BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Δύσκολα θα βρεθούν οι πόροι για όλους στη Μεταποίηση

Ανακατανοµή κονδυλίων µεταξύ των Δράσεων της Μεταποίησης, συν 12 εκατ. ευρώ από την υπερδέσµευση και λίγα χρήµατα από τα έργα της περιόδους 2007-2013 που δεν θα καταβληθούν λόγω αναπροσαρµογής των επενδυτικών σχεδίων, είναι οι τρεις πηγές που θα αναζητηθούν αρχικά επιπλέον κονδύλια για το Μέτρο 4.2.

Προεγκρίσεις 30 εκατ. ευρώ  στη Μεταποίηση

3
0
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, έτσι θα εξασφαλιστεί µονάχα µία... σταγόνα για την κάλυψη του αιτούµενου προϋπολογισµού των 574.201.491,80 ευρώ της ∆ράσης 4.2.1, που αφορά µεταποίηση σε τελικό αγροτικό προϊόν (οινοποιεία, τυροκοµεία, ελαιοτριβεία κ.λπ), εφόσον είναι διαθέσιµα µόλις 120 εκατ. ευρώ. Φυσικά, για να εξακριβωθούν οι ακριβείς ανάγκες θα πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση η οποία µόλις ξεκίνησε και σύµφωνα µε εκτιµήσεις, θα λήξει τον Οκτώβριο.
Περισσότερα κονδύλια ενδέχεται να αντληθούν από Μέτρα των Προγραµµάτων χωρίς ζήτηση ή που δεν έχουν ακόµα προκηρυχθεί (π.χ. ∆ασικά, Καλή Μεταχείριση Ζώων, Natura), αλλά και από το λεγόµενο «αποθεµατικό επίδοσης». Το αποθεµατικό επίδοσης για το συγκεκριµένο Μέτρο είναι µεταξύ 17.096.153,26 ευρώ και 23.934.614,56 ευρώ και θα είναι διαθέσιµο αν οι διαχειριστικές έχουν να επιδείξουν συγκεκριµένο έργο µέχρι το τέλος του έτους 2018.
Στην Planet AE η αξιολόγηση
Σηµειώνεται ότι την αξιολόγηση της Μεταποίησης έχει αναλάβει η εταιρεία Planet, σύµφωνα µε την απόφαση Αρ. Πρωτ: 1063. που υπογράφει ο γενικός γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων, Χ. Κασίµης, και αναφέρει ότι: Ανάδοχος του έργου: «Σύµβουλος Παροχής Υπηρεσιών Αξιολόγησης των ∆ράσεων 4.2.1 και 4.2.2» κηρύσσεται η εταιρεία µε την επωνυµία «Planet A.E.- Ανώνυµη Εταιρεία Παροχής Συµβουλευτικών Υπηρεσιών».
Σε γάλα, ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά και οίνο τα περισσότερα σχέδια
Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε ανακοίνωση του υπουργείου, στη ∆ράση 4.2.1 «Μεταποίηση, εµπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων µε τελικό προϊόν γεωργικό» υποβλήθηκαν 502 αιτήσεις, συνολικής αιτούµενης δηµόσιας ενίσχυσης 574.201.491,80 ευρώ , οι οποίες γεωγραφικά και ανά τοµέα κατανέµονται κατά κύριο λόγο στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και στους τοµείς οπωροκηπευτικών, γαλακτοκοµικών, ελαιούχων προϊόντων και οίνου. Τα διαθέσιµα κονδύλια είναι 120 εκατ. ευρώ.
Στη ∆ράση 4.2.2 «Μεταποίηση, εµπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων µε τελικό προϊόν µη γεωργικό» υποβλήθηκαν 33 αιτήσεις συνολικής αιτούµενης δηµόσιας ενίσχυσης 26.689.613,47 ευρώ, οι οποίες κατανέµονται στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου και στους τοµείς της παραγωγής προϊόντων κοσµετολογίας και διατροφής, πυρηνελαιουργείων, ζυθοποιίας και παραγωγής αποσταγµάτων. Τα διαθέσιµα κονδύλια για τη ∆ράση 4.2.2 είναι 30 εκατ. ευρώ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία