BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Άγνωστη λέξη για την Ελλάδα τα υποχρεωτικά συμβόλαια στο γάλα

Πίσω έχει μείνει η χώρα μας στη θέσπιση υποχρεωτικών συμβολαίων μεταξύ κτηνοτρόφων και βιομηχανιών για τη διάθεση του γάλακτος στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ αυτά αποτελούν ήδη πραγματικότητα σε 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβακία).

Άγνωστη λέξη για την Ελλάδα τα υποχρεωτικά συμβόλαια στο γάλα

2
0
Το στοιχείο αυτό προκύπτει από έκθεση που δημοσίευσε η Κομισιόν, την Παρασκευή 13 Ιουνίου, σχετικά με την κατάσταση της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων και τη λειτουργία του πακέτου γάλακτος (“Milk Package”), το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ από τις 3 Οκτωβρίου 2012 και θα εφαρμόζεται έως τις 30 Ιουνίου 2020

Επίσης, στη χώρα μας δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ούτε για αναγνώριση οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ), ούτε επίσης έχουν προβλεφθεί ρυθμίσεις της προσφοράς ορισμένων τυριών ΠΟΠ/ΠΓΕ

Την ίδια στιγμή σε ορισμένα άλλα κράτη (Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία) έχουν συμφωνηθεί κώδικες ορθής πρακτικής μεταξύ των οργανώσεων των αγροτών και των μεταποιητών. Εθνικές διατάξεις για την αναγνώριση των οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ) είχαν ως αποτέλεσμα την επίσημη αναγνώριση 228 Ο.Π. σε 6 κράτη μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Τσεχική Δημοκρατία). Σε τέσσερα από τα εν λόγω κράτη μέλη (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Τσεχία), οι ΟΠ διεξήγαγαν συλλογικές διαπραγματεύσεις που καλύπτουν 4-33% των συνολικών παραδόσεων. Δύο κράτη μέλη (Γαλλία και Ιταλία) εφαρμόζουν κανόνες για τη ρύθμιση της προσφοράς ορισμένων τυριών ΠΟΠ/ΠΓΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υποχρεωτικά συμβόλαια, θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους παραγωγούς ώστε να σχεδιάσουν τους όγκους της παραγωγής μετά τη λήξη των ποσοστώσεων στο γάλα το 2015. Επίσης, οι συμβάσεις καθορίζουν τις ευθύνες των φορέων στην αλυσίδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, βελτιώνουν τη μετάδοση των τιμών, προσαρμόζουν την προσφορά στη ζήτηση και βοηθούν στο να αποφεύγονται ορισμένες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, αυξημένη είναι η παραγωγή γάλακτος σε Γερμανία, Ιρλανδία, Λετονία και Αυστρία, ενώ στην Ελλάδα, την Εσθονία και την Πολωνία βαίνει μειούμενη.

Γενικά, η Κομισιόν εκτιμάται ότι θα είναι «θετικές οι παγκόσμιες προοπτικές για την αγορά γαλακτοκομικών», αλλά τονίζει ότι «είναι ακόμα νωρίς για να υπάρχουν υπολογίσιμα αποτελέσματα από την εφαρμογή της δέσμης μέτρων του “πακέτου γάλακτος”, ιδίως σε μειονεκτούσες περιοχές. Επίσης, στην έκθεση σημειώνεται ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν πραγματικά οι δυνατότητες της δέσμης μέτρων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η δημιουργία των ΟΠ και η διοργάνωση συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι αγρότες θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο και να αναπτύξουν έντονη δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι, ως πρόσθετο μέτρο για την αγορά που θα διαμορφωθεί μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων, η Επιτροπή δημιούργησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο της Αγοράς Γάλακτος (MMO), το οποίο εξασφαλίζει στους οικονομικούς φορείς βελτιωμένη ανάλυση και διαφάνεια της αγοράς διευκολύνοντάς τους στη λήψη των επιχειρηματικών τους αποφάσεων.

Κίνδυνος να συγκεντρωθεί η παραγωγή στις πλέον παραγωγικές χώρεςΑπροετοίμαστη εμφανίζεται η Ε.Ε., καθώς όπως σημειώνεται στην έκθεση το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση έντονης αστάθειας ή κρίσης στην αγορά μετά τη λήξη του καθεστώτος ποσοστώσεων, ιδίως για να εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη της γαλακτοκομικής παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποφευχθεί η εξαιρετικά μεγάλη συγκέντρωση στις πλέον παραγωγικές περιοχές.   
Η έκθεση, τέλος, επιβεβαιώνει ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει τη συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και θα διερευνήσει την ανάγκη για πρόσθετα εργαλεία καθώς και το πεδίο εφαρμογής τους.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία