BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Λίγα κονδύλια πετάνε έξω του Νέους Αγρότες Κεντρικής Μακεδονίας

Τον κίνδυνο αποκλεισμού 1000 περίπου Νέων Αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας από το νέο ΠΑΑ λόγω χαμηλής κατανομής κονδυλίων στην εν λόγω Περιφέρεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξή τους στο σχετικό υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014-2020, επισημαίνει η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ σε σχετική ερώτησή της προς τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου.

Λίγα κονδύλια πετάνε έξω του Νέους Αγρότες Κεντρικής Μακεδονίας

4
0

Όπως σημειώνει η Σερραία Βουλευτής, παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα για τους Νέους Αγρότες καταγράφει πολύ μεγάλη συμμετοχή στην Κεντρική Μακεδονία, το ποσό των μόλις 43,6 εκατ. ευρώ που κατανεμήθηκε στην Κεντρική Μακεδονία από τα συνολικά 241 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για όλη τη χώρα, αρκούν για να καλύψουν μόνο 2.300 αγρότες από τους περίπου 3.300, που αιτούνται να μπουν στο πρόγραμμα.

Η Σερραία βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει σε εξορθολογισμό και σχετική ανακατανομή των καταβληθέντων ποσών ανά Περιφέρεια, προκειμένου πιθανά αδιάθετα ποσά από κάποιες Περιφέρειες να διοχετευθούν σε άλλες, που υπερκαλύπτουν τον στόχο. Υπογραμμίζει δε ότι, εκτός από τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων αγροτών από το εν λόγω Πρόγραμμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτοί να αποκλειστούν και από μελλοντικά προγράμματα εγκατάστασης νέων γεωργών, διότι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας! Προσθέτει δε ότι η οποιαδήποτε λύση στο ανακύψαν πρόβλημα, θα πρέπει να δοθεί αμέσως, πριν οριστικοποιηθούν οι πίνακες των ενταγμένων Νέων Γεωργών.

Η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ τονίζει ότι το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, αποτελεί για χιλιάδες πολίτες –ειδικά τους άνεργους- μια επαγγελματική διέξοδο με σημαντικές προοπτικές σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας. Επιπροσθέτως, προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες τόσο για την συνολική και δυναμική αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης γεωργικής γης όσο και για την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, δίνοντας έτσι ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή και τον αγροτικό τομέα

 

Αναλυτικά, η ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

Θέμα: Κίνδυνος αποκλεισμού Νέων Αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας από το νέο ΠΑΑ λόγω χαμηλής κατανομής κονδυλίων

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλη ανησυχία σε 1.000 περίπου Νέους Αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας προκαλεί το γεγονός ότι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος επιδότησης για την «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» στο νέο ΠΑΑ 2014-2020, λόγω του χαμηλού ποσοστού κατανομής από τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου υπομέτρου 6.1 για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που διέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ για την εφαρμογή της πρόσκλησης, κατανεμήθηκαν συνολικά στις Περιφέρειες της χώρας 241 εκατ. ευρώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατανεμήθηκαν 43,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 18,09% του συνολικού προϋπολογισμού, ποσό όμως σημαντικά χαμηλότερο από το ποσοστό συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας στο εθνικό ΑΕΠ από την αγροτική παραγωγή, το οποίο ανέρχεται στο 26% περίπου.

Ως αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα για τους Νέους Αγρότες καταγράφει πολύ μεγάλη συμμετοχή στην Κεντρική Μακεδονία, το ποσό των 43,6 εκ. ευρώ αρκεί για να καλύψει μόνο 2.300 αγρότες από τους περίπου 3.300, που αιτούνται να μπουν στο πρόγραμμα στην εν λόγω Περιφέρεια.

Επιπροσθέτως, εκτός από τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων αγροτών από το εν λόγω Πρόγραμμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτοί να αποκλειστούν και από μελλοντικά προγράμματα εγκατάστασης νέων γεωργών, διότι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας!

Ως εκ τούτου και επειδή:

Το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, αποτελεί για χιλιάδες πολίτες –ειδικά τους άνεργους- μια επαγγελματική διέξοδο με σημαντικές προοπτικές σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας

Το εν λόγω Πρόγραμμα δίνει εξαιρετικές δυνατότητες τόσο για την συνολική και δυναμική αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης γεωργικής γης όσο και για την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, δίνοντας έτσι ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή και τον αγροτικό τομέα

Η οποιαδήποτε λύση στο ανακύψαν πρόβλημα θα πρέπει να δοθεί αμέσως, πριν οριστικοποιηθούν οι πίνακες των ενταγμένων Νέων Γεωργών.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σκοπεύετε – και αν ναι με ποιον τρόπο – να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων Νέων Γεωργών της Κεντρικής Μακεδονίας (αν όχι όλων), που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα;

Θα προβείτε σε εξορθολογισμό και σχετική ανακατανομή των καταβληθέντων ποσών ανά Περιφέρεια, προκειμένου πιθανά αδιάθετα ποσά από κάποιες Περιφέρειες να διοχετευθούν σε άλλες, που υπερκαλύπτουν τον στόχο;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία