BACK TO
TOP
Γνώμες

Η φαντασίωση «Net Zero»

Στις 9 Απριλίου, έξι στελέχη του Institute of Economic Affairs συµµετείχαν σε µια συνεδρία Ask Me Anything που διοργάνωσε το Reddit. Ένας από αυτούς ήταν ο επικεφαλής εκπαιδευτικών προγραµµάτων του IEA Steve Davies.

_Steve_Davies

Steve Davies

42
0

Το παρακάτω άρθρο βασίζεται στην απάντηση που έδωσε σε µια ερώτηση σχετικά µε τις απόψεις του για την κλιµατική αλλαγή και το Net Zero. Η κλιµατική αλλαγή είναι πραγµατική. Αν δεν συµβεί µια σειρά από πολύ συγκεκριµένες τεχνολογικές καινοτοµίες, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους µε αρκετά δραστικούς τρόπους τα επόµενα τριάντα έως σαράντα χρόνια, ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση ή τις επιµέρους πολιτικές. Αυτή η αλλαγή θα συµβεί λόγω του κόστους και όχι από την πολιτική. […]

Η τρέχουσα πολιτική ατζέντα για την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής είναι άστοχη, αντιπαραγωγική και θα ενοχλήσει εκείνους τους ανθρώπους που δεν θέλουν να αλλάξουν. Είναι αντιπαραγωγική γιατί, πρώτον, βασίζεται στη χιµαιρική ιδέα ότι οι ανανεώσιµες πηγές ενέργειας µπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιµα. ∆εν υπάρχει εναλλακτική έναντι των ορυκτών καυσίµων για µια ολόκληρη σειρά από δραστηριότητες ζωτικής οικονοµικής σηµασίας (π.χ. χαλυβουργία, παραγωγή σκυροδέµατος). Και δεύτερον, επειδή η εφαρµογή της τρέχουσας ατζέντας θα επιδεινώσει κατά πολύ τα περιβαλλοντικά προβλήµατα και θα οδηγήσει σε περισσότερες εκποµπές άνθρακα. Επιπλέον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σηµαίνει εξόρυξη περισσότερων χαλκού από ό,τι κάναµε σε ολόκληρη την ιστορία µέχρι τώρα. Το να φτιάξουµε όλες τις ανεµογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ θα γίνει µόνο µε µαζική χρήση ορυκτών καυσίµων, εποµένως οι εκποµπές θα πρέπει να αυξηθούν βραχυπρόθεσµα έως µεσοπρόθεσµα. Οπότε, ολόκληρη η ατζέντα του Net Zero είναι στην πραγµατικότητα ένας τρόπος να δείξουµε ότι κάνουµε κάτι, ενώ στην πραγµατικότητα δεν το κάνουµε. […].

Αυτό που δεν θα λειτουργήσει είναι να επιβάλλουµε πολιτικές από πάνω προς τα κάτω και να χρησιµοποιούµε µια γλώσσα και συγκεκριµένα µέτρα που επηρεάζουν δυσανάλογα λίγο λιγότερο από το µισό του πληθυσµού ενώ (αρχικά) δεν αγγίζουν ένα άλλο τρίτο ή περισσότερο και να το δικαιολογούµε αυτό µε µια οπτική και επιχειρήµατα που δαιµονοποιούν τις επιλογές και τις προτιµήσεις αυτού του 40%.

*Επικεφαλής των εκπαιδευτικών προγραµµάτων του Institute of Εconomic Affairs

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία