BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σύνδεση με το εθνικό απόθεμα για τα παραπανίσια δικαιώματα

Περίπου 300 δικαιούχοι θα λάβουν πάνω από 100.000 ευρώ βασική ενίσχυση λόγω αναπροσαρμογής, με το ανώτατο όριο της αξίας των δικαιωμάτων ανά παραγωγό στα 150.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια τροφοδότησης των µικρών εκµεταλλεύσεων από το εθνικό και περιφερειακό απόθεμα µέσω ενός συντελεστή σταδιακής έκπτωσης δικαιωµάτων που συµπεριλαµβάνεται στις ρυθµίσεις του κανονισµού 639/2014, τον οποίο εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να συµπληρώσει τον αντίστοιχο κανονισµό 1307/2013 και να επιλύσει τις αρρυθµίες που ενδεχοµένως θα προκύψουν µε την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ από την 1η Ιανουρίου 2015.

Σύνδεση με το εθνικό απόθεμα για τα παραπανίσια δικαιώματα

6
0

Επειδή αυτή η ρύθµιση µπορεί να οδηγήσει σε περιπτώσεις όπου τα επικουρικά καθεστώτα στήριξης που βασίζονται στα επιλέξιµα κριτήρια που έχουν δηλωθεί µε σκοπό την ενεργοποίηση δικαιωµάτων ενίσχυσης, ζητείται θέσπιση κανόνων ώστε να µην υφίστανται οι παραγωγοί καταστρατήγηση των δικαιωµάτων τους.

Συγκεκριµένα χρειάζεται να διευκρινιστεί η σειρά προτεραιότητας λήξης ισχύος των εν λόγω παραπανίσιων δικαιωµάτων ενίσχυσης και να καθοριστούν κανόνες για την εφαρµογή του συστήµατος.

Οι ρυθµίσεις αυτές του κανονισµού έχουν έντονα αναδιανεµητικό χαρακτήρα αφού στοχεύουν βραχυπρόθεσµα στη µείωση των ανισοτήτων ανάµεσα σε εκµεταλλεύσεις και παραγωγούς και µακροπρόθεσµα στον εξορθολογισµό της αγροτικής παραγωγικής βάσης στην Ε.Ε..

Αναλυτικά, ο κανονισμός 639/2014 αναφέρει τα εξής:

(27) Είναι αναγκαίο να καθοριστούν κριτήρια και ανώτατα ποσοστά για την εφαρμογή του άρθρου 34 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 ώστε τυχόν μείωση σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη να μην έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών εμποδίων ή την απαγόρευση της μεταβίβασης των δικαιωμάτων ενίσχυσης.

(28) Για λόγους ασφάλειας δικαίου, είναι σκόπιμο να διευκρινισθεί ο καθορισμός του ποσού που μπορεί να επιστρέφεται στο εθνικό ή περιφερειακό απόθεμα σύμφωνα με το άρθρο 28 ή το άρθρο 40 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 κατά τον καθορισμό των δικαιωμάτων ενίσχυσης κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης.

(29) Το άρθρο 30 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 προβλέπει την υποχρεωτική και την προαιρετική χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το εθνικό ή περιφερειακό απόθεμα. Κρίνεται σκόπιμο να θεσπιστούν κανόνες για τον υπολογισμό του αριθμού και της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται κατά τον τρόπο αυτό και να προβλεφθεί ότι οι προτεραιότητες που καθορίζονται στο άρθρο 30 παράγραφος 6 του εν λόγω κανονισμού δεν υπονομεύονται από τις αποφάσεις τις οποίες τα κράτη μέλη επιτρέπεται να λαμβάνουν, σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφοι 7 και 10 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013.

Ομοίως, η εφαρμογή του άρθρου 30 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 θα πρέπει να συνάδει με το άρθρο 24 παράγραφοι 6 και 7 του εν λόγω κανονισμού και με τους κανόνες για τις αντίξοες συνθήκες στον παρόντα κανονισμό.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποσυνδεδεμένη φύση του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης, ο υπολογισμός του αριθμού και της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης σύμφωνα με το εθνικό ή περιφερειακό απόθεμα δεν πρέπει να βασίζεται σε τομεακά κριτήρια μετά την ημερομηνία που έχει καθοριστεί από το κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1122/2009 της Επιτροπής για το έτος 2013.

 

Βρείτε εδώ ολόκληρο τον Κανονισμό 639-2014 συμπλήρωμα για τις κατ' εξουσιοδότηση πράξεις.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία