BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Στην πράξη θα κριθεί η δικλείδα των εγγυητικών για το Μητρώο Εμπόρων

Για κάθε έναν έµπορο που µπαίνει στο Μητρώο υπάρχει τουλάχιστον άλλος ένας στην αγορά που αρνείται να µπει στη διαδικασία και συνεχίζει να λειτουργεί µε τον παλιό ηµιπαράνοµο τρόπο. Κάπως έτσι περιγράφουν την αγορά αγροτικών προϊόντων οι υποψιασµένοι παραγωγοί και ρωτούν: «Πώς θα µάθει ο αποµακρυσµένος αγρότης ποιος είναι φερέγγυος έµπορος και ποιος όχι; Και είναι σίγουρο ότι οι φερέγγυοι έµποροι θα φτάνουν σε όλα τα χωριά για να πάρουν προϊόν ή θα λειτουργούν µε µεσίτες που δεν έχουν όλοι χαρτιά;»

Στην πράξη θα κριθεί η δικλείδα των εγγυητικών για το Μητρώο Εμπόρων

0
0

Σίγουρα, η νέα Απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και απαιτεί εγγυητική επιστολή ύψους µέχρι 150.000 ευρώ ετησίως από κάθε εγγεγραµµένο στο Μητρώο έµπορο, ανάλογα µε τον τζίρο που έκανε την προηγούµενη χρονιά, βρίσκεται σε καλό δρόµο. Αλλά πόσοι είναι αυτοί οι έµποροι και πόσοι λειτουργούν µε «κανονικούς» µεσίτες;

Επίσης, το ποσό της εγγυητικής ισούται µε το 10% του τζίρου της προηγούµενης χρονιάς. Τι γίνεται σε περίπτωση που κλείσει εντελώς µία εµπορική εταιρεία; Οι ζηµιωµένοι παραγωγοί θα καλυφθούν µόνο για το 10%;

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση που δηµοσιεύθηκε στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης στις 12 Μαρτίου (ΦΕΚ Β΄ 618) αναφέρει τα εξής:

«Το ύψος της εγγυητικής επιστολής που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι έµποροι αγροτικών προϊόντων της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3955/2011, όπως ισχύει, για την εγγραφή τους στο Ενιαίο Μητρώο Εµπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών (στο εξής Μητρώο), καθορίζεται ως εξής:

Σε ποσοστό 10% επί της αξίας των αγορών αγροτικών προϊόντων της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3955/2011, όπως ισχύει, όπως η αξία αυτή προκύπτει από τα τηρούµενα κατά περίπτωση λογιστικά βιβλία, που πραγµατοποίησε ο έµπορος από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η ∆εκεµβρίου του έτους που προηγείται του έτους υποβολής της αίτησης εγγραφής στο Μητρώο, ανεξάρτητα από το αν ο έµπορος ασκούσε εµπορική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αυτού. Στην περίπτωση που ο έµπορος ξεκίνησε την εµπορική του δραστηριότητα µετά την 31η ∆εκεµβρίου, το ύψος της εγγυητικής επιστολής υπολογίζεται σε ποσοστό 10% επί της αξίας των αγορών αγροτικών προϊόντων που πραγµατοποίησε κατά το χρονικό διάστηµα της εµπορικής του δραστηριότητας µέχρι την κατάθεση αυτής.  Το ανώτερο ύψος της εγγυητικής επιστολής ορίζεται στο ποσό των 150.000 ευρώ».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία