BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Η ελιά κερδισμένη στο budget του προγράμματος προώθησης

H ελληνική επιτραπέζια ελιά, µέσω της ΠΕΜΕΤΕ, εξασφάλισε τα 4 από τα 8 κοινοτικά προγράµµατα προώθησης για φέτος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε µόλις 8 από τα 41 προγράµµατα προώθησης αγροτικών προϊόντων που υπέβαλε για το 2016 η χώρα µας. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες όπως της δημοσίευσε η εφηµερίδα Agrenda από το περασμένο Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στα εν λόγω προγράµµατα αναλογεί ποσό περίπου 17 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 111 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί στην Ε.Ε.

«Δύσκολη η επέκταση της γεωγραφικής ζώνης της ΠΟΠ ελιάς Καλαμών»

1
0

Σηµειωτέον ότι για πρώτη φορά, από τα προγράµµατα αυτά και µετά, η συµµετοχή της ΕΕ στις επιλέξιµες δαπάνες ανέρχεται στο 75-85% (ειδικά για την Ελλάδα που λαµβάνει χρηµατοδοτική συνδροµή σύµφωνα µε τα άρθρα 136 και 143 της Συνθήκης) και το υπόλοιπο καλύπτεται από τις οργανώσεις (ίδια συµµετοχή), ενώ καταργείται η εθνική συµµετοχή που ως το 2015 έφτανε σε ποσοστό 20%.

Αναλυτικότερα τα προγράµµατα που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:

-4 προγράµµατα για την επιτραπέζια ελιά από την ΠΕΜΕΤΕ

-1 πρόγραµµα για το πρόβειο κρέας από την Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Κρέατος (Ε∆ΟΚ)

-1 πρόγραµµα για φρούτα κοµπόστα από την Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων, Γιγαρτόκαρπων και Ακτινιδίων

-1 πρόγραµµα για οπωροκηπευτικά από Οργανώσεις της Κρήτης

-1 καλάθι αγροτικών προϊόντων από την Αγροδιατροφική Σύµπραξη της Κρήτης

Πρόκειται για προγράµµατα διάρκειας έως τριών ετών µε σκοπό την προώθηση ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στις αγορές της Ευρώπης και τρίτων χωρών, τα οποία συγχρηµατοδοτεί η ΕΕ. Για το 2016 είχαν υπολογιστεί να διατεθούν στη Ελλάδα περίπου 111 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισµό, ποσό το οποίο για το 2017 θα αυξηθεί στα 117 εκατ. ευρώ, µε προοπτική το 2019 να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. 

Να σηµειωθεί ότι οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και είναι αρµόδια για την αξιολόγηση και έγκρισή τους, µε τις ∆ιαχειριστικές Αρχές κάθε χώρας µέλους να παρακολουθούν τα εν λόγω προγράµµατα από την έγκρισή τους και µετά. 

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τις ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης γεωργικών προϊόντων στις αγορές της Ε.Ε. και τρίτων χωρών  ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και εγκρίθηκαν για τη χώρα μας  8 προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 17.437.721 ευρώ με  κοινοτική συμμετοχή 16.384.710 ευρώ και διάρκεια υλοποίησης από 1 έως 3 έτη. 

Σημειώνεται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποβλήθηκαν:

- 199 προτάσεις για απλά προγράμματα, από τις οποίες έγιναν αποδεκτές 60, συνολικού προϋπολογισμού 121.3 εκατ. ευρώ και

- 27 προτάσεις για πολυπρογράμματα (διακρατικά), από τις οποίες έγιναν αποδεκτές 6, συνολικού προϋπολογισμού 16.8 εκατ. ευρώ.

Από τη χώρα μας υποβλήθηκαν συνολικά 41 προτάσεις για απλά προγράμματα εκ των οποίων εγκριθήκαν 8 και 3 προτάσεις για πολυπρογράμματα χωρίς να τύχουν έγκρισης.

Τα εγκριθέντα προγράμματα αφορούν ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης γεωργικών προϊόντων όπως αιγοπρόβειο κρέας, επιτραπέζιες ελιές, κονσερβοποιημένα φρούτα, κηπευτικά καθώς και καλάθι προϊόντων σε περιφερειακό επίπεδο.

Επισημαίνεται ότι για τα νέα προγράμματα καταργείται η εθνική συμμετοχή και το ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. καθορίζεται σε 70-80% (εσωτερική αγορά ΕΕ – τρίτες χώρες). Για την Ελλάδα αυξάνεται επιπλέον κατά 5% λόγω του ότι ανήκει στις χώρες που λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία