BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Δάνεια 500 εκατ. ετησίως από EBRD για ιδιωτικές επενδύσεις

Υπεγράφη η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Δάνεια 500 εκατ. ετησίως από EBRD για ιδιωτικές επενδύσεις

0
0

Δάνεια ύψους έως και 500 εκατ. ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων απελευθερώνει για την Ελλάδα η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που υπογράφηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου στην Τιφλίδα.

Η συμφωνία ενεργοποιεί ουσιαστικά την εκκίνηση της δραστηριοποίησης της Τράπεζας στη χώρα μας ως «χώρα εισδοχής» ανάμεσα σε πρώην σοβιετικές χώρες και τα φτωχότερα κράτη των Βαλκανίων. Ο ορίζοντας της συμφωνίας που υπογράφηκε εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το 20120 ενώ το συνολικό ποσό που μπορεί να αντληθεί, αναλόγως και του ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί, μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτήσεις απευθύνονται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έργα υποδομής.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τη «συμφωνία έδρας» που υπογράφηκε, προβλέπει την έναρξη φυσικής παρουσίας της EBRD στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως και εντός του έτους η Τράπεζα θα ανοίξει δικό της γραφείο στη χώρα.

Τι αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, «συμφωνία Έδρας», η οποία ενεργοποιεί ουσιαστικά την εκκίνηση της δραστηριοποίησης της Διεθνούς Αναπτυξιακής Τράπεζας EBRD στην Ελλάδα, υπέγραψαν σήμερα στην Τιφλίδα ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και εκπρόσωποι της EBRD.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Συμβούλιου των Διοικητών της, η EBRD είχε αποφασίσει να αποδώσει στην Ελλάδα καθεστώς αποδέκτριας χώρας, προσωρινά και έως το 2020. Το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται βαρύνουσας σημασίας για την ελληνική οικονομία, καθώς μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και στην ενίσχυση τόσο της ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις ΜΜΕ, όσο και της απασχόλησης».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία