BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Συνδεδεμένη βάμβακος με ξένες ύλες το πολύ 10%

Μη επιλέξιµο συνδεδεµένης ενίσχυσης για το 2017 θα κρίνεται το βαµβάκι, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον παραγωγό ποσότητα έχει ποσοστό ξένων υλών µεγαλύτερο του 10%.

Συνδεδεμένη βάμβακος με ξένες ύλες το πολύ 10%

3
0
Αυτό προβλέπει απόφαση που συνυπογράφουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Βασίλης Κόκκαλης αντίστοιχα και δηµοσιεύτηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως


Πιο συγκεκριµένα µε την Αριθµ. 2537/84963 (2) Τροποποίηση της αριθµ. 1178/27361/10-03-2015 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης «Καθορισµός λεπτοµερειών χορήγησης της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαµβάκι», τίθενται πιο αυστηροί όροι για την είσπραξη της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος από τους παραγωγούς, καθώς η συγκεκριµένη πρόβλεψη δεν ίσχυε ως και το 2016. Συγκεκριµένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι

Άρθρο
Η υπ’ αριθµ. 1178/27361/10-03-2015 απόφαση του Αν. Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει τροποποιείται ως εξής
1. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 3 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής
«Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον παραγωγό ποσότητα έχει ποσοστό ξένων υλών µεγαλύτερο του 10%, η εν λόγω ποσότητα δεν θα προσµετράται για τον υπολογισµό της ελάχιστης στρεµµατικής απόδοσης του παραγωγού.
2. Στο άρθρο 7 πραγµατοποιούνται τροποποιήσεις και συµπληρώσεις ως εξή
Α) Στο τέλος της παραγράφου 1 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: «Αρµόδιος φορέας για την ανάλυση της περιεκτικότητας σε ξένες ύλες των ποσοτήτων βάµβακος που παραδίδονται στα εκκοκκιστήρια, ορίζεται το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόµησης και Τυποποίησης Βάµβακος (Ε.Κ.Π.Ε.Τ.Τ.Β.) του ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ. Τα αποτελέσµατα αυτών των ελέγχων θα διαβιβάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο έως 15 Φεβρουαρίου του έτους που έπεται του έτους καλλιέργειας.

Β) Η παράγραφος 2β αντικαθίσταται ως εξής: «β. Στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και αφορούν διοικητικούς ελέγχους οι οποίοι διεξάγονται στο 10% των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου για την εξακρίβωση και επαλήθευση των στοιχείων παραδόσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 1% επί του συνόλου των παραγωγών που παρέδωσαν σύσπορο βαµβάκι ανά εκκοκκιστική επιχείρηση. Κατά τη διεξαγωγή των εν λόγω ελέγχων γίνεται και δειγµατοληπτικός έλεγχος τήρησης των προδιαγραφών σήµανσης – ταυτότητας δεµάτων εκκοκκισµένου βάµβακος του άρθρου 6 παρ. 7 της παρούσας απόφασης. Καθ όλη τη διάρκεια της εκκοκκιστικής περιόδου γίνεται δειγµατοληπτικός έλεγχος, σύµφωνα µε τις οδηγίες του Ε.Κ.Π.Ε.Τ.Τ.Β, σε ποσοστό τουλάχιστον 0,5% των παραδιδόµενων, στα εκκοκκιστήρια, παρτίδων συσπόρου βάµβακος ώστε να διαπιστωθεί η περιεκτικότητα τους σε ξένες ύλες σύµφωνα µε το άρθρο 3 παράγραφος 2 της παρούσας απόφασης»

Με 1,6 κιλά σπόρο/στρµΗ ελάχιστη απαιτούµενη ποσότητα πιστοποιηµένων σπόρων σποράς βαµβακιού για την καλλιεργητική
περίοδο 2017, καθορίστηκε, µε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε
1,6 κιλά το στρέµµα στην περίπτωση καλλιέργειας ποικιλιών βαµβακιού ή 1,3 κιλά το στρέµµα στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βαµβακιού και σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζει ελάχιστη πυκνότητα 10.000 ή 8.500 φυτών στο στρέµµα αντίστοιχα. Καταληκτική ηµεροµηνία σποράς ορίστηκε η 31η Μαΐου 2017, εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά


Διαφορετικό το πλαφόν σε κάθε νομό

Για τον έλεγχο της τήρησης των όρων χορήγησης της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος λαµβάνεται υπόψη και η ελάχιστη απόδοση ανά στρέµµα. Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που, υπό κανονικές συνθήκες, καλλιέργησαν και συγκόµισαν από τις δηλωθείσες εκτάσεις, ποσότητα βαµβακιού τουλάχιστον ίση µε εκείνη που αντιστοιχεί στην ελάχιστη στρεµµατική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν, ορίζει η εγκύκλιος που υπογράφει ο Θανάσης Καπρέλης. Η ελάχιστη στρεµµατική απόδοση ορίζεται σε επίπεδο νοµού, βάσει του µέσου όρου της πραγµατικής στρεµµατικής απόδοσης της 5ετίας 2011-2015, µειωµένο κατά 20%, όπως αποτυπώνεται στον διπλανό πίνακα. Η ελάχιστη απόδοση µπορεί να µειωθεί εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτές επιβεβαιωθούν από τους αρµόδιους φορείς. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον παραγωγό ποσότητα δεν καλύπτει την ποσότητα που αντιστοιχεί στην ελάχιστη απόδοση της σχετικής ζώνης, δεν χορηγείται στον παραγωγό η ειδική ενίσχυση.

Παράλληλα, αναφέρεται στην εγκύκλιο «σε  περίπτωση  που  η απόδοση µιας εκκοκκιστικής επιχείρησης σε εκκοκκισµένο βαµβάκι είναι µικρότερη του 32%, και εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας, η συνολική ποσότητα σύσπορου βαµβακιού που παραδόθηκε στην εκκοκκιστική επιχείρηση δεν λαµβάνεται υπόψη στο διασταυρωτικό έλεγχο»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία