BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ετικέτες και τοπωνύμια ενισχύονται για προώθηση με το νέο πρόγραμμα

Προσκλήσεις για ένα σύγχρονο εργαλείο marketing υπό τη µορφή χρηµατοδότησης που εξασφαλίζει τη διαφήµιση της φίρµας και της παρουσία δραστήριων επιχειρηµατιών του αγροτικού τοµέα σε εµπορικές εκθέσεις και µέσα ενηµέρωσης του κλάδου, άνοιξε η Κοµισιόν µε τις αιτήσεις να τρέχουν, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Ετικέτες και τοπωνύμια ενισχύονται για προώθηση με το νέο πρόγραμμα

1
0
Πρόκειται για το πρόγραµµα «Enjoy it’s from Europe», δηλαδή το πρόγραµµα προώθησης αγροτικών προϊόντων σε Τρίτες χώρες και ΕΕ που θα καλύπτει δαπάνες για ενέργειες προβολής για πρώτη φορά και για βαµβάκι, κρασί, µπύρα, ζυµαρικά, αλκοολούχα ποτά µε γεωγραφική ένδειξη και αρτοσκευάσµατα. Σηµειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα καλύπτουν από 75 έως 85% των εξόδων που θα κάνουν οι αγροτικές οργανώσεις

Οι προσκλήσεις θα µείνουν ανοιχτές µέχρι τις 28 Απριλίου και οι αιτήσεις γίνονται µέσω της ιστοσελίδας http://ec.europa.eu/chafea/agri/index_en.html µε τους φακέλους να µπορούν να κατατεθούν και στα ελληνικά.

Αναλυτικότερα, οι προκηρύξεις αφορούν τα «απλά προγράµµατα» (2016/C 41/04) δηλαδή όσα υποβάλλονται από µία οργάνωση παραγωγών ή φορέα, και τα «πολυπρογράµµατα» (2016/C 41/03) δηλαδή όσα υποβάλλονται από δύο ή παραπάνω οργανώσεις.

Απλά προγράµµατα - ∆ικαιούχοι

α) Οργανώσεις όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του Κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014

β) Εκπρόσωπος του σχετικού τοµέα ή του προϊόντος που αφορά η πρόταση που τηρεί τους όρους του άρθρου 1 παράγραφος 1ή 2 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισµού (ΕΕ) 2015/1829.Οι προτάσεις µπορούν να υποβληθούν από µία ή περισσότερες προτείνουσες οργανώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχεία α),γ) ή δ) του Κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014.

Ουσιαστικά δηλαδή επιλέξιµοι δικαιούχοι είναι οι επαγγελµατικές ή διεπαγγελµατικές οργανώσεις, οι οργανώσεις παραγωγών ή ενώσεις παραγωγών και οι φορείς του αγροτοδιατροφικού τοµέα (Αγροδιατροφικές Συµπράξεις Περιφερειών, κ.α.).

Επιλέξιµες δραστηριότητες

Οι ενέργειες προώθησης και ενηµέρωσης µπορεί να συνίστανται ιδίως στις ακόλουθες δραστηριότητες, που είναι επιλέξιµες στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης:

1. ∆ιαχείριση του έργου

2. Στρατηγική - Καθορισµός της στρατηγικής επικοινωνίας - Καθορισµός της οπτικής ταυτότητας της εκστρατείας

3. ∆ηµόσιες σχέσεις - ∆ραστηριότητες - Εκδηλώσεις Τύπου

4. Ιστότοπος, µέσα κοινωνικής δικτύωσης - ∆ηµιουργία, επικαιροποίηση, συντήρηση ιστοτόπου - Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δηµιουργία λογαριασµών, τακτική ανάρτηση στο ∆ιαδίκτυο) - Άλλα (κινητές εφαρµογές (apps), πλατφόρµες ηλεκτρονικής µάθησης, διαδικτυακά σεµινάρια, κ.ά.)

5. ∆ιαφήµιση - Στον Τύπο - Στην τηλεόραση - Στο ραδιόφωνο - Στο ∆ιαδίκτυο - Σε εξωτερικούς χώρους - Στον κινηµατογράφο

6. Εργαλεία επικοινωνίας - ∆ηµοσιεύσεις, πακέτα µε υλικό για τα ΜΜΕ, διαφηµιστικά αντικείµενα - ∆ιαφηµιστικά βίντεο

7. Εκδηλώσεις - Περίπτερα σε εµπορικές εκθέσεις - Σεµινάρια, ηµερίδες, συναντήσεις µεταξύ επιχειρήσεων (B2B), κύκλοι κατάρτισης εµπόρων/µαγείρων, δραστηριότητες σε σχολεία - Εβδοµάδα ειδικών προσφορών εστιατορίων - Χορηγία εκδηλώσεων - Εκπαιδευτικά ταξίδια στην Ευρώπη

8. Προώθηση στα σηµεία πώλησης (POS) - Ηµέρες γευσιγνωσίας - Άλλα: Προώθηση σε δηµοσιεύσεις που απευθύνονται στους λιανοπωλητές, διαφήµιση σε σηµεία πώλησης.

Μέγιστο αιτούµενο ποσό

Η επιχορήγηση της ΕΕ περιορίζεται στο ακόλουθο µέγιστο ποσοστό συγχρηµατοδότησης:

  • για απλά προγράµµατα στην εσωτερική αγορά: 70% των επιλέξιµων δαπανών του προγράµµατος.
  • Για απλά προγράµµατα σε Τρίτες χώρες: 80% των επιλέξιµων δαπανών του προγράµµατος.

Ντηλ στα βιολογικά µε Κολοµβία, Μεξικό

Την έναρξη των διαπραγµατεύσεων µε σκοπό τη σύναψη διµερών εµπορικών συµφωνιών για τα βιολογικά προϊόντα µε την Κολοµβία και το Μεξικό, ανακοίνωσε στις 8 και 10 Φεβρουαρίου αντίστοιχα η Κοµισιόν, ως αποτέλεσµα των επισκέψεων του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν. Κολοµβία, Μεξικό και ΕΕ επιθυµούν µε το πέρας των διαπραγµατεύσεων να προκύψουν τα εξής:

  • µια µεγαλύτερη αγορά για τους βιοκαλλιεργητές,
  • µείωση διοικητικών εµποδίων για τις επιχειρήσεις και
  • πιο πολλά βιολογικά αγαθά διαθέσιµα για κατανάλωση.

Μεταξύ άλλων ο Επίτροπος, δήλωσε: «Ο τοµέας των βιολογικών είναι ένας από τους πιο δυναµικούς του αγροδιατροφικού τοµέα της ΕΕ. Η Κολοµβία και το Μεξικό έχουν µεγάλο δυναµικό για να αυξήσουν τις ευκαιρίες των Ευρωπαίων βιοκαλλιεργητών». Να σηµειωθεί, τέλος, ότι η ΕΕ εισάγει κυρίως µπανάνες και καφέ από την Κολοµβία, ενώ εξάγει κυρίως κρασιά, οινοπνευµατώδη ποτά, επεξεργασµένα τρόφιµα, και ελαιόλαδο.

Μέσα σε δύο μήνες η υποβολή προτάσεων

Για την πρόσκληση του 2016 τα «πολυπρογράµµατα» που θα υλοποιούνται από συνεργαζόµενες οργανώσεις θα λάβουν κοινοτική ενίσχυση µόλις 14 εκατ. ευρώ (έναντι 93.650.000 ευρώ), µε την Κοµισιόν να επιλέγει να ρίξει περισσότερο χρήµα στις δύο µελλοντικές προκηρύξεις. Συνολικά πάντως για φέτος και οι δύο τριετείς δράσεις θα απορροφήσουν περίπου 110 εκατ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισµό.

Χρονοδιάγραµµα

Η προθεσµία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 28 Απριλίου 2016 µε την περίοδο αξιολόγησης να λήγει το Σεπτέµβρη και ως ηµεροµηνία έναρξης της ενέργειες από τους οργανισµούς να ορίζεται η 1η Ιανουαρίου του 2017. Η αξιολόγηση κι επιλογή των υποβληθέντων προγραµµάτων θα διενεργείται αποκλειστικά από την αρµόδια ∆ιεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προϊόντα που ενισχύονται

Σύµφωνα µε τον κανονισµό (ΕΕ) αριθ. 1144 /2014 οι ενέργειες ενηµέρωσης και προώθησης µπορεί να καλύπτουν τα ακόλουθα προϊόντα:

α) τα προϊόντα που περιλαµβάνονται στο παράρτηµα I της Συνθήκης της ΣΛΕΕ (φρούτα λαχανικά, σιτηρά, γαλακτοκοµικά, λάδι κλπ), εξαιρουµένου του καπνού·

β) Προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο 5 δηλαδή α) µπίρα, β) σοκολάτα και παράγωγα προϊόντα, γ) προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ζαχαρώδη παρασκευάσµατα και προϊόντα µπισκοτοποιίας, δ) ποτά µε βάση εκχυλίσµατα φυτών, ε) ζυµαρικά, στ) αλάτι, ζ) φυσικά κόµµεα και ρητίνες, η) πολτός µουστάρδας, θ) γλυκό καλαµπόκι, ι) βαµβάκι.

γ) τα αλκοολούχα ποτά µε προστατευόµενη γεωγραφική ένδειξη βάσει του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου.

Προβάδισμα για προβολή προϊόντων σε Τρίτες χώρες

Στα πλαίσια των προγραµµάτων προώθησης κρατήθηκε ξεχωριστό κονδύλι 30 εκατ. ευρώ για τον τοµέα των γαλακτοκοµικών και του χοιρινού, σύµφωνα µε δηλώσεις του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν. Όπως είπε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του, τα χρήµατα αυτά δίνονται στα πλαίσια της κρίσης που περνούν αυτοί οι δύο τοµείς, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ένα πιο απλό σύστηµα αιτήσεων για όλους τους ενδιαφερόµενους. Παράλληλα, συνέδεσε τις επισκέψεις του σε Κολοµβία και Μεξικό µε την έκδοση των προσκλήσεων, ενώ αναµένονται µελλοντικές επισκέψεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Βιετνάµ και Ινδονησία.

Η στόχευση προς Τρίτες χώρες αποτυπώνεται και στη δοµή των προκυρήξεων καθώς προτεραιότητα έγκρισης θα έχουν όσες οργανώσεις θέλουν να ενισχυθούν για την προβολή τους εκτός ΕΕ. Συγκεκριµένα προβλέπονται ειδικές θεµατικές ενότητες για κάποιες νευραλγικές αγορές, όπως τις θεωρεί η ΕΕ, που εξέδωσε µία λίστα µε τις χώρες στόχους (για «απλά» προγράµµατα) που έχει ως εξής:

  • ΗΠΑ ή Καναδά: 11.725.000 ευρώ
  • Κεντρική και Νότια Αµερική: 7.035.000 ευρώ
  • Νοτιοανατολική Ασία (Ταϊλάνδη, Βιετνάµ, Μαλαισία κλπ): 7.035.000 ευρώ
  • Χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής: 4.690.000 ευρώ
  • Άλλες γεωγραφικές περιοχές: 4.690.000 ευρώ

Σηµειώνεται ότι οι ενέργειες ενηµέρωσης και προώθησης δεν θα επικεντρώνονται στην προέλευση και τις εµπορικές επωνυµίες των προϊόντων, οι οποίες βέβαια δύνανται να υπάρχουν υπό ορισµένες προϋποθέσεις.

Η εµφάνιση των εµπορικών επωνυµιών θα περιορίζεται σε επιδείξεις και γευσιγνωσίες και στο αντίστοιχο ενηµερωτικό και διαφηµιστικό υλικό, που θα χρησιµοποιείται κατά τη διάρκεια αυτών των δράσεων.

Η αναφορά στην προέλευση θα εµφανίζεται σε διαφορετικό σηµείο από αυτό που προορίζεται για το κύριο µήνυµα της Ένωσης, ενώ δίνεται η δυνατότητα αναφοράς σε µια υπερεθνική προέλευση, όπως π.χ. τη µεσογειακή, που αντιστοιχεί σε µια πανευρωπαϊκή κοινή αναφορά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία