι» για 1.500 είδη φυτών, αντιπροσωπεύει το 30% της χλωρίδας και της πανίδας στη Γαλλία. Ακόµα εκεί οι ταξιδιώτες µπορούν να εντοπίσουν 17.000 είδη εντόµων και 2.300 είδη λεπιδοπτέρων ή σχεδόν το 40% των ειδών που ζουν στη Γαλλία, αλλά και 135 είδη πουλιών.

Διαβάστε αναλυτικό κείμενο για τη λεβάντα στο περιοδικό Αγρόκτημα που κυκλοφορεί μαζί με την Agrenda.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ