BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις δίνει η νέα ΚΑΠ στους αγρότες

Στην έµµεση σύνδεση του καθεστώτος των άµεσων ενισχύσεων (Πυλώνας Ι) µε τα Μέτρα του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (Πυλώνας ΙΙ), ώστε οι παραγωγοί να είναι δέκτες ενισχύσεων από πολλούς φορείς και ως εκ τούτου να υπάρξουν επιπλέον κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις, θα στηρίζεται το µοντέλο της νέας ΚΑΠ που θα τεθεί σε εφαρµογή από 1 Γενάρη του 2015.

Επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις δίνει η νέα ΚΑΠ στους αγρότες

2
0

Σύµφωνα και µε τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραµµατέας του ΥΠΠΑΤ Μόσχος. Κορασίδης στα πλαίσια του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στις 19 ∆εκεµβρίου, η συµπληρωµατικότητα των πυλώνων σύµφωνα µε τις εθνικές επιλογές διαµορφώνεται ως εξής:

-Οι συνδεδεµένες ενισχύσεις σε συνδυασµό µε την ετήσια επιδότηση έως 100.000 ευρώ για τη σύσταση Οµάδων (Μέτρο 9), θα οδηγήσει σε επιπλέον κίνητρα για συλλογικές προσπάθειες αγροτών.

-Η πρόσθετη ενίσχυση για νεοεισερχόµενους αγρότες, συνδυάζεται µε το πριµ πρώτης εγκατάστασης (Μέτρο 6.1) παρέχοντας επιπλέον εισοδηµατική στήριξη.

-Η πρόσθετη ενίσχυση µικρών εκµεταλλεύσεων «κουµπώνει» µε το Μέτρο 6.3 «Ανάπτυξη µικρών γεωργικών εκµεταλλεύσεων» το οποίο επιδοτεί µικρά επενδυτικά σχέδια µε 15.000 ευρώ.

-Το «πρασίνισµα» υποβοηθάται από τα γεωργο-περιβαλλοντικά µέτρα του ΠΑΑ (αµειψισπορά κλπ).

Τέλος, οι «Ενισχύσεις σε περιοχές µε φυσικά ή άλλα µειονεκτήµατα» και το «Σύστηµα Γεωργικών Συµβουλών» συνδέεται µε όλες τις παραπάνω δράσεις και την οµαλή υλοποίησή τους.

Επιπλέον η ανάγκη για αξιοποίηση των άµεσων ενισχύσεων σε επενδύσεις οδήγησε και στον ορισµό του ενεργού γεωργού και της ελάχιστης δραστηριότητας σύµφωνα µε τους οποίους:

-Κανείς δε λαµβάνει ενίσχυση εάν αφήνει άνω του 50% της γης ακαλλιέργητη,

 ∆ε λαµβάνουν ενισχύσεις οι εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία (αεροδρόµια, κάµπινγκ, ξενοδοχεία, γήπεδα, κλπ)

-Οι γεωργικές δραστηριότητες πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του τζίρου της εταιρείας

-Στα φυσικά πρόσωπα, οι άµεσες ενισχύσεις πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 5% του εξωγεωργικού τους εισοδήµατος.

-Εξαιρούνται της εξέτασης των στοιχείων όσοι λαµβάνουν µέχρι 3.500 ευρώ ενίσχυση ανά έτος.

Παράλληλα σύµφωνα µε την εισήγηση του κ. Κορασίδη, εντοπίζεται αντίστροφη σχέση ανάµεσα σε άµεσες ενισχύσεις και παραγωγικότητα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγµα την ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη, όπου κατά τα έτη 2010 έως 2014 τα στρέµµατα που καλλιεργήθηκαν ήταν τα ίδια, όµως η παραγωγικότητα µειωνόταν λόγω των ενισχύσεων. ∆ηλαδή, το παλαιό καθεστώς βελτίωνε το εισόδηµα του παραγωγού µειώνοντας τις παραγωγικές δαπάνες του -εκροές αφού οι ενισχύσεις ήταν σταθερές , όµως ο αγρότης οδηγείτο στην ελάχιστη κατά το δυνατόν παραγωγική προσπάθεια.

Στροφή στην παραγωγή

Στις βασικές προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ ως το 2020 είναι η «στροφή» στην παραγωγή και την ανάπτυξη, µε προσανατολισµό των αγροτών στην αγορά για αύξηση του εισοδήµατος, σε συνδυασµό µε αλλαγή νοοτροπίας για το δίπολο επιδότηση-παραγωγής. Ακόµα ένα εργαλείο αποτελεί η παροχή άµεσων ενισχύσεων ικανού επιπέδου σε όσους τις αξιοποιούν για να παράγουν, σε συνδυασµό µε µια δίκαιη και ισόρροπη κατανοµή ενισχύσεων µε σύγκλιση χωρίς απότοµες µεταβολές και στόχο την απεµπλοκή από τα ιστορικά στοιχεία της τριετίας 2000-2002.

Επιδότηση βάσει παραγωγικών επιλογών

Η πρώτη κατανοµή της βασικής ενίσχυσης χαρακτηρίζεται, σύµφωνα µε τον κ. Κορασίδη, από δύο έτη αναφοράς: Το 2013 όπου κατοχυρώθηκαν τα δικαιώµατα συµµετοχής στην κατανοµή και το 2014 ο καθορισµός της αξίας δικαιωµάτων αναφοράς. Έτσι το 2015 τα νέα δικαιώµατα καθορίζονται ως εξής:

-Αριθµός δικαιωµάτων: όσα και τα επιλέξιµα  εκτάρια

-Αξία δικαιωµάτων µεταβλητή στα έτη µε σύγκλιση.

Οι εκτάσεις δηµοσίων βοσκοτόπων θα κατανεµηθούν ανάλογα µε το µέγεθος του ζωικού κεφαλαίου κάθε κτηνοτρόφου µε µία ενιαία τιµή πυκνότητας βόσκησης για όλη την Ελλάδα. Επιπλέον συγκρίνοντας το «πριν και το µετά» των άµεσων ενισχύσεων προκύπτει το εξής: Στο παλαιό καθεστώς, ο παραγωγός λαµβάνει ενίσχυση µε βάση τα δικαιώµατα ανεξάρτητα από τις παραγωγικές επιλογές του και βελτιώνει το εισόδηµα του µειώνοντας τις παραγωγικές δαπάνες του -εκροές, αφού οι ενισχύσεις είναι σταθερές  και οδηγείται στην ελάχιστη ει δυνατόν παραγωγική προσπάθεια.

Από την άλλη, στο νέο καθεστώς ο παραγωγός λαµβάνει ενίσχυση µε βάση τις παραγωγικές επιλογές του και τα συστήµατα ποιότητας που θα χρησιµοποιεί αξιοποιώντας όλη την εκµετάλλευση και το είδος των συνδεµένων ενισχύσεων, βελτιώνει το εισόδηµα του  δηµιουργώντας οικονοµίες κλίµακας, επενδύοντας στην συνεργασία και τις κατάλληλες σχέσεις εµπορίας και συµβολαιακής γεωργίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία