BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Τριάδα έτοιμων προς χρήση επιλογών για δαπάνες β’ πυλώνα

Μεμονωμένη χρήση από τα κράτη-μέλη της τριπλέτας επιλογών των διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των του β’ πυλώνα, διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ.

Δεν έφερε σύγκλιση το καθεστώς της βασικής ενίσχυσης

4
0

Μάλιστα, όπως διαπιστώνει,  αν αξιοποιούνταν ευρύτερα οι «έτοιμες προς χρήση» επιλογές θα διευκολυνόταν τόσο οι δικαιούχοι των ενισχύσεων όσο και οι αρμόδιοι για τον έλεγχο των σχετικών δηλώσεων, ενώ θα περιορίζονταν ως και 50% γραφειοκρατικά κόστη και σφάλματα. Βέβαια, σύμφωνα με τους ελεγκτές τι ΕΕ οι νέες επιλογές αν και απλούστερες, δεν εστιάζουν στα αποτελέσματα. Σημειωτέων οι ΕΕ δαπανά βάσεις της τρέχουσας ΚΑΠ περί τα 14 δις ετησίως για την αγροτική ανάπτυξη(25%). Το ήμισυ περίπου των δαπανών αυτών βασίζεται στην καλλιεργούμενη έκταση ή τον αριθμό των ζώων. Για το υπόλοιπο ήμισυ, η στήριξη μπορεί να λάβει τη μορφή κατ’ αποκοπήν ποσών ή ποσοστών που συνδέονται με τις υλοποιούμενες δραστηριότητες ή με τις δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκε ο δικαιούχος.

Σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού, σκοπός των επιλογών απλουστευμένου κόστους είναι να λειτουργούν συμπληρωματικά προς το προ ισχύον σύστημα της απόδοσης των πραγματοποιηθεισών δαπανών, το οποίο ενέχει δυσκολίες, καθώς και κίνδυνο εμφάνισης σφάλματος.

Τα κράτη μέλη έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ τριών πρόσθετων μεθόδων:

- της εφαρμογής τυποποιημένων κλιμάκων μοναδιαίου κόστους,

- της καταβολής κατ’ αποκοπήν ποσών και

- της χρηματοδότησης βάσει ενιαίων συντελεστών.

Οι ελεγκτές εξέτασαν κατά πόσον οι νέες αυτές επιλογές απλουστεύουν τις διοικητικές διαδικασίες, διασφαλίζουν την τήρηση της αρχής της οικονομίας, χρησιμοποιούνται ευρέως και εντείνουν την εστίαση στους στόχους της πολιτικής.

Βρείτε εδώ τη σχετική έκθεση του Ελεγκτικού με τις Νέες επιλογές για τη χρηματοδότηση έργων αγροτικής ανάπτυξης.pdf

Διαπίστωσαν ότι οι επιλογές πράγματι είχαν ως αποτέλεσμα την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, διευκολύνοντας την υποβολή αιτήσεων πληρωμής από τους δικαιούχους και εξοικονομώντας χρόνο κατά τους διοικητικούς ελέγχους. Μπορούν να συμβάλουν στη συγκράτηση των δαπανών των έργων, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι έχουν καθοριστεί στο κατάλληλο επίπεδο, βάσει δίκαιης, αντικειμενικής και επαληθεύσιμης μεθοδολογίας. Εντούτοις, δεν εντείνουν την εστίαση στα αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, ο ρόλος των οργανισμών πιστοποίησης στο πλαίσιο του ελέγχου τους δεν είναι σαφής, γεγονός που εγκυμονεί κίνδυνο.

Κατά τους ελεγκτές, η χρήση τους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης, δεδομένου ότι δεν απαιτείται η λεπτομερής επαλήθευση κάθε δαπάνης βάσει των αντίστοιχων δικαιολογητικών. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν και οι αρχές των κρατών μελών έχουν να ελέγξουν λιγότερα έγγραφα. Ωστόσο, οι νέες επιλογές χρησιμοποιούνται σε περιορισμένο βαθμό, κυρίως λόγω της ποικιλομορφίας των έργων αγροτικής ανάπτυξης και της επένδυσης που απαιτείται.

«Οι νέες αυτές επιλογές εξακολουθούν να αντιστοιχούν σε ένα μικρό μέρος των συνολικών δαπανών στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης,» δήλωσε ο João Figueiredo, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση. «Η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από τις κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής και από την προθυμία των κρατών μελών να εφαρμόσουν αυτή τη νέα μέθοδο χρηματοδότησης».

Οι ελεγκτές συνιστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής:

- να επικαιροποιήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες της σχετικά με τις επιλογές απλουστευμένου κόστους, προκειμένου αυτές να καλύπτουν τις βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται για την ανάπτυξη των μεθοδολογιών·

- να διευκρινίσει ποιος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της μεθοδολογίας και των υπολογισμών σχετικά με τις νέες επιλογές

- να διερευνήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης περαιτέρω «έτοιμων προς χρήση» επιλογών και να επικαιροποιήσει τους ορισμούς των δικλίδων ελέγχου·

-να εξετάσει το ενδεχόμενο στροφής από το σύστημα απόδοσης των πραγματοποιηθεισών δαπανών προς το σύστημα απόδοσης δαπανών με βάση τα αποτελέσματα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία