BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η πρώτη ελληνική εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης

Θέμα λίγων βδομάδων είναι πλέον η πρώτη διαπραγμάτευση εταιρείας παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, σε ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά και θα έχει, μάλιστα, ελληνικό «χρώμα και άρωμα».

174555773_103307535230761_4717095028895336935_n

Λεωνίδας Λιάμης

437
1

Πρόκειται για την Hellenic Dynamics, εταιρεία με έδρα κι εγκαταστάσεις στο χωριό Χωρύγι του Κιλκίς, η οποία την περασμένη εβδομάδα έλαβε τις τελευταίες επίσημες εγκρίσεις από το London Stock Exchange (LSE) και το μόνο που απομένει είναι να οριστεί η ημερομηνία για την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της στην αγορά του «ΑΙΜ».

«Αυτό σημαίνει ότι πλέον λογίζεται ως εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία εταιρεία κάνναβης, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλη την Ευρώπη», μας ανέφερε στην Agrenda ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Dynamics, Γιώργος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως «η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, αυτή τη στιγμή, είναι στα 68 εκατ. λίρες Αγγλίας και εκτός απροόπτου στο πρώτο μισό του Ιουνίου ή το αργότερο έως το τέλος του μήνα, θα έχει αρχίσει και η διαπραγμάτευση των μετοχών στο ταμπλό της ΑΙΜ».

Με την είσοδό της στην ΑΙΜ του Λονδίνου η ελληνική εταιρεία εκτός από το ό,τι γίνεται, πλέον, ορατή στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θα έχει τη δυνατότητα, αντλώντας κεφάλαια από την κεφαλαιαγορά, να υλοποιήσει πιο εύκολα και με μικρότερο κόστος χρήματος, τα φιλόδοξα επενδυτικά της πλάνα που στοχεύουν να γίνει, στα επόμενα 2-3 χρόνια, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής, αλλά και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή όπως τονίζει ο συνομιλητής μας, ουσιαστικά έχει ανοίξει το δρόμο τόσο για την Hellenic Dynamics, η οποία διαθέτει, ήδη, άδεια εισαγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη γερμανική αγορά, όσο και για τις άλλες ελληνικές εταιρείες κάνναβης, να παράξουν και να πουλήσουν το προϊόν σε πάρα πολύ καλές τιμές, σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά.

«Στη Βόρεια Μακεδονία, έχουν ξοδευτεί για αυτή τη βιομηχανία πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή από εκεί, όμως, δεν μπορεί να πουληθεί ούτε γραμμάριο, καθώς δεν είναι χώρα - μέλος στην Ε.Ε. και δεν φαίνεται πως θα εισέλθουν σύντομα», υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Μάλιστα, σημειώνει πως το ενδιαφέρον από τους επενδυτές που επέλεξαν τη γειτονική χώρα είναι τεράστιο και πως είναι στην ευχέρεια της Ελλάδας να τους προσελκύσει. «Μπορούν να έρθουν ανά πάσα στιγμή. Άλλωστε το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ καλό. Αν γίνει και ένα ωραίο νεύμα προς αυτούς, θα γίνουμε οι leaders στην αγορά, εύκολα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης αναπτύσσονται σε γήπεδο συνολικής επιφάνειας 200 στρεμμάτων, όπου έχουν κατασκευαστεί υποδομές της τάξης των 4.500 τ.μ. σε θερμοκήπια, εργαστήρια και γραφεία, μέσα από μια επένδυση που μέχρι τώρα ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ άμεσα θα δρομολογηθεί η κατασκευή και πρόσθετου θερμοκηπίου επιφάνειας 10.000 τμ, με την επένδυση προοπτικά να ξεπερνά τα 50-60 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε πάρει και την προβλεπόμενη άδεια σεκιούριτι και προχωράμε κανονικά. Υπολογίζουμε ότι η πρώτη μας εμπορική παραγωγή θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα κι ευελπιστούμε του χρόνου τέτοια εποχή να είμαστε περίπου στον 1 τόνο το δίμηνο, διότι οι κύκλοι παραγωγής είναι δίμηνοι», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως «δεν μπορώ πω αν υπάρχει οροφή, γιατί οι ανάγκες της αγοράς είναι τεράστιες. Δεν υπάρχει ούτε γραμμάριο ευρωπαϊκό προϊόν για φαρμακευτική χρήση. Η Ευρώπη προμηθεύεται φαρμακευτική κάνναβη από την Τζαμάικα, την Κολομβία και άλλες χώρες».

Το πλάνο της επιχείρησης είναι σε πρώτη φάση να παράγει πρώτη ύλη η οποία θα εξάγεται στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές και θα το καταναλώνουν μόνο όσοι έχουν ιατρική συνταγή. «Σε δεύτερη φάση ο στόχος είναι να φτάσουμε στο χάπι. Το πότε θα το επιτύχουμε είναι κάτι που εξαρτάται από τα πανεπιστήμια και όχι από εμάς. Από την έρευνα που διεξάγουν. Έχουμε υπογράψει πολύ βαριές συμφωνίες με πανεπιστήμια στη Νέα Υόρκη, την Οξφόρδη και άλλα, όμως δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο χρόνο θα απαιτήσει», είπε ο συνομιλητής μας.

Η εταιρεία έχει, επίσης, συνάψει μνημόνιο αλληλοκατανόησης (MoU) με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης, που προβλέπει τη συμμετοχή του εκπαιδευτικού ιδρύματος στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και την εκπαίδευση πάνω στην βέλτιστη καλλιέργεια κάνναβης, ενώ συμφωνία συνεργασίας έχει συναφθεί και με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για την έρευνα και ανάπτυξη πιστοποιημένων σπόρων.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησης, όπως εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλός της, φαντάζουν ιδιαίτερα θετικές, με δεδομένο ότι η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με στοιχεία του 2019, είχε έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 2,5 δισ. λιρών και με το ρυθμό που αυξάνει, αναμένεται να ανέλθει στα 26,4 δισ. λίρες το 2027.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-10-2022 12:53Γιώργος Μιχαηλίδης

Καλημέρα, Η δημοσίευση σας είναι αναληθής, είμαι από το Χωρύγι και η παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης δεν λειτούργησε ποτέ στην μονάδα του Χωρυγίου έως και σήμερα 11/10/2022.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία