BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σε μια δόση, μόνο για έτοιμους οι Υδατοκαλλιέργειες

Με την επιλεξιμότητα των δαπανών να τρέχει από τη στιγμή που οι δικαιούχοι θα καταβάλουν τον φάκελό τους και έως τις 2 Οκτωβρίου 2015, η νέα πρόσκληση για το Μέτρο των Υδατοκαλλιεργειών δίνει ευκαιρία μόνο όσους έχουν έτοιμο επενδυτικό πλάνο και λεφτά στην άκρη ώστε να τρέξουν το έργο και να μοιραστούν τα 8,2 εκατ. ευρώ σε 1 μόνο δόση ως ορίζεται στη σχετική απόφαση. Η προθεσμία για την καταβολή των φακέλων λήγει στις 29 Μαΐου.

Σε μια δόση, μόνο για έτοιμους οι Υδατοκαλλιέργειες

1
0

Αναλυτικότερα, δυνητικοί δικαιούχοι σύμφωνα με την «3η Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο Μέτρο 2.1 «Υδατοκαλλιέργεια» Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013» που πήρε ΦΕΚ στις 19 Μαρτίου είναι:

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών, συλλογικοί φορείς ή φορείς Αυτοδιοίκησης και λοιπές Οργανώσεις, καθώς επίσης και Ανώτατα Εκπαιδευτικά ή Ερευνητικά Ιδρύματα, που έχουν την ευθύνη υλοποίησης και τελικά επιβαρύνονται με το κόστος της πραγματοποίησης του υποβαλλόμενου προς ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου.

2. Ειδικότερα, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις απολαμβάνουν προτεραιότητας έναντι των μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ με μειωμένα ποσοστά χρηματοδότησης θα εντάσσονται επιχειρήσεις που απασχολούν 250 ή περισσότερους εργαζόμενους, ή έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ ή/και σύνολο ετήσιου ισολογισμού που υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ, αλλά απασχολούν λιγότερους από 750 εργαζόμενους ή έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αριθμού απασχολούμενων, ετήσιου κύκλου εργασιών ή συνόλου του ετήσιου ισολογισμού αυτών, εφόσον ο τόπος υλοποίησης του υποβαλλόμενου προς ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου βρίσκεται σε «Απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά».

3. Οι ενισχύσεις παρέχονται σε Δικαιούχους, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 της παρούσας:

(i) των οποίων μπορεί να καταδειχθεί η φερεγγυότητα και η οικονομική βιωσιμότητα,

(ii) που αποδεικνύουν την ιδία τους συμμετοχή,

(iii) που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση από Εθνικό ή Κοινοτικό Πρόγραμμα, για το σύνολο ή μέρος του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου,

(iv) οι επιχειρήσεις να μην είναι προβληματικές και να λειτουργούν νόμιμα έχοντας στην επωνυμία τους άδεια λειτουργίας για τη δραστηριότητά τους.

4. Για λόγους διαφάνειας, ο κατάλογος των Δικαιούχων της παρούσας πρόσκλησης θα δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος (www.alieia.gr).

Τα ποσοστά ενίσχυσης σύμφωνα με το Άρθρο 3:

Περιφέρειες Στόχου Σύγκλισης Περιφέρειες εκτός Στόχου Σύγκλισης Απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά
Πολύ μικρές επιχειρήσεις 60% 40% 60%
Μεσαίες επιχειρήσεις 50% 35% 55%
Επιχειρήσεις με 250 έως 750 εργαζομένους και κύκλο εργασιών από 20 έως 200 εκατ. ευρώ 30% 20% 50%
Υπόλοιπες επιχειρήσεις 45%


Καθορισμός Επιλέξιμων δαπανών σύμφωνα με το Άρθρο 4:

(i) Αγορά οικοπέδου ανάλογη (ελάχιστη απαιτούμενη έκταση) για την ίδρυση χερσαίας μονάδας υδατοκαλλιέργειας, Ιχθυογεννητικού Σταθμού, και χερσαίας υποστηρικτικής εγκατάστασης πλωτής μονάδας.

(ii) Οι δαπάνες για την καθαίρεση υπερκείμενων στην εδαφική έκταση κατασκευών – εγκαταστάσεων

(iii) Η αγορά ακινήτων όπως κτίρια και τα γήπεδα, (ελάχιστη απαιτούμενη έκταση), επί των οποίων έχουν οικοδομηθεί, είναι επιλέξιμη, για την ίδρυση χερσαίας μονάδας υδατοκαλλιέργειας, Ιχθυογεννητικού Σταθμού και χερσαίας υποστηρικτικής εγκατάστασης πλωτής μονάδας

(iv) Ειδικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός για επιχειρήσεις στα απομακρυσμένα νησιά.

(v) Εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου έως και 5% του συνολικού επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου (πλην τεχνικών και απρόβλεπτων).

(vi) Έργα οδοποιίας, διάνοιξης δρόμων, επίστρωσης και ασφαλτόστρωσης (εκτός του περιβάλλοντα χώρου).

(vii) Λιμενικά έργα μικρής κλίμακας για την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση του προσωπικού στα πλωτά μέσα μεταφοράς καθώς και την μεταφορά και διακίνηση των προϊόντων.

(viii) Κατασκευή, επέκταση ή εκσυγχρονισμό κύριων ή βοηθητικών κτιριακών εγκαταστάσεων της μονάδας, περιλαμβανομένης της δαπάνης κατασκευής κτιρίου για την παραμονή προσωπικού και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων.

(ix) Αγορά, μεταφορά και τοποθέτηση νέων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

(x) Αγορά, μεταφορά και τοποθέτηση πλωτών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένων των αγκυροβολίων).

(xi) Εγκαταστάσεις και παραγωγικός εξοπλισμός χερσαίων μονάδων και Ιχθυογεννητικών Σταθμών

(xii) Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εργαστηριακού εξοπλισμού

(xiii) Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού γραφείων, χώρων παραμονής και εστίασης προσωπικού και συνεδριάσεων με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

(xiv) Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού μηχανοργάνωσης, προγραμμάτων διαχείρισης – λογισμικού, καθώς και λογισμικού αναβάθμισης υφιστάμενων ηλεκτρονικών συστημάτων.

(xv) Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας, παρακολούθησης και διαχείρισης της μονάδας.

(xvi) Αγορά μεταφορικών μέσων, πλωτών και χερσαίων

(xvii) Εκσυγχρονισμό, και αναβάθμιση με σύγχρονο εξοπλισμό ή αντικατάσταση χερσαίων ή πλωτών μέσων μεταφοράς. Ο εκσυγχρονισμός ή η αντικατάσταση των μέσων μεταφοράς αφορά σε μέσα των οποίων η ηλικία είναι μεγαλύτερη από πέντε (5) έτη.

(xviii) Βελτίωση – προστασία και διαχείριση φυσικών ιχθυοτροφείων (Λιμνοθαλασσών και άλλων υδάτινων σχηματισμών). Κατασκευή τάφρων διαχείμασης, αναχωμάτων, έργων διαμόρφωσης πυθμένα, ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων κ.λπ. σε φυσικά ιχθυοτροφεία.

(xix) Μελέτες και αμοιβές συμβούλων, άμεσα συσχετιζόμενες με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου

(xx) Εργασίες και προμήθεια εξοπλισμού με σκοπό την προστασία των εγκαταστάσεων Υδατοκαλλιέργειας από άγριους θηρευτές.

(xxi) Μελέτη, εφαρμογή και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, σήμανσης – πιστοποίησης των προϊόντων, σύμφωνα με εθνικά ή διεθνή πρότυπα και σήματα ποιότητας.

(xxii) Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός για το λιανικό εμπόριο εντός των μονάδων υδατοκαλλιέργειας όταν η δραστηριότητα αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της επιχείρησης.

(xxiii) Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται για τη δια βίου μάθηση των απασχολουμένων, για ποσό που δεν υπερβαίνει το 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών (πλην τεχνικών και απρόβλεπτων).

(xxiv) Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού παραγωγής ενσιρωμάτων που απαιτούνται για την παραγωγή ιχθυοτροφών με σκοπό την αποκλειστική και μόνο χρήση για τις παραγωγικές ανάγκες της μονάδας τους.

(xxv) Τεχνικά έξοδα και απρόβλεπτα −με σαφή διάκριση μεταξύ τους− σε ποσοστό έως 10% επί του συνολικού επιλέξιμου κόστους των υπόλοιπων διακριτών της Πράξης.

 

Αναλυτικά το ΦΕΚ με την πρόσκληση για το Μέτρο 2.1 «Υδατοκαλλιέργειες».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία