BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Επικρατέστερο σενάριο οι 2 ταχύτητες για κατανομή των άμεσων ενισχύσεων

Επανέρχεται η σκέψη για την κατανοµή των ενισχύσεων του Πρώτου Πυλώνα, δηλαδή των άµεσων ενισχύσεων (τσεκ), µε τον διαχωρισµό της χώρας σε δύο περιφέρειες (κλίµακες) στη βάση των οποίων θα υπολογίζονται τα δικαιώµατα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Επικρατέστερο σενάριο οι 2 ταχύτητες για κατανομή των άμεσων ενισχύσεων

2
0

Οι τελευταίες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Agrenda αναφέρουν ότι µετά την «αλλαγή φρουράς» στο τιµόνι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επανεξετάζεται σε πολύ µεγάλη έκταση ο «εθνικός φάκελος», στον οποίο έδειχνε να καταλήγει η προηγούµενη πολιτική ηγεσία (Τσαυτάρης, Χαρακόπουλος, Λεονταρίδης) και τίθεται επιτακτικά θέµα εγκατάλειψης της ιδέας για δικαιώµατα τριών ταχυτήτων, στα οποία εκτός από τις αροτραίες εκτάσεις και τους βοσκοτόπους, έµπαινε θέµα δηµιουργίας ειδικής ζώνης για τις πολυετείς καλλιέργειες (δενδρώδεις, ψυχανθή και αρωµατικά φυτά).

Οι πληροφορίες θέλουν τόσο τον διοικητικό µηχανισµό όσο και τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου να συντάσσονται µε την απλοποίηση του συστήµατος υπολογισµού των ενισχύσεων (αροτραία και βοσκότοποι) και την αναζήτηση τρόπων υποβοήθησης των προϊόντων που υφίστανται σηµαντικές απώλειες (π.χ. ελαιόλαδο, σταφίδα, καπνός) µέσα από ειδικά προγράµµατα, κυρίως του ∆εύτερου Πυλώνα τα οποία θα µπορούσαν να έχουν σχέση µε φυσικούς περιορισµούς (επικλινή εδάφη, περιοχές φυσικού κάλους) είτε και µε ενεργοποίηση της διάταξης του κανονισµού, που προβλέπει ότι οι απώλειες των παλιών δικαιούχων δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 3O% και να διαχέονται σε βάθος 5ετίας. Η βαθύτερη σκέψη των αρµοδίων είναι ότι αφενός η χώρα µας δεν αντέχει την πολλή γραφειοκρατία, αφ’ ετέρου, η απόσταση µεταξύ των «ταχυτήτων» θα πρέπει να είναι τέτοια που να δικαιολογεί την επιλογή τους.

Έτσι, τονίζουν οι έχοντες γνώση του θέµατος, µε βάση τα σενάρια που έχουν µελετηθεί το ποσό της ενίσχυσης στις αροτραίες εκτάσεις αναµένεται να είναι υπερδιπλάσιο της αντίστοιχης ονοµαστικής αξίας (δικαιώµατος) στους βοσκοτόπους. Αντίθετα, δεν συµβαίνει το ίδιο υποστηρίζουν, στην περίπτωση που επιλεγεί µια «τρίτη ταχύτητα» για τις πολυετείς καλλιέργειες, όπου η απόσταση της ονοµαστικής αξίας του δικαιώµατος θα είναι πολύ µικρή σε σχέση µ’ αυτή που θα έδιναν τα αροτραία (µονοετείς καλλιέργειες).

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό παίρνουµε π.χ. ως βάση ότι η ονοµαστική αξία στα αροτραία θα είναι 45 ευρώ το στρέµµα, όταν η αντίστοιχη αξία για τους βοσκοτόπους θα είναι περί τα 18 ευρώ το στρέµµα και στις πολυετείς θα µπορούσε να φθάνει στην καλύτερη περίπτωση µέχρι τα 60 ευρώ το στρέµµα.

 

Άκυρη η ιδέα για τα πολυετή

Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι η πλήρης εγκατάλειψη της ιδέας για τρίτη ταχύτητα δικαιωµάτων, έρχεται σαν συνέχεια των ενστάσεων που υπήρχαν εξ αρχής στην επιµονή του πρώην υπουργού Θανάση Τσαυτάρη να δώσει µέσω του τσεκ, bonus στα πολυετή ψυχανθή και τα αρωµατικά φυτά. «Είναι τόσοι οι κίνδυνοι για… παραστρατήµατα στην περίπτωση µιας τέτοιας διευθέτησης», τονίζει στην Agrenda πολιτικό στέλεχος του υπουργείου, «που οι καταλογισµοί θα είναι περισσότεροι από τα οφέλη που επιδιώκονται». Άλλωστε, επ’ αυτού είχαν διατυπωθεί εγκαίρως και ενστάσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και όπως είναι γνωστό, ο καθηγητής Τσαυτάρης δεν πρόλαβε -λόγω ανασχηµατισµού- να θέσει και επισήµως υπ’ όψη της Επιτροπής τον σχεδιασµό του για το θέµα.

 

Ποια προϊόντα παίζουν για τη συνδεδεμένη

Πέραν της οριοθέτησης των περιφερειών (σκαλοπάτια δικαιωµάτων), το δεύτερο µεγάλο ζήτηµα που καλείται να οριστικοποιήσει η ελληνική πλευρά είναι αυτό του budget (2-8% του συνόλου των κονδυλίων της ΚΑΠ) και κυρίως των προϊόντων που θα συµπεριληφθούν στο καθεστώς των συνδεδεµένων. Οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να βλέπει προσεκτικά τις ειδικές ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής σε κάποιες περιοχές και τα βήµατα που επιχειρούν αντίστοιχα οι µεσογειακές χώρες.

Οι πληροφορίες θέλουν για παράδειγµα το ρύζι και τη βιοµηχανική ντοµάτα να εντάσσονται χωρίς σκέψη στο καθεστώς των συνδεδεµένων, για τον επιπλέον λόγο ότι οι Ιταλοί προέβλεψαν ήδη να τα συµπεριλάβουν στο «ευνοϊκό καθεστώς» και µια διαφορετική απόφαση από την Ελλάδα θα έθετε αυτοµάτως τα προϊόντα µας εκτός αγοράς.

Με δεδοµένο µάλιστα ότι προϊόντα όπως ελαιόλαδο και σταφίδα θα «βολευτούν» µε άλλου είδους ρυθµίσεις (περιβαλλοντικά κ.α.) οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει περιθώριο στον κατάλογο µε τις συνδεδεµένες να έχουν θέση τα εσπεριδοειδή, τα ζαχαρότευτλα και οι σπόροι σποράς. Το σχετικό κατάλογο θα συµπληρώσουν και κάποια προϊόντα από τον τοµέα της ζωικής παραγωγής µε το βόειο κρέας και κάποιες κατηγορίες γάλακτος να προηγούνται στο φάσµα των επιλογών που εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία