BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Φέρνει το φθηνό χρήμα

Ανοίγει προοπτικές για την ελληνική γεωργία, λύνοντας τα χέρια των τραπεζών

Pier-Luigi-Gilibert

Πιερ Λουίτζι Τζίλιμπερτ

27
0

Με µία µατιά στο βιογραφικό του Πιερ Λουίτζι Τζίλιµπερτ καταλαβαίνει κανείς ότι εδώ µιλάµε ίσως για έναν από τους πιο έµπειρους τραπεζίτες στην Ευρώπη, που διαχειρίζεται ωστόσο τα πράγµατα µε το µυαλό ενός επενδυτή. Αρέσκεται στο να ποντάρει στις αναπτυσσόµενες επιχειρηµατικές κοινότητες και όχι στις κατ’ ανάγκη ώριµες, θέτει πρώτα απ’ όλα ζήτηµα εµπιστοσύνης και αντιλαµβάνεται το ρόλο του ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) µε δύο λέξεις: «Ανοίγουµε προοπτικές». Αυτή ακριβώς τη φράση, προσθέτοντας σε αυτήν «...για τους Έλληνες αγρότες» επανέλαβε και κατά την επίσκεψή του την περασµένη Πέµπτη στην Αθήνα και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου συνυπέγραψε µε τον υπουργό Μάκη Βορίδη συµφωνία για τη δηµιουργία του Ταµείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, µε στόχο την προσφορά δανείων µε ευνοϊκούς όρους στους παραγωγικούς συντελεστές της γεωργίας. Στόχος, µε απλά λόγια, το φθηνότερο και περισσότερο χρήµα για τον πρωτογενή τοµέα.

Ο βραχύσωµος Ιταλός τραπεζίτης, µε σπουδές στο Τορίνο και την Αµερική, φαινόταν πάντως πως ήθελε να εξηγήσει ότι το ΕΤΕπ δεν έφτασε εδώ τυχαία για να κλείσει «την πρώτη στα χρονικά συµφωνία για ένα ταµείο αφιερωµένο στον αγροτικό τοµέα στην Ελλάδα», όπως ο ίδιος είπε. Αυτό έγινε έπειτα από «πολύ διάβασµα» για τον κλάδο της ελληνικής γεωργίας, µε το Ευρωπαϊκό Ταµείο να έχει εκπονήσει µάλιστα µελέτη 200 σελίδων για το πώς οι ευκαιρίες χρηµατοδότησης που έρχεται να προσφέρει θα είναι επωφελείς για τους αγρότες αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα είναι εκείνες στις οποίες ουσιαστικά βρίσκεται όλο το βάρος για την επιτυχία του εγχειρήµατος.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι ένας φορέας σαν αυτόν που εκπροσωπεί ο κ. Τζίλιµπερτ έρχεται να εποπτεύσει τη χρηµατοδοτική τύχη της ελληνικής γεωργίας ίσως κάτι να λέει και από µόνο του, αν κρίνει κανείς από δηλώσεις που είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν όταν υπέγραφε αντίστοιχες συµφωνίες στη χώρα µας για άλλα υπερταµεία και ταµεία: «∆εν υπήρξε ποτέ καλύτερος χρόνος για να γίνει κάποιος επιχειρηµατίας στην Ελλάδα».

Η ανάµειξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε όλο αυτό το εγχείρηµα πάντως δεν είναι ικανή από µόνη της να το καταστήσει επιτυχές. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια ώστε να µπορέσει ένας αγρότης να πάρει δάνειο, αλλά οι εγγυήσεις από το Ταµείο θα άρουν ένα από τα σηµαντικότερα εµπόδια χρηµατοδότησης, την έλλειψη εµπιστοσύνης. Πάνω σε αυτό το θέµα της εµπιστοσύνης, ο κ. Gilibert είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο Fortune: «Υπάρχει ανάγκη για ένα αφήγηµα. Το ελληνικό οικοσύστηµα έχει τη δυναµική να επεκτείνει αυτό το αφήγηµα. ∆εν χρειάζεται να δηµιουργηθούν νέοι όροι, αλλά η προσαρµογή στην ελληνική πραγµατικότητα είναι απαραίτητη».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία