BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Στο ταμπλό Λονδίνου, η εταιρεία κάνναβης «Hellenic Dynamic SA»

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, πριν καν ενεργοποιήσει επισήμως την επιχειρησιακή της δραστηριότητα, θα διαπραγματεύεται, εφεξής, η «Hellenic Dynamic SA», μια νεοσύστατη επιχείρηση, με άδεια παραγωγής αποξηραμένων φύλλων φαρμακευτικής κάνναβης, από το Κιλκίς.

kanavi

Λεωνίδας Λιάμης

283
0

Η είσοδος της βορειοελλαδικής επιχείρησης σε μια από τις  ισχυρότερες χρηματιστηριακές αγοράς του πλανήτη πραγματοποιήθηκε με «όχημα» την «U.K. SPAC PLC», μια εταιρεία «κέλυφος» που είναι, ήδη, εισηγμένη στην ΑΙΜ του London Stock Exchange.

Συγκεκριμένα, η «Hellenic Dynamic SA» και η «U.K. Spac Plc», μετά από συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 2 Αυγούστου συγχωνεύθηκαν και πλέον οι μετοχές του νέου εταιρικού σχήματος, που έχει προκύψει, θα διαπραγματεύονται με το όνομα της «Hellenic Dynamic SA».

«Η συμφωνία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 30 Ιουλίου και αποτιμήθηκε σε 45,2 εκατ. λίρες ή 62,8 εκατ. δολάρια και συνοδεύτηκε με την έκδοση 9,5 δισ. νέων μετοχών, αξίας 0,472 πέννες η κάθε μια», ανέφερε στο Agronews και στην Agrenda ο διευθύνων σύμβουλος της «Hellenic Dynamics SA», Γιώργος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας πως στη νέα «Hellenic Dynamics SA», οι αρχικοί μέτοχοι κατέχουν ποσοστό 82% του μετοχικού κεφαλαίου και 18% οι μέτοχοι της U.K. Spac Plc.

Με την είσοδό της στην ΑΙΜ του Λονδίνου η ελληνική εταιρεία εκτός από το ό,τι γίνεται, πλέον, ορατή στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θα έχει τη δυνατότητα, αντλώντας κεφάλαια από την κεφαλαιαγορά, να υλοποιήσει πιο εύκολα και με μικρότερο κόστος χρήματος, τα φιλόδοξα επενδυτικά της πλάνα που στοχεύουν να γίνει, στα επόμενα 2-3 χρόνια, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής, αλλά και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη.

«Σχεδιάζουμε επενδύσεις συνολικού ύψους 60-70 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, οι οποίες σε πλήρη εξέλιξη θα εκτείνονται σε 50 στρέμματα» μας αποκάλυψε ο κ. Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως «οι υποδομές αυτές δεν θα γίνουν όλες μαζί, αλλά θα κατασκευάζονται ανά 10 -15 στρέμματα την κάθε φορά».

Μέχρι αυτή τη στιγμή η Hellenic Dynamic, που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2019, έχει ολοκληρώσει στο ακίνητο επιφάνειας 200 στρεμμάτων που διαθέτει στο χωριό Χωρήγι του Κιλκίς, επενδύσεις κοντά στα 6 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν στην ανάπτυξη κτηριακών και άλλων υποδομών, που απαιτούνται από την ελληνική νομοθεσία για τη δραστηριότητα της φαρμακευτικής κάνναβης και σύντομα ετοιμάζεται να προχωρήσει στην καλλιέργεια της πρώτης παρτίδας.

«Διαθέτουμε την άδεια, έχουμε έτοιμες τις εγκαταστάσεις, πήραμε και το πιστοποιητικό ασφάλειας από την Ελληνική Αστυνομία και πλέον το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια, ευελπιστώντας πως θα έχουμε το πρώτο έτοιμο προϊόν κοντά στα Χριστούγεννα ή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος μας αποκάλυψε, ακόμη, πως η επιχείρηση έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες πώλησης προϊόντος με τις οκτώ φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν άδεια επεξεργασίας και διαχείρισης στη γερμανική αγορά, καθώς επίσης και με αντίστοιχες εταιρείες στην Τσεχία και στην Αγγλία.

«Ο τελικός μας στόχος είναι να μην μείνουμε μόνο στην παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά να φτάσουμε στην τελική επεξεργασία και στην παραγωγή χαπιού, εδώ στις εγκαταστάσεις μας στο Κιλκίς, σε ένα βάθος χρόνου 3 ετών», επισημαίνει ο συνομιλητής μας. Τονίζει δε, πως ήδη η εταιρεία απασχολεί μόνο στο κομμάτι της ασφάλειας περί τα 30 άτομα προσωπικό, ενώ όταν ξεκινήσει η καλλιέργεια και παραγωγή, οι εργαζόμενοι θα ξεπεράσουν τα 100 άτομα, πολλοί από τους οποίους θα είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένοι επιστήμονες με υψηλές αμοιβές.

Η εταιρεία έχει, επίσης, συνάψει μνημόνιο αλληλοκατανόησης (MoU) με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης, που προβλέπει τη συμμετοχή του εκπαιδευτικού ιδρύματος στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και την εκπαίδευση πάνω στην βέλτιστη καλλιέργεια κάνναβης, ενώ συμφωνία συνεργασίας έχει συναφθεί και με τη βρετανική Kanabo, η οποία έχει αποκτήσει, ήδη, μετοχές της Hellenic Dynamic SA, αξίας 750.000 λιρών.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησης, όπως εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλός της, φαντάζουν ιδιαίτερα θετικές, με δεδομένο ότι η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με στοιχεία του 2019, είχε έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 2,5 δισ. λιρών και με το ρυθμό που αυξάνει, αναμένεται να ανέλθει στα 26,4 δισ. λίρες το 2027.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία