BACK TO
TOP
Αγρόκτημα

Πωγώνι, ταξίδι στην άκρη του χάρτη

Στο ακριτικό και χωρισμένο στα δύο Πωγώνι ταξιδεύει αυτή τη φορά το περιοδικό Αγρόκτημα. Σε έναν τόπο τραχύ –πέτρα πάνω στην πέτρα- που έθρεψε ανθρώπους απόκοσμους, βουνίσιους που όμως μπορούν με τα λόγια ενός τραγουδιού να κλάψουν σαν μικρά παιδιά….

Πωγώνι, ταξίδι στην άκρη του χάρτη

5
0

Το Πωγώνι με τα δύο ωμέγα του είναι ένα τοπωνύμιο πλατύ, λέξη φτιαγμένη για να αντηχεί από πλαγιά σε πλαγιά φωναγμένη μ’ ανοιχτά πνευμόνια για να χωρέσουν τα τέσσερα «Ο» των δύο ωμέγα, γράφει ο Μιχάλης Μακρόπουλος στο βιβλίο του «Οδοιπορικό στο Πωγώνι».

Η γη τραχιά, δεν µπόρεσε να κρατήσει τους ανθρώπους της. Έτσι, ο «ζωντανός χωρισµός» σηµάδεψε τους Πωγωνίσιους που εξέφρασαν τον πόνο τους µέσα απ’ το πολυφωνικό τραγούδι και τον βαρύ αλλά βαθιά εσωτερικό πωγωνίσιο χορό. Πολύ πριν την είσοδο του κλαρίνου στην ηπειρώτικη µουσική, τον 19ο αιώνα, ο πληθυσµός του Πωγωνίου ανέπτυξε µία µοναδική µουσική φόρµα, που «δεν βασίζεται σ’ έναν καλλίφωνο τραγουδιστή αλλά στην πολυφωνία της οµάδας. Οι φωνές ξεσκίζονται, χωρίς έγνοια να είναι «ωραίες», εκφράζοντας ένα κοινό πάθος που έρχεται από πολύ µακριά» τονίζει ο ποιητής Μιχάλης Γκάνας.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία