BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

Μαντεψιά ακριβείας το καλάθι των αροτραίων φέτος

Με γνώμονα τις ανάγκες της εγχώριας παγκοσμιοποιημένης όμως αγοράς πραγματοποιείται ο σχεδιασμός της νέας καλλιεργητικής περιόδου από όλο και περισσότερους Έλληνες παραγωγούς τα τελευταία χρόνια.

Μαντεψιά ακριβείας το καλάθι των αροτραίων φέτος

5
0
Η τακτική που ακολουθούσαν τις περασμένες δεκαετίες βασιζόταν στο μοναδικό δεδομένο που είχαν στη διάθεση τους που ήταν η τιμή που σημείωσε το κάθε προϊόν την προηγούμενη χρονιά, μια τακτική που έχει αποδειχθεί «κακός σύμβουλος» στο πέρασμα των χρόνων. Πλέον η ροή της πληροφορίας είναι καθημερινή και παρέχει σημαντικές προβλέψεις και εκτιμήσεις για την βραχυπρόθεσμη πορεία των τιμών των αγροτικών προϊόντων, προσφέροντας έτσι μια εικόνα για το «αύριο» των τιμών, η οποία είναι πολύτιμη για την σωστή επιλογή καλλιέργειας.

Όλα αυτά διαδραματίζονται σε μια εποχή όπου η οικονομική δυσπραγία δεν επιτρέπει στους παραγωγούς την παραμικρή απόκλιση στο κόστος παραγωγής. Τα περιθώρια κέρδους των καλλιεργειών είναι πλέον οριακά και συνεπώς η επιλογή της καλλιέργειας δεν μπορεί να είναι ένα ραντεβού στα τυφλά που θα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μια τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σταδιακά λίγο πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου είναι η αύξηση των εκτάσεων στο σιτάρι και ιδιαίτερα στο σκληρό. Όμως όλοι οι παράγοντες της αγοράς γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να συμβεί, αφού παρά τα περιθώρια που δείχνει η παγκόσμια αγορά, το εγχώριο εμπόριο «φρακάρει» αδικαιολόγητα όταν αυξάνονται οι ποσότητες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η καλλιέργεια του βαμβακιού, η οποία φέτος δείχνει να ισορροπεί σε καλά επίπεδα τιμών. Η τεχνογνωσία είναι δεδομένη για τους έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι πλέον έχουν φτάσει στο σημείο να παράγουν αυξημένης ποιότητας προϊόν. Μάλιστα το ελληνικό βαμβάκι αποκτάει σταδιακά ένα καλό εμπορικό όνομα, ειδικότερα μετά το άνοιγμα της αγοράς της Κίνας.

Η επιλογή της καλλιέργειας του καλαμποκιού εμπεριέχει μικρό ρίσκο εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε στις φετινές τιμές. Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται υπό πίεση και έτσι μειώνεται η ζήτηση για τις ζωοτροφές. Η κατεύθυνση που θα πρέπει να κινηθεί η αγορά είναι η αναζήτηση συνεργασιών για απευθείας διάθεση της παραγωγής από τον γεωργό στον κτηνοτρόφο, ενώ καταλυτικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής ζωοτροφών.

Ενδιαφέρον προκαλεί η περίπτωση των τεύτλων, μια καλλιέργεια η οποία αρχίζει σταδιακά να συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να ξαναγίνει μια από τις πρώτες επιλογές των ελλήνων αγροτών.

Στο μεταξύ, παρατηρείται μια σταθερή προώθηση της καλλιέργειας των ψυχανθών, η οποία στηρίζεται ιδιαίτερα από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει έτοιμη σχετική απόφαση την οποία δημοσιεύει κατ’αποκλειστικότητα η Agrenda (σελ. 26, 31).
Όσον αφορά την αγορά των οσπρίων, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαμόρφωση, με τις εξελίξεις να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρα.

Τέλος, σε καλλιέργειες όπως το κρεμμύδι και η πατάτα, οι διακυμάνσεις των τιμών τους είναι «χρηματιστηριακές» και συνήθως δεν έχουν μια δεύτερη καλή χρονιά, πόσο μάλλον μια τρίτη

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 412ο φύλλο της Agrenda: kaliergitiko_kalathi.pdf



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία