BACK TO
TOP
Αγρόκτημα

Εκτεταµένες απώλειες και αναµονή νέων διαγωνισµών

Στην ελληνική αγορά µας σκληρού σίτου οι τιµές που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλία στο άνοιγµα µετά το καλοκαίρι κυµάνθηκαν στα 35 λεπτά το κιλό για τα φετινά ποιοτικά σιτάρια.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

1169
0

Κατόπιν της σηµαντικής πτώσης στους ιταλικούς δείκτες µένει να δούµε που θα βγουν οι νέες τιµές εξαγωγής και τελικά που θα ισορροπήσει η αγορά. Η ψυχραιµία των αγοραστών δείχνει πως οδεύουµε σε σηµαντικά χαµηλότερες τιµές FOB, µόλις αυτές ανακοινωθούν. 

Στα σκληρά σιτάρια, η νέα λίστα τιµών στη Φότζια µετά την καλοκαιρινή διακοπή επιβεβαίωσε µε εµφατικό τρόπο το γύρισµα των τιµών. Είχαµε πτώση τιµών κατά 60 ευρώ ο τόνος. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 395-400 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 385-390 ευρώ ο τόνος. Παράλληλα, ο Καναδάς σε επίσηµη ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας τοποθέτησε την εκτίµηση της παραγωγής στους 4,26 εκατ. τόνους κι αυτό αποτελεί ένα βολικό νούµερο για το εµπόριο. Πλέον αναµένονται τα αποτελέσµατα των νέων διαγωνισµών αγοράς από την Αλγερία και την Τυνησία.  Να θυµίσουµε πως η Αλγερία είχε ακυρώσει τον προηγούµενο διαγωνισµό, καθώς έλαβε πολύ υψηλές τιµές και απ΄ότι φαίνεται η απόφαση αυτή ήταν σωστή.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, οι τιµές µαλακού σίτου εξακολουθούν να διολισθαίνουν. Υπάρχει κινητικότητα στο εµπόριο για τα περισσότερα δηµητριακά, αφότου οι τιµές άρχισαν να διορθώνουν. Επίσης σε κρατικούς διαγωνισµούς παρατηρείται µεγάλη συµµετοχή από προσφερόµενες τιµές, κάτι το οποίο σηµαίνει πως οι διαθέσιµες ποσότητες είναι µεγάλες. Αντιστοίχως και στη Γαλλία οι τιµές έχασαν λίγο ακόµα και φαινεται να ισορροπούν στα 238 ευρώ ο τόνος. 
 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία