BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Μάρτιο τα αποτελέσματα Απονιτροποίησης

Περίπου 16.000 ήταν οι αιτήσεις από παραγωγούς στο Μέτρο της Απονιτροποίησης, µε τα πρώτα αποτελέσµατα της κατάταξης των υποψηφίων να αναµένονται µέσα στο Μάρτιο. Ο αριθµός των αιτήσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda, κρίνεται σηµαντικός αρκεί να σηµειωθεί ότι στο πρόγραµµα της περασµένης προγραµµατικής περιόδου οι εντάξεις έφτασαν τις 2.197, ωστόσο τα διαθέσιµα κονδύλια ήταν 35 εκατ. ευρώ, αρκετά λιγότερα σε σχέση µε τα 200 εκατ. που έχουν δεσµευτεί για τις φετινές εντάξεις.

Μάρτιο τα αποτελέσματα Απονιτροποίησης

0
0

Υπολογίζεται από µελετητές πως µε αυτά τα χρήµατα θα ενταχθούν περί τους 5.000 ενδιαφερόµενους στο πρόγραµµα, µε το «φιλτράρισµα» να γίνεται κυρίως µε βάσει το κριτήριο για την κακή χηµική ποιότητα των υδάτων. 

Για την ένταξη στο πρόγραµµα της Απονιτροποίησης, προϋπόθεση είναι το αγροτεµάχιο να είναι αρδευόµενο, γεγονός που οδήγησε αρκετούς ενδιαφερόµενους να προχωρούν σε διοικητικές πράξεις για διορθώσεις ΟΣ∆Ε ώστε να αλλάξουν τα χωράφια τους από ξηρικά σε ποτιστικά. Ο φόρτος ήταν µεγάλος, µε τις απαντήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να έρχονται µέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου (µία ηµέρα πριν κλείσει το Μέτρο) και τη διαδικασία όµως να µην µπορεί να ολοκληρωθεί λόγω µπλοκαρίσµατος του taxis, σύµφωνα πάντα µε µελετητές. 

Από την άλλη, όπως είχε επισηµάνει στην Agrenda, ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών, Φώτης Παπαδόπουλος, υπάρχει κίνδυνος στο Μέτρο να µπουν αροτριαίες εκτάσεις που δεν αρδεύονται καθόλου, καθώς υπάρχουν γεωτρήσεις που δεν λειτουργούν επί σειρά ετών αλλά δηλώνονται στο ΟΣ∆Ε, οπότε κατά τις αιτήσεις ένταξης θα φαίνεται ότι το κτήµα είναι ποτιστικό. Για το παραπάνω θέµα, είχε ζητηθεί να εξετάζεται κατά την αίτηση αν είναι ποτιστικό το χωράφι όλη την τριετία, καθώς πολλοί «µυρίστηκαν» την τρύπα από νωρίς και έτρεξαν να δηλώσουν στο ΟΣ∆Ε απενεργοποιηµένες γεωτρήσεις.

Σηµειώνεται ότι η τήρηση ή µη του κριτηρίου άρδευσης θα ελέγχεται µέσω των επιτόπιων ελέγχων πληρωµής του ΟΠΕΚΕΠΕ κάθε έτους εφαρµογής. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο οι παραγωγοί πρέπει να προσκοµίζουν στους ελεγκτές:

1) τη βεβαίωση από τον φορέα διαχείρισης (ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, ∆ήµο) εφόσον πρόκειται για αγροτεµάχιο αρδευόµενο από συλλογικό δίκτυο ή

2) την άδεια χρήσης ύδατος (ή τον αριθµό πρωτοκόλλου της υποβληθείσας αίτησης για έκδοση άδειας χρήσης, σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί ακόµη η άδεια) από την αρµόδια ∆ιεύθυνση Υδάτων της αντίστοιχης Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης, εφόσον πρόκειται για αγροτεµάχιο αρδευόµενο από σηµείο υδροληψίας είτε από υπόγειο (γεώτρηση, πηγάδι, φρέαρ, πηγή) είτε από επιφανειακό υδατικό σύστηµα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία