BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σε καθεστώς ανωτέρας βίας αγρότες ολοκληρωμένης τεύτλων

Να υπαχθούν σε καθεστώς ανωτέρας βίας καλεί τους τευτλοπαραγωγούς που συμμετέχουν στο Μέτρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης τεύτλων η ΔΑΟΚ Πιερίας, καθώς η περίοδος σποράς για τα σακχαρότευτλα είναι στο τέλος της και σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν για το μεγαλύτερο διάστημα του χειμώνα μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Σε καθεστώς ανωτέρας βίας αγρότες ολοκληρωμένης τεύτλων

1
0

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΑΟΚ όσοι παραγωγοί είναι ενταγμένοι στη δράση 2.3Β «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαροτεύτλων» και δεν κατάφεραν να σπείρουν τις εκτάσεις που έχουν εντάξει, καλούνται να προσέλθουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν σε καθεστώς ανωτέρας βίας.

Παράλληλα  στο Άρθρο 19 της απόφασης για τη Δράση 2.3 (Β) «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων» του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007−2013 (ΦΕΚ 2556/Β’/2012) σημειώνεται πως εξαιρούνται από τις εξής κυρώσεις όσοι μπουν σε καθεστώς ανωτέρας βίας:

Άρθρο 19

Κυρώσεις

Η μη τήρηση των δεσμεύσεων κατά την εφαρμογή της Δράσης επισύρει τις ακόλουθες κυρώσεις:

1. Εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης πληρωμής – δήλωσης εφαρμογής εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας, όπως αναφέρονται στο άρθρο 21 της παρούσας, η υποβολή αίτησης πληρωμής – δήλωση εφαρμογής μετά τη λήξη της προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 17 της παρούσας, οδηγεί σε μείωση κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα του ποσού που ο δικαιούχος θα είχε δικαίωμα να λάβει, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα. Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών η αίτηση θεωρείται μη αποδεκτή.

Άρθρο 21

Ανωτέρα βία

Ανωτέρα βία δύνανται να χαρακτηρισθούν τα ακόλουθα έκτατα περιστατικά:

α) θάνατος δικαιούχου,

β) μακροχρόνια ανικανότητα του δικαιούχου προς εργασία,

γ) απαλλοτρίωση σημαντικού τμήματος της εκμετάλλευσης, εφόσον αυτή δεν ήταν προβλέψιμη την ημέρα ανάληψης της δέσμευσης,

δ) σοβαρή φυσική καταστροφή που έπληξε σημαντικά τη γεωργική εκμετάλλευση.

Οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας πρέπει να γνωστοποι− ούνται εγγράφως στο Φ.Υ. εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που ο δικαιούχος είναι σε θέση να το πράξει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία