BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ιατρίδης: Αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος οι ανειλημμένες υποχρεώσεις

Την απάντησή του στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλη Σμύρη, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος την Πέμπτη 13 Μαρτίου, που χαρακτηρίζει «εικονική πραγματικότητα» την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, έδωσε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Ιατρίδης.

Ιατρίδης: Αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος οι ανειλημμένες υποχρεώσεις

1
0

Στη δευτερολογία του αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Σμύρη κατ' αρχήν σας ευχαριστώ για την τοποθέτησή σας διότι μου δίνει και την ευκαιρία να θέσω ορισμένα ζητήματα τα οποία πράγματι μέχρι τώρα δεν είχαμε αναφέρει στη σημερινή συνεδρίαση.

Από την άλλη πλευρά θέλω να τονίσω ότι δεν είναι τυχαίο που σας έδωσα τον λόγο πρώτο, διότι πράγματι η συνεισφορά σας είναι πολύτιμη για την Ειδική Γραμματεία και η συνεργασία μας με την ΠΑΣΕΓΕΣ απαραίτητη.

Όσον αφορά το περιεχόμενο όμως της τοποθέτησής σας σε ορισμένα σημεία αισθάνομαι λες και ξαναγυρίσαμε ένα χρόνο πριν. Μου είπατε για ανειλημμένες υποχρεώσεις. Ανειλημμένες υποχρεώσεις το τελευταίο εξάμηνο δεν έχει πληρωθεί πιθανώς παρά ένα ελάχιστο πολύ μικρό τμήμα. Πράγματι όμως ανειλημμένες υποχρεώσεις πληρώνονται διότι πρέπει να πληρωθούν με βάση τις υποχρεώσεις του προγράμματος και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος.

Όσον αφορά την κάλυψη του στόχου για το 2014 ουδέποτε σας είπα ότι ο στόχος μας δεν είναι φιλόδοξος. Σας είπα ότι κάθε μέρα από σήμερα μέχρι το τέλος του 2014 θα δουλέψουμε όλοι μαζί με τους εταίρους μας, με τις ομάδες τις τοπικές δράσεις για τον Άξονα 4, με τις Διευθύνσεις του Υπουργείου πού έχουν ρόλο φορέα εφαρμογής. Διότι ο δρόμος είναι δύσκολος, φιλοδοξούμε με βάση τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα ότι θα τα καταφέρουμε και σας λογίζουμε ως συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια.

Όσον αφορά το έλλειμμα το οποίο εμείς είπαμε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στον τακτικό προϋπολογισμό, θέλω να σας πω ότι αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το καλύψουμε και θα προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια εντός των τειχών του Υπουργείου για να το πράξουμε. Άλλωστε αυτό αποτελεί και υποχρέωση της χώρας μας.

Στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Δεν θέλατε να προκηρύξουμε Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, μετά από τέσσερα χρόνια από το προηγούμενο; Όλη η ύπαιθρος περιμένει το πρόγραμμα. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Έχω την εντύπωση ότι και 200 εκ. να είχαμε θα έπρεπε να τα διαθέσουμε εκεί.

Το γεγονός ότι κάποια πράγματα δεν λειτούργησαν απολύτως αποτελεσματικά στην προηγούμενη προκήρυξη τι σημαίνει; Ότι δεν πρέπει να μάθουμε από αυτά που έγιναν λάθος στο παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον; Βλέπετε ότι η προκήρυξη κυλά ομαλά και θα κυλήσει ομαλά και πιστέψτε με και οποιαδήποτε προβλήματα της τελευταίας στιγμής θα τα  αντιμετωπίσουμε. Θα το δείτε.

Μου είπατε για κάποια προκήρυξη στα σχέδια βελτίωσης. Δεν υπάρχει ανοιχτή προκήρυξη στα σχέδια βελτίωσης μετά το 2011. Πράγματι υπήρχαν πληρωμές στα σχέδια βελτίωσης από ανειλημμένες υποχρεώσεις του Γ’ ΚΠΣ, όμως σας είπα στην τοποθέτησή  μου –και από ό,τι είδα κ. Σμύρη είστε εδώ καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης- ότι από 1 εκ. απορροφήσεις από τα 550 εκ. που εντάξαμε τελικώς,  πήγαμε στα 19 εκ. και σας λέω ότι θα είμαστε πολύ παραπάνω στο τέλος του χρόνου, διότι θα αξιοποιήσουμε το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Επ’ ουδενί δεν σας είπα ότι την πρώτη  μέρα που τέθηκε σε λειτουργία το ΤΑΕ με την ανάδοχο Τράπεζα τα πράγματα κύλησαν ξαφνικά με ένα τηλεκοντρόλ μπήκαν μέσα χρήματα, ρευστότητα στην οικονομία. Σας είπα όμως ότι μετά από τρεις – τέσσερις μήνες είμαστε πιο αισιόδοξοι και θεωρούμε ότι μέσα στο 2014 τα στοιχεία είναι αυτά που σας παρουσίασε η συνάδελφος η κα Τσολακίδη.

Αυτά είναι τα στοιχεία της λειτουργίας, πράγματι το πρώτο διάστημα έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο λειτουργίας, ένα modus vivendi  στο πως θα γίνονται αυτές οι εγκρίσεις, είναι γεγονός αυτό. Θεωρώ ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα και θα σας πω ότι το 90% των αιτημάτων αν δείτε τον πίνακα, αφορά τα σχέδια βελτίωσης των αιτημάτων για χρηματοδότηση.

Στη μεταποίηση πήραμε ένα ελεγχόμενο ρίσκο. Θεωρήσαμε πράγματι ότι μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια νέα προκήρυξη για να δώσουμε ζωντάνια στην αγορά και αυτό έγινε στις 30 Δεκεμβρίου του 2013 ουσιαστικά η προτελευταία μέρα, αν και αυτές οι μέρες για μας στη Διαχειριστική, ήταν αιώνες. Αιώνες, για να πετύχουμε τους στόχους, σας διαβεβαιώνω…!

Πήραμε το ρίσκο να προχωρήσουμε σε νέα προκήρυξη, είναι γεγονός. Και είδατε ότι συνέβη κάτι, που δεν το περίμενε κανένας. Με fast track διαδικασία ήδη το πρώτο σχέδιο είχε ενταχθεί και ήδη υπάρχουν 30 σχέδια τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια επεξεργασίας, μπορεί να μου επιβεβαιώσει εάν είναι έτσι πράγματα η Διεύθυνση Προγραμματισμού η οποία είναι φορέας εφαρμογής, αν θέλει μπορεί να πει ορισμένα πράγματα γι' αυτό.

Πήραμε ένα ρίσκο, διότι θεωρούμε ότι σε αυτό το χρονικό σημείο που φαίνονται κάποια σημάδια ανάκαμψης μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους επενδυτές να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τώρα, μου είπατε για τον Άξονα 2. Βεβαίως πληρώσαμε τις ανειλημμένες υποχρεώσεις προχωρούμε μπροστά, θεωρούμε ότι μέσα στο 2014 θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις στη βιολογική γεωργία, βιολογική κτηνοτροφία και νιτρορύπανση τόσο για το 2012 όσο και για το 2013. Αυτά μας λένε οι Υπηρεσίες, πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Είναι φιλόδοξος στόχος αλλά θεωρώ ότι με την προσπάθεια όλων μας, πιστεύω ότι θα πετύχουμε.

Άξονας 4, θα πω και κάτι το οποίο ίσως δεν δώσατε τόσο μεγάλη έμφαση «Ομάδες τοπικής δράσης». Δουλεύουν πάρα πολύ, προχωρούν οι πληρωμές και να σας πω και κάτι άλλο; Αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2013 γιατί το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο δεν έδειχνε τις πληρωμές μέσα στο σύστημα όπως έρχονταν.

Είναι εδώ νομίζω ο κ. Αμανατίδης ο οποίος μπορεί να μας πει πως λειτουργούν οι ομάδες τοπικής δράσης. Έχουμε φιλόδοξους στόχους διότι ο Άξονας 4 πρέπει να τρέξει για όλους τους λόγους που οι ομάδες τοπικής δράσης γνωρίζουν για να δώσει ζωντάνια στην ύπαιθρο. Γιατί το πρόγραμμα LEADER για μας είναι υπερπολύτιμο».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία