BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Ο ακαδημαϊκός του αγρού

Συνέδεσε την επιστημονική ερεύνα και γνώση με την αποδοτική δουλειά στο χωράφι

50-51_4

Ηλίας Ελευθεροχωρινός

270
2

Ηλίας Ελευθεροχωρινός


Η έννοια των πανεπιστηµιακών στην Ελλάδα είναι κάπως παρεξηγηµένη.  Κύρια αιτία γι’ αυτό είναι η απόστασή τους από την αγορά, η αποµάκρυνσή τους από την κοινωνία. Ανάµεσα στους λίγους ακαδηµαϊκούς που καταρρίπτουν αυτό το µύθο, είναι και ο Ηλίας Ελευθεροχωρινός. Καθηγητής Ζιζανιολογίας για πολλά χρόνια, ξεκίνησε ως λέκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης το 1986 για να κατοχυρώσει τον τίτλο του Οµότιµου καθηγητή το 2015. ∆ιατήρησε την έδρα για σχεδόν 30 χρόνια. Από τα χέρια του έχουν περάσει γεωπόνοι και γεωπόνοι, καθηγητές και καθηγητές. Ένα µεγάλο µέρος εκείνων που ηγούνται σήµερα σε διακεκριµένες θέσεις, στον ακαδηµαϊκό χώρο, στην ελεύθερη αγορά, ακόµα και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, κατά βάση από τον κλάδο των εισροών, συγκαταλέγονται στα πνευµατικά του τέκνα.

Αυτό όµως που χαρακτηρίζει τον Ηλία Ελευθεροχωρινό, είναι η πραγµατιστική προσέγγιση της επιστήµης. Η βαθιά και κοπιώδης έρευνα και οι αναρίθµητες δηµοσιεύσεις του σε εγνωσµένου κύρους επιστηµονικά περιοδικά, έρχοται να κουµπώσουν µε τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τη συνεισφορά στην επίλυση θεµάτων του αγρού.

Είναι από εκείνους τους καθηγητές που δεν δίστασε να συνοµιλήσει µε την αγορά, δεν αρνήθηκε τη συνεργασία µε τις εταιρείες των εισροών και δεν έπαψε στιγµή να ενδιαφέρεται για την επίλυση καθηµερινών προβληµάτων της αγροτικής παραγωγής.

Έχει λοιπόν συµβάλει, τα τελευταία 35 χρόνια, όσο λίγοι στη βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών και στην ενσωµάτωση  επιστηµονικών κατακτήσεων στη δουλειά που γίνεται από τους αγρότες στο χωράφι. Παράλληλα, έχει το θάρρος να επισηµαίνει τις αδυναµίες, τόσο της εγχώριας όσο και της ευρωπαϊκής γεωργίας, τονίζοντας π.χ. ότι τα τελευταία 60 χρόνια η ευρωπαϊκή παραγωγή παραµένει καθηλωµένη στα ίδια περίπου επίπεδα. Κι αυτό σε αντίθεση µε άλλες ηπείρους και περιοχές του πλανήτη, όπως η Ασία, η Λατινική Αµερική και   η Αφρική που παρουσιάζουν τεράστια αύξηση παραγωγής από χρόνο σε χρόνο. Το γεγονός ότι η Ευρώπη επένδυσε, όπως λέει συχνά, περισσότερο στις άµεσες ενισχύσεις και λιγότερο στην παραγωγή, την κάνει να παραµένει στάσιµη σε αποδόσεις και σε προσφορά αγροτικού προϊόντος. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, έχοντας βελτιώσει σε σηµαντικό βαθµό την αποδοτικότητα των αγροτικών της εκµεταλλεύσεων, δεν έχει καταφέρει να οργανώσει τη διάθεση των προϊόντων µε τρόπο που να απευθύνονται στις µεγάλες αναπτυγµένες αγορές. Αυτό την υποχρεώνει να πουλάει φθηνά µε τους παραγωγούς να µην αµείβονται για την προσπάθειά τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ηλίας Ελευθεροχωρινός, έχει ανοίξει δρόµους. Κατ’ αρχήν µε την επιστηµονική του έρευνα και διδαχή, κύρια όµως µε την επιλογή του να µεταφέρει τη γνώση και την εµπειρία του στο χωράφι. Σ’ αυτό το τελευταίο, είναι µέχρι σήµερα αξεπέραστος. Παραµένει το φωτεινό παράδειγµα για τους νεότερους, καθώς η αγορά αναζητά εναγωνίως το διάδοχό του.

*ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ    

Ο Ηλίας Ελευθεροχωρινός είναι οµότιµος καθηγητής Γεωπονίας στη Σχολή Γεωπονίας, ∆ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήµιου Θεσσαλονίκης.Έχει πτυχίο Γεωπονίας από ΑΠΘ, µεταπτυχιακό στη «Γενετική Βελτίωση Φυτών και Γεωργίας» και Ph.D. στη Ζιζανιολογία µε υποτροφία από το University of Reading της Μ. Βρετανίας. Έχει διατελέσει λέκτορας Ζιζανιολογίας, επίκουρος καθηγητής Ζιζανιολογίας, αναπληρωτής καθηγητής Ζιζανιολογίας, καθηγητής Ζιζανιολογίας και από το 2015 σήµερα Οµότιµος καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Προσωπογραφία του Γιάννη Πανάγου.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

14-02-2020 14:43ΚΟΥΤΣΟΣ ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ

ΑΞΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΉΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣ ΆΝΘΡΩΠΟΣ.

Απάντηση

12-02-2020 00:29Μιχάλης Χρηστάκης

Πολυαγαπημένος καθηγητής μου

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία