BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Χαρακόπουλος: Μέσα στο Δεκέμβρη το πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Το καινούριο πρόγραμμα εγκατάστασης Νέων Αγροτών προκηρύσσεται εντός του Δεκέμβρη, με διαδικασίες fast track, για τουλάχιστον 6.000 αγρότες, με πριμ έως 20.000 ευρώ. Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014.

Η συλλογική διαπραγμάτευση θα σώσει το ελαιόλαδο

1
1

Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι η πρωτογενής παραγωγή μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι «στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένουμε προσηλωμένοι στην πεποίθηση ότι η πρωτογενής παραγωγή μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας, και να αποτελέσει προνομιακό πεδίο προσφοράς εργασίας, ιδίως για τους νέους μας, αντιστρέφοντας επιτέλους τις τάσεις αποψίλωσης της ελληνικής περιφέρειας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δράσεις ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, οι οποίες αφορούν τα εξής:

«Στην κατεύθυνση ενίσχυσης του αγροτικού τομέα δρομολογήθηκαν σειρά από δράσεις:

• Το καινούριο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, που προκηρύσσεται εντός του μήνα και για το οποίο ζητήσαμε διαδικασίες fast track, αφορά τουλάχιστον 6.000 αγρότες, με πριμ έως 20.000 ευρώ.

• Προκηρύσσονται νέα επενδυτικά σχεδία στον πρωτογενή τομέα, τα οποία  θα συγχρηματοδοτούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο, όπως η ίδρυση ο εκσυγχρονισμός ή και η επέκταση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, και η ενίσχυση εναλλακτικών, καινοτόμων καλλιεργειών αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών.

• Συστάθηκε το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με «κουμπαρά» 253 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δανειοδοτεί τους παραγωγούς που μετέχουν στα Μέτρα της Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων, Σχεδίων Βελτίωσης και ιδιωτικών επενδύσεων με χαμηλότερα, της τραπεζικής αγοράς, επιτόκια.

• Αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα των αγροτών με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων, δίνοντας ένα χτύπημα στις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και στο άνοιγμα της «ψαλίδας» στις τιμές από το χωράφι στο ράφι.

• Με παρέμβαση του πρωθυπουργού διασφαλίστηκαν στο νέο ΠΑΑ 2014-2020 3,9 δις ευρώ για την ελληνική περιφέρεια, ενώ συνολικά η νέα ΚΑΠ, θα φέρει στη χώρα σχεδόν 20 δις ευρώ την επόμενη επταετία».

 

Δράσεις ιδιαίτερα για την ελληνική κτηνοτροφία:

«Δώσαμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα με τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων.

Απλουστεύσαμε και επιταχύναμε τη διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Στη νέα προκήρυξη του μέτρου 123Α, ύψους 100 εκατ. ευρώ, πέραν των δράσεων καθετοποίησης της παραγωγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις σε περισσότερους του ενός τομέα.

Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε κτηνοτροφικά φυτά καθορίσαμε τις ελληνικές ποικιλίες ψυχανθών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Στη νέα ΚΑΠ οι παραγωγοί θα μπορούν να ωφεληθούν από την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης ύψους 2% ετησίως επί του δημοσιονομικού φακέλου, επιπλέον της βασικής.

Δίνουμε τη δυνατότητα σφαγείων μικρής δυναμικότητας σε νησιά με έκταση έως 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

 

Η αντιπολίτευση στερείται ρεαλισμού και εναλλακτικής πρότασης

Επιπλέον, ο κ. Χαρακόπουλος, μιλώντας αναφέρθηκε στην έλλειψη ρεαλισμού και αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης εκ μέρους της αντιπολίτευσης, στις αποφάσεις που έχει πάρει και στο έργο που έχει επιτελέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, αναδεικνύοντας πρωτίστως τα βήματα αναβάθμισης και ανασυγκρότησης της ελληνικής κτηνοτροφίας. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία και τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση και η χώρα εντέλει θα τα καταφέρουν και το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης έπειτα από μια μακρά περίοδο ύφεσης.

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η συζήτηση του προϋπολογισμού αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι καλή στον καταγγελτικό λόγο αλλά, δυστυχώς, στερείται σοβαρής εναλλακτικής πρότασης. Θα ανέμενα, ότι παρά τη ροπή μας στην ακραία κριτική, στην έλλειψη μέτρου και μετριοπάθειας, στην αντιπάθεια που δείχνουμε συχνά στον ρεαλισμό, τα χρόνια της κρίσης θα μας άλλαζαν. Θα μας έκαναν σοφότερους και πιο μετρημένους. Φαίνεται, όμως, ότι οι παθογένειες έχουν βαθιές ρίζες και μπροστά μας έχουμε αρκετό δρόμο, δύσκολο δρόμο, για να τις ξεπεράσουμε».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-12-2013 12:12νικος

που θα πρεπει να απευθυνθεί κανεις για να κανει την αιτηση?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία