BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Διατήρηση των κονδυλίων της ΚΑΠ ζητούν 5 κράτη μέλη και η Ελλάδα

Οι ανακοινώσεις την Παρασκευή 1η Ιουνίου από τον επίτροπο γεωργίας Φιλ Χόγκαν δεν έτυχαν θερμής υποδοχής και έξι κράτη-μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συνυπέγραψαν κοινή δήλωση-πρόταση, στην οποία ζητούν να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός για τις αγροτικές δαπάνες ως έχει.

Διατήρηση των κονδυλίων της ΚΑΠ ζητούν 5 κράτη μέλη και η Ελλάδα

5
0

Ειδικότερα, οι υπουργοί Γεωργίας της Ισπανίας, Isabel García Tejerina, της Γαλλίας, Stéphane Travert, της Πορτογαλίας, Luis Capoulas, της Ιρλανδίας, Michael Creed, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Jari Partanen και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης, συναντήθηκαν στη Μαδρίτη προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση για την υπεράσπιση μιας επαρκούς χρηματοδότησης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Στη συνάντηση αυτή συνυπογράφτηκε η παρακάτω υπουργική δήλωση σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και την ΚΑΠ, η οποία συγκεντρώθηκε σε 11 σημεία, στα οποία τα έξι κράτη μέλη:

-Υπογραμμίζουν ότι η Κοινή Γεωργική Πολιτική συμβάλλει ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελεί μία από τις κυριότερες γεωργικές δυνάμεις του κόσμου. Χάρη στην ΚΑΠ, η ΕΕ προσφέρει ασφαλή εφοδιασμό με γεωργικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στα υψηλότερα υγειονομικά και περιβαλλοντικά πρότυπα, με λογικό κόστος, τα οποία επιτρέπουν στα ευρωπαϊκά προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά στο διεθνές εμπόριο.

- Αναγνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός τομέας γεωργικών και διατροφικών προϊόντων, ο οποίος είναι ανοικτός στις διεθνείς αγορές, εκτίθεται στην αύξηση της μεταβλητότητας των παγκόσμιων τιμών.

-Θεωρούν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να απευθύνεται στις αγορές, αλλά γνωρίζουν ότι η στήριξη της γεωργίας της ΕΕ συμβάλλει στον περιορισμό των επιπτώσεων της αστάθειας των τιμών και τη μείωση των επιπτώσεων των εξωτερικών παραγόντων στις ευάλωτες γεωργικές αγορές.   

- Αναγνωρίζουν ότι οι μηχανισμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την ΚΑΠ έχουν άμεσο αντίκτυπο στα εισοδήματα των γεωργών, τα οποία παραμένουν χαμηλότερα από εκείνα άλλων τομέων. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν ότι η ΚΑΠ είναι το πρώτο δίχτυ ασφαλείας για τους αγρότες.

-Υπογραμμίζουν ότι η ευρωπαϊκή γεωργία πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, κυρίως ενόψει των μεγάλων προσδοκιών της κοινωνίας, ιδίως όσον αφορά το περιβάλλον, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της βιοποικιλότητας και της υγείας, ενώ ενισχύει την ανάγκη για φιλόδοξη μεταρρύθμιση των μέσων που διαθέτει η ΚΑΠ.

- Υποστηρίζουν ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητος για να υποστηρίξει αυτή την απαραίτητη μετατροπή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και να διασφαλιστεί το πέρασμα στη νέα γενιά.

-Προτείνουν σχετικά με την ανάγκη να εξασφαλισθεί θεμιτός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών και να επιτευχθεί δίκαιη ισορροπία μεταξύ, αφενός, των κοινών στόχων και μέσων και, αφετέρου, της αναγκαίας ευελιξίας στην εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να θεσπιστεί ένα κοινό επίπεδο προϋποθέσεων, ώστε να αντικατοπτρίζονται οι κύριοι στόχοι της ΚΓΠ κατά τη χορήγηση της ενίσχυσης. Πρέπει να δοθεί η μέγιστη προσοχή στις προκλήσεις της απλούστευσης και των δύο πυλώνων, και ιδίως των προϋποθέσεων.

- ότι η ΚΓΠ επιτρέπει τη διατήρηση μιας γεωργικής δραστηριότητας σε όλα τα εδάφη της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει στη ζωτικότητα των αγροτικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των εξόχως απόκεντρων περιοχών και των νησιών, και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.Ε

- Εκφράζουν βαθύτατη λύπη για το γεγονός ότι η Επιτροπή πρότεινε για το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 μείωση του προϋπολογισμού για την ΚΓΠ.

-Υπενθυμίζουν ότι αυτή η μείωση και στους δύο πυλώνες θα είναι μια άνευ προηγουμένου κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τα εισοδήματα για τους αγρότες και την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πληθυσμού της υγιούς, βιώσιμης τρόφιμα, προσιτή και της ποιότητας.

-ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ για την αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΓΠ στο τρέχον επίπεδό της στην ΕΕ-27, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και της υγείας σε αμφότερους τους πυλώνες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία