BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Χαμηλός ο βαθμός οργάνωσης στα οπωροκηπευτικά της Ευρώπης

Αύξηση του μεριδίου της συνολικής αξίας των φρούτων και λαχανικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παράγονται από τις οργανώσεις παραγωγών και τις ενώσεις αυτών δημιούργησε η μεταρρύθμιση του 2007.

Χαμηλός ο βαθμός οργάνωσης στα οπωροκηπευτικά της Ευρώπης

0
0

Με αυτή την εκτίμηση της Κομισιόν για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν τις οργανώσεις παραγωγών, τα επιχειρησιακά ταμεία και τα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμφώνησαν οι 28 υπουργοί στο Συμβούλιο Γεωργίας στο Λουξεμβούργο, εγκρίνοντας τη σχετική έκθεση.

Ωστόσο, οι υπουργοί γεωργίας ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει μέτρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των οργανώσεων παραγωγών και την αύξηση του βαθμού οργάνωσής τους με στόχο τη βελτίωση της θέσης τους στην εμπορική αλυσίδα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

Η ελληνική προεδρία κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις 10 κρατών μελών, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση της Κομισιόν για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς την κατεύθυνση αυτή, πριν το τέλος του 2018


Ο Επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος μαζί με τον υπουργό Αγροτικής
Ανάπτυξης και πρόεδρο του Συμβουλίου Γεωργίας, Γ. Καρασμάνη στη
συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο Υπουργών για τον τομέα των οπωροκηπευτικών ενέκρινε τα εξής συμπεράσματα:1. Το Συμβούλιο χαιρετίζει την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του 2007 στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Το Συμβούλιο συμμερίζεται την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η μεταρρύθμιση έχει οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου της συνολικής αξίας των φρούτων της ΕΕ και της παραγωγής λαχανικών στην αγορά από τις Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ) και τις Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών (ΕΟΠ). Το Συμβούλιο θεωρεί ότι οι οργανώσεις παραγωγών που εργάζονται μέσω βιώσιμων επιχειρησιακών προγραμμάτων, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της κοινής γεωργικής πολιτικής για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών.

Οι Υπουργοί συμμερίζονται επίσης την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της. Ειδικότερα, σημειώνουν ότι ο βαθμός οργάνωσης των παραγωγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ή είναι ανύπαρκτος σε ορισμένα κράτη μέλη και ότι υπάρχουν διαφορές ως προς το βαθμό της οργάνωσης μεταξύ παραγωγών στα κράτη μέλη αλλά και σε διαφορετικές περιοχές του κάθε κράτους μέλους. Αν και αναγνωρίζουν τις διαφορετικές συνθήκες που ισχύουν μεταξύ των κρατών μελών, μπορούν να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η λειτουργία και η ελκυστικότητα των ΟΠ, με στόχο να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του τομέα.

2. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο θεωρεί ότι η σημερινή διαδικασία για τη δημιουργία και τη διαχείριση μιας αναγνωρισμένης ΟΠ, που να μπορεί να έχει πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ για το επιχειρησιακό της πρόγραμμα, είναι πολύπλοκη και με νομικά προβλήματα. Επιπλέον, θεωρεί ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διοικητική εργασία και γραφειοκρατία, που στερεί από τους παραγωγούς τα οφέλη που προσφέρει η μεταρρύθμιση.

Το Συμβούλιο πιστεύει ότι μπορεί να γίνουν περισσότερα για μείωση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των κανόνων και διαδικασιών, έτσι ώστε οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες της αγοράς και καλεί την Επιτροπή να επανεξετάσει τις προτάσεις που έγιναν για το σκοπό αυτό από τα κράτη μέλη.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης τα οφέλη από την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει τη συμβολή των υφιστάμενων οργανώσεων στην ανάπτυξη του τομέα. Οι όροι που εφαρμόζονται σε αυτές τις οργανώσεις παραγωγών, χρήζουν περαιτέρω προσεκτική εξέταση υπό το φως των προτάσεων των κρατών μελών.

3. Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η παραγωγή των φρούτων και των λαχανικών είναι απρόβλεπτη, ότι τα προϊόντα είναι ευπαθή και ότι ακόμη και μικρά πλεονάσματα μπορούν να διαταράξουν σοβαρά την αγορά. Πιστεύει ότι τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της νέας ΚΑΠ, για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων, παρέχουν μια αποτελεσματική δράση σε επίπεδο ΕΕ. Θα πρέπει όμως να υπάρξει «ευαισθητοποίηση» των παραγωγών, για να γίνουν αποτελεσματικά και παράλληλα θα πρέπει γίνουν σαφέστερα και περισσότερα απλοποιημένα, ώστε να επιτρέπουν στους παραγωγούς να επωφεληθούν πλήρως.

4. Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να αναλύσει τα βαθύτερα αίτια και τις πιθανές βελτιώσεις για την καλύτερη επίτευξη των στόχων που θέτει η ΚΑΠ στον τομέα των οπωροκηπευτικών και, μετά από μια κατάλληλη περίοδο εφαρμογής της πρόσφατης μεταρρύθμισης της ΚΟΑ, κατά περίπτωση, να λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Καλεί επίσης την Επιτροπή να λάβει υπόψη τις απόψεις όλων των κρατών μελών όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο για τον τομέα, με σκοπό την αναγγελία, πριν από το τέλος του τρέχουσας οικονομικής περιόδου, των μελλοντικών προθέσεών της για την διαμόρφωση του τομέα των οπωροκηπευτικών μετά το 2020
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία